nsa carpet

Η NSA εκδίδει για πρώτη φορά “έκθεση διαφάνειας”

Για αρκετά χρόνια, οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου όπως το Twitter το Facebook, η και άλλες, καταθέτουν “εκθέσεις διαφάνειας” που εμφανίζουν πόσο συχνά ζητάει η κυβέρνηση δεδομένα των χρηστών τους. Από χθες Παρασκευή, άρχισε να εκδίδει “εκθέσεις διαφάνειας” και η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ. Η υπηρεσία πληροφοριών κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την έκθεση αυτή την Παρασκευή (PDF), με πλήρη διαγράμματα που παρουσιάζουν τους στόχους της NSA.

nsa carpet

H έκθεση, ήρθε από το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας μετά από τις εντολές του προέδρου Barack Obama, ως απάντηση στις διαρροές από τον Edward Snowden. Βέβαια εξακολουθεί να αφήνει πολλά σκοτεινά σημεία – και οι αριθμοί που δεν αποκαλύπτει μπορεί να κρύβουν πολύ περισσότερα από αυτούς που αποκαλύπτει.

“Αυτή η έκθεση είναι εγγενώς αναξιόπιστη”, δήλωσε ο Amie Stepanovich, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στην ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων πρόσβασης. “Κάθε αριθμός σε αυτή την έκθεση θα μπορούσε να είναι πολύ ς από ότι είναι στην πραγματικότητα, ή να αλλάξει προκειμένου να προστατεύσει τη κοινότητα της υπηρεσίας πληροφοριών, τις μεθόδους και τις πηγές τους.”

Η έκθεση αυτή αναφέρει ότι, (σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση), η υπηρεσία παρακολουθούσε περισσότερους από 90.000 ξένους στόχους το 2013 βάσει του επίμαχου νομοσχεδίου Foreign Intelligence Surveillance Act. Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι παρακολουθούσε 248 Αμερικάνους πολίτες ή κάτοικους που είχαν πληροφορίες  αποθηκευμένες σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Αλλά κανένας από αυτούς τους αριθμούς δεν εκφράζει το πόσοι άνθρωποι παρακολουθούνται πραγματικά από την NSA. Στη διάλεκτο της NSA, η λέξη “στόχος” μπορεί να περιλαμβάνει άτομα, ομάδες ή ολόκληρες χώρες. Η υπηρεσία χρησιμοποιεί επίσης μια εκτελεστική εντολή για να κατασκοπεύει μαζικά τους αλλοδαπούς, και αν πιστεύει ότι υπάρχει λόγος μπορεί να συλλέγει πληροφορίες από τις επικοινωνίες των Αμερικανών. Βέβαια δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πόσες εγγραφές συλλέγονται σύμφωνα με αυτή την εκτελεστική εντολή.

“Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί οι πληροφορίες τους θα μπορούσε να είναι απίστευτα μεγαλύτερος λόγω του της λέξης “στόχος” που χρησιμοποιούν”, δήλωσε ο Stepanovich.

Ένα ενδιαφέρον σημείο που η έκθεση δεν φαίνεται να αποκαλύπτει είναι ότι όλοι οι 90.000 ξένοι στόχοι παρακολουθούνταν με μια μόνο εντολή που εκδόθηκε από το του Υπουργείου Εξωτερικών που ασχολείται με την Εποπτεία των Πληροφοριών και επιβλέπει ένα μεγάλο μέρος των επιτηρήσεων της NSA (Foreign Intelligence Surveillance Court).

“Πώς μπορούν κάποιοι να παρακολουθούν 90.000 στόχους μόνο με με μία δικαστική εντολή;” αναρωτιέται ο Jennifer Granick, διευθυντής των πολιτικών ελευθεριών στο Center for Internet and Society. “Πραγματικά προκαλεί ερωτήματα για το τι εγκρίνει  αυτό το δικαστήριο”

Ο Stepanovich ανέφερε επίσης, είναι ότι η NSA τρέχει ένα τεράστιο μαζικής συλλογής δεδομένων για να κατασκοπεύει ένα σχετικά μικρό αριθμό Αμερικανών. Διερωτήθηκε και με το δίκιο του, γιατί ένα πιο στοχοθετημένο πρόγραμμα συλλογής δεδομένων δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Η κυβέρνηση όμως με αυτή την έκθεση, έκανε πράξη αυτά που υποσχέθηκε, και μάλλον χρειάζεται αρκετή καλή θέληση από εμάς, για να πιστέψουμε τα δεδομένα που χορηγούνται για το κοινό από μια μυστική υπηρεσία.

Είναι πολύ φυσικό μετά τις διαρροές του Snowden να υπάρχουν κινήσεις καθησύχασης της κοινής γνώμης από την πλευρά της κυβέρνησης. Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που τους εμπιστεύονται….

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).