Οφθαλμολογικοί έλεγχοι AI προβλέπουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Ένα εργαλείο τεχνητής ς που σαρώνει τα α μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ενός ατόμου σε λιγότερο από ένα λεπτό, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα πλήρως αυτοματοποιημένο εργαλείο με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, το Quartz, για να αξιολογήσουν τη δυνατότητα της απεικόνισης των αγγείων του αμφιβληστροειδούς – συν τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου – για την πρόβλεψη της αγγειακής υγείας. quartz

Χρησιμοποίησαν το εργαλείο για να σαρώσουν εικόνες από 88.052 συμμετέχοντες της Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, ηλικίας 40 έως 69 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα το πλάτος, την περιοχή των αγγείων και τον βαθμό καμπυλότητας αρτηριών και φλεβών στον αμφιβληστροειδή για να αναπτύξουν μοντέλα πρόβλεψης για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και θάνατο από νόσο του κυκλοφορικού.

Στη συνέχεια εφάρμοσαν τα μοντέλα στις εικόνες αμφιβληστροειδούς 7.411 συμμετεχόντων, ηλικίας 48 έως 92 ετών, της ευρωπαϊκής κοινότητας έρευνας για τον καρκίνο (Epic)-Norfolk. Η απόδοση του Quartz συγκρίθηκε με το ευρέως χρησιμοποιούμενο πλαίσιο βαθμολογιών κινδύνου Framingham.

Η υγεία όλων παρακολουθούνταν κατά μέσο όρο για επτά έως εννέα χρόνια. Στους άνδρες, το πλάτος, η καμπυλότητα και η διακύμανση του πλάτους των φλεβών και των αρτηριών στον αμφιβληστροειδή τους βρέθηκαν να είναι σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες θανάτου από κυκλοφορική νόσο.

Στις γυναίκες, η περιοχή και το πλάτος της αρτηρίας, η καμπυλότητα της φλέβας και η διακύμανση του πλάτους συνέβαλαν επίσης στην πρόβλεψη του κινδύνου. Το εργαλείο AI αξιοποίησε από συμμετέχοντες, πχ ιστορικό καπνίσματος, λήψη φαρμάκων για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής ς και προηγούμενων καρδιακών επεισοδίων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δεδομένα του αμφιβληστροειδούς που υπολογίστηκαν από το Quartz συσχετιζόταν σημαντικά με καρδιαγγειακές παθήσεις, θανάτους και εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Ophthalmology.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.
Quartz,AI

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).