Τα τελευταία 37 χρόνια, η Microsoft έχει χρησιμοποιήσει μια ποικιλία λογότυπων για να αντιπροσωπεύσει το κορυφαίο προϊόν της, τα Microsoft Windows. Ας θυμηθούμε όλη την ιστορία της και την εξέλιξη του σήματός της με την πάροδο των χρόνων.
Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στο παρελθόν, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι κατά την έρευνα, ανακαλύψαμε δεκάδες μικρές παραλλαγές στο λογότυπο των Windows που χρησιμοποιούνται σε έντυπα, διαφημίσεις, λογισμικό, κουτιά λιανικής πώλησης και πολλά άλλα. Είναι πάρα πολλά για να τα καλύψουμε λεπτομερώς σε αυτό το άρθρο.
Απλά για ευκολία, θα ομαδοποιήσουμε μερικά από τα κύρια σχήματα και θέματα που έχει χρησιμοποιήσει η Microsoft ως λογότυπο των Windows με την πάροδο του χρόνου.
Table of Contents
Το ασύμμετρο Window: 1985-1989
Στην αρχή, τα Windows δεν είχαν ένα τρανταχτό λογότυπο. Το κουτί συσκευασίας, οι οθόνες εκκίνησης και οι διαφημίσεις για τα Windows 1.0 (1985) και 2.0 (1987) συνήθως χρησιμοποιούσαν ένα λεκτικό σήμα «Microsoft Windows» σε μια ειδική γραμματοσειρά χωρίς ειδικό εικονίδιο δίπλα του.
Όμως, τα τελευταία χρόνια, η Microsoft έχει αποκαλύψει ένα σπάνια χρησιμοποιούμενο λογότυπο των Windows 1.x και 2.x της εποχής, με ένα μη συμμετρικό σχέδιο τεσσάρων πλαισίων (που μπορείτε να δείτε πιο πάνω) που υποδηλώνει διάφορα μεγέθη παραθύρων, που γέμιζαν την οθόνη αλλά δεν αλληλεπικαλύπτονταν.
Σε μια ανάρτηση ιστολογίου από το 2012, ο Sam Moreau της Microsoft ανέφερε αυτό το σχέδιο ως «το αρχικό λογότυπο των Windows», αλλά στην πράξη, χρησιμοποιήθηκε σπάνια εκείνη την εποχή.
Μετά από αναζήτηση, βρήκαμε ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο με μια εκδήλωση ενός Σεμιναρίου Ανάπτυξης των Microsoft Windows, που φιλοξενήθηκε το 1986 και το 1987, καθώς και σε ένα σπάνιο αντίγραφο των Windows σε κουτί που διανεμήθηκε στην εκδήλωση. Αλλά ήταν ο προπομπός για το γνωστό λογότυπο που ερχόταν.
Το πρώτο παράθυρο: 1990-1991
Όπως τα Windows 1.x και 2.x, τα Windows 3.0 (1990) χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον ένα λογότυπο βασισμένο σε λέξεις (όπως φαίνεται παραπάνω).
«Με τα Windows 3.0, δεν υπήρχε τυπικό λογότυπο των Windows», λέει ο Brad Silverberg, ο αντιπρόεδρος της Microsoft που ήταν υπεύθυνος για τα Windows εκείνη την εποχή. «Κάθε ομάδα μάρκετινγκ, ομάδα πωλήσεων ή εκδήλωση πωλήσεων έκανε το δικό της. Μερικές φορές μπορεί να επαναχρησιμοποιούνταν κάποιο, αλλά γενικά δεν υπήρχε πρότυπο».
Ορισμένα κουτιά λιανικής εφαρμογών των Windows, χρησιμοποιούσαν επίσης μια πρώιμη απεικόνιση ενός παραθύρου για να υποδηλώσουν τη συμβατότητα με τα Windows 3.0 .
Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση που απεικονίζει ξεκάθαρα ένα παράθυρο σπιτιού, με τέσσερα τζάμια τοποθετημένα σε ένα χοντρό περίγραμμα. Είναι ένα σχεδιαστικό μοτίβο που έχει συνυφαστεί με τα Windows, σε διάφορες μορφές μέχρι σήμερα.
Η σημαία Windows: 1990-1993
Τα Windows 3.1 ανανέωσαν τα πράγματα για τη Microsoft το 1992, παρουσιάζοντας ένα νέο ολόφρεσκο λογότυπο που δανείστηκε το μοτίβο του τζαμιού αλλά το μετέτρεψε σε μια κυματιστή σημαία που σβήνει πίσω της.
Τέσσερα χρώματα (κόκκινο, πράσινο, μπλε και κίτρινο) γεμίζουν τα τζάμια αυτού του παραθύρου σημαίας, ενώ το κυματιστό μοτίβο σπάει σε διακριτά μπλοκ, υποδηλώνοντας πιθανώς διακριτές ψηφιακές μονάδες πληροφοριών.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Microsoft, Brad Silverberg, ανέφερε για την προέλευση του διάσημου λογότυπου – σημαίας: «Ένιωσα ότι [η έλλειψη τυπικού λογότυπου των Windows στην εποχή 3.0] ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία και ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα νέο λογότυπο που θα χρησιμοποιείται παντού. Ζήτησα από την ομάδα μάρκετινγκ να αναπτύξει ένα νέο. Χρησιμοποίησαν μερικούς εξωτερικούς σχεδιαστές, μου παρουσίασαν τους φιναλίστ και επέλεξα την εμβληματική πλέον σημαία των Windows. Είναι ακόμα το αγαπημένο μου. Καθιέρωσε τα χρώματα, το συνολικό σχέδιο, έχει κίνηση, δυναμισμό, και κράτησε δεκαετίες».
Η Microsoft χρησιμοποίησε επίσης αυτό το λογότυπο σημαίας με τα Windows NT 3.1, την πρώτη έκδοση του NT.
Η ιπτάμενη σημαία: 1994-2000
Το 1994, οι σχεδιαστές της Microsoft έκαναν μια περιστροφή στο κυματιστό λογότυπο της εποχής των Windows 3.1, στρέφοντάς το δεξιόστροφα σε μια ελαφρά γωνία, υποδηλώνοντας κίνηση και δράση.
Αυτό το νέο λογότυπο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τα Windows NT 3.5 το 1994, αλλά σύντομα έφτασε στα Windows 95, Windows NT 4.0 (1996), Windows CE (1996), Windows 98, Windows Me (2000) και Windows 2000 σε διάφορες μορφές.
Συγκεκριμένα, με τα λογότυπα για το Me και το 2000, η Microsoft πρόσθεσε μερικά επιπλέον τετράγωνα στο τελείωμα του παραθύρου, για πιο φρέσκια εμφάνιση.
Η απλή σημαία: 2001-2011
Με τα Windows XP το 2001, η Microsoft απέσυρε την ιδέα της ιπτάμενης σημαίας και την μετέτρεψε σε τέσσερα απλά χρωματιστά πάνελ που κυματίζουν στον άνεμο.
Παρόμοια χρώματα παρέμειναν στα πάνελ, αλλά το μαύρο περίγραμμα εξαφανίστηκε. Με τα Windows Vista (2006), η Microsoft έδωσε στην απλή σημαία μια νέα κλίση στο κέντρο και συχνά την τοποθετούσε σε μια σκούρα φυσαλίδα.
Τα Windows 7 (2009) συνέχισαν την παράδοση των Vista με παραλλαγές και το Windows Phone 7 (2010) χρησιμοποίησε μια καθαρή λευκή έκδοση της απλής σημαίας σε σχήμα φυσαλίδας ή τετραγώνου.
Το κεκλιμένο Window: 2012-2020
Με τα Windows 8 (2012), η Microsoft εγκατέλειψε πλήρως το σχέδιο που μοιάζει με σημαία και επέστρεψε στα τέσσερα τζάμια να μοιάζουν ξανά με παράθυρο σπιτιού, αλλά σε γωνία.
Η έντονη σχεδίαση του νέου λογότυπου αντικατόπτριζε επίσης σκόπιμα τη διεπαφή “Metro” των Windows 8, η οποία περιλάμβανε πάνελ εφαρμογών (πλακίδια) αντί για εικονίδια.
Το νέο λογότυπο γωνιακού παραθύρου εμφανίστηκε επίσης στα Windows RT (2012), Windows Phone 8 (2012), ορισμένες εκδόσεις των Windows Embedded Compact , Windows 8.1 (2013) και Windows 10 (2015).
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες παραλλαγές στις ακριβείς γωνίες και τα μεγέθη των υαλοπινάκων μεταξύ των διαφορετικών εκδόσεων.
Το πλέγμα Window: 2021-Σήμερα
Φτάνουμε στο σήμερα με τα Windows 11, τα οποία η Microsoft κυκλοφόρησε το 2021. Για το λογότυπο των Windows 11, η Microsoft απαλλάχθηκε από τη γωνία και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα απλό πλέγμα τεσσάρων τετραγώνων με μπλε χρώμα.
Στην πραγματικότητα, εμπνεύστηκε από το λογότυπο της Microsoft που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012, το οποίο έχει το ίδιο σχήμα αλλά με τα τέσσερα παραδοσιακά χρώματα των Windows (κόκκινο, πράσινο, μπλε, κίτρινο).
Σε ένα προωθητικό βίντεο της Microsoft, ο διευθυντής των Windows, Vincent Joris, είπε: «Κοιτάξαμε το λογότυπο της Microsoft και το κάναμε μπλε, το οποίο είναι το χρώμα που οι άνθρωποι συνδέουν περισσότερο με τα Windows».
Το νέο λογότυπο αντικατοπτρίζει τον καθαρό νέο σχεδιασμό των Windows 11, ενώ διατηρεί το διάσημο μοτίβο παραθύρων με τέσσερα τζάμια που χρησιμοποιείται για τουλάχιστον 22 χρόνια. Υποθέτουμε ότι, εφόσον υπάρχει λειτουργικό σύστημα Windows, πιθανότατα θα υπάρχει ένα παράθυρο κάπου στο λογότυπο.