openABEKT η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων στο διαδίκτυο

H Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, η δεύτερη και σημαντικότερη βιβλιοθήκη της χώρας, χρησιμοποιεί πλέον την πλατφόρμα openABEKT του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), για τη διαχείριση και δημόσια διάθεση του Καταλόγου της (http://parliament.οpenabekt.gr).

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας του ΕΚΤ με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής ως προς την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Πλατφόρμας Διαχείρισης και Διάθεσης του Καταλόγου και Λειτουργιών της Βιβλιοθήκης openΑΒΕΚΤ παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Βιβλιοθήκης και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.openABEKT

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα, οι οποίοι εξήραν τη συνεργασία των δύο θεσμικών φορέων και τόνισαν το πλούσιο και σημαντικό έργο που παράγει η Βιβλιοθήκη της Βουλής (http://library.parliament.gr), καθώς και τον καθοριστικό ρόλο του ΕΚΤ σε ζητήματα οργάνωσης και διάθεσης ψηφιακού περιεχομένου και στην ανάπτυξη και διάχυση σχετικής τεχνογνωσίας. Αναφέρθηκαν, επίσης, στη συμβολή του ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του δημοσίου συμφέροντος στη διάχυση της γνώσης που παράγει το ελληνικό σύστημα, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις βιβλιοθήκες και την επίλυση θεμάτων διαλειτουργικότητας.

To openABEKT (www.οpenabekt.gr) αποτελεί μια σύγχρονη υπηρεσία σε υποδομή νέφους που έχει αναπτυχθεί πλήρως από το ΕΚΤ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των βιβλιοθηκών. Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της συνεργασίας του ΕΚΤ με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, πραγματοποιήθηκε η μετάπτωση του καταλόγου της βιβλιοθήκης στο νέο περιβάλλον του openABEKT και ενσωματώθηκαν νέες λειτουργικότητες σε ένα φιλικό περιβάλλον αναζήτησης και πλοήγησης στο περιεχόμενο του καταλόγου.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η εξ αποστάσεως διαδικτυακή εκπαίδευση του προσωπικού μέσω του σύγχρονου περιβάλλοντος openABEKT eLearning, ενώ παρέχεται συνεχής διαδικτυακή υποστήριξη μέσω των υπηρεσιών eHelpdesk και eKnowledgeBase. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποδομή νέφους του ΕΚΤ διασφαλίζει την πλήρη παροχή των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης (λειτουργίες διαχείρισης μελών και συναλλαγών, όπως δανεισμός και κρατήσεις υλικού, διαθεσιμότητας αντιτύπων, στατιστικών), την απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας με υψηλά επίπεδα διαθεσιμότητας (24/7/365) και με υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης της Βουλής περιλαμβάνει σήμερα 366.616 βιβλιογραφικές εγγραφές και 590.686 αντίτυπα και τεύχη. Ιδιαίτερα σημαντικό και ενδιαφέρον για τους χρήστες είναι ότι 878 ψηφιακά αρχεία σημαντικών εκδόσεων, για θέματα ιατρικής πρακτικής και υγιεινής του περασμένου αιώνα, μετά από κατάλληλη ψηφιακή επιμέλεια, προβάλλονται και διατίθενται ελεύθερα στον Κατάλογο, για ξεφύλλισμα και ανάγνωση, μέσω της ειδικής εφαρμογής ηλεκτρονικού αναγνώστη που διαθέτει το openABEKT.

Οι περισσότερες βιβλιογραφικές εγγραφές αφορούν τεκμήρια κειμένου, ενώ περιλαμβάνει και μικρότερες συλλογές χαρτογραφικού, οπτικοακουστικού υλικού, ορισμένα χειρόγραφά και ένα μικρό αριθμό ηχογραφήσεων και αρχείων πολυμέσων. Εκτός από ορισμένες δεκάδες χιλιάδες περιοδικών και μονογραφικών σειρών, το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου είναι μονογραφίες, και μάλιστα μεγάλο μέρος είναι ξενόγλωσσο: Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά κυρίως, ενώ υπάρχει περιεχόμενο στα Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά.

Το παλαιότερο βιβλίου του Καταλόγου είναι από το 1435, δηλαδή πριν την τυπογραφία, ενώ στις συλλογές της Βιβλιοθήκης υπάρχουν περιοδικά από τις αρχές του 19ου αιώνα, όπως π.χ. το The Naval Chronicle ή το Journal du Palais. Στον Κατάλογο υπάρχει πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό και από τον 20ο αιώνα, όπως π.χ. αγορεύσεις των Ε. Βενιζέλου, Ε. Ρεπούλη, Δ. Πολίτου, Γ. Καφαντάρη και Δ. Ράλλη από το 1917 και τεκμήρια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία θα βρουν συναρπαστικά οι μελετητές της ελληνικής ιστορίας, αλλά και οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να πλαισιώσουν το μάθημα της ιστορίας στην τάξη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).