Τέλος εποχής για το OpenOffice

Άσχημα νέα για τους φίλους του Open Source καθώς το OpenOffice μάλλον φτάνει στο τέλος της ζωής του. Το ΟpenOffice project όπως φαίνεται δεν έχει τους προγραμματιστές που χρειάζεται για να είναι ασφαλές, ενημερωμένο και λειτουργικό.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι καλύτεροι της ομάδας των προγραμματιστών που απασχολούσε μετακόμισαν στο fork του ΟpenOffice, δηλαδή στο LibreOffice, χρόνια πριν.OpenOffice

Ένα πρόσφατο e-mail από τον Αντιπρόεδρο του Apache ΟpenOffice κ. Dennis Hamilton με τίτλο “What Would OpenOffice Retirement Involve?“, αναφέρει:

“Γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχουν προγραμματιστές που έχουν την ικανότητα” για να κλείσουν κενά ασφαλείας που υπάρχουν στο project.

Όποιος έχει παρακολουθήσει την ιστορία του OpenOffice – LibreOffice η παραπάνω είδηση μάλλον ήταν αναμενόμενη. Για παράδειγμα, το LibreOffice είχε 14 ενημερώσεις από το 2015, σε σύγκριση με μια ενημερωμένη έκδοση που είχε διαθέσει το ΟpenOffice τον Οκτώβριο του 2015.

Ενώ, επίσημα, το ΟpenOffice δεν έχει πεθάνει ακόμα, για πρακτικούς λόγους είναι ήδη μία εφαρμογή του παρελθόντος.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Oracle, τότε χορηγός του ΟpenOffice, σταμάτησε τη συνεργασία με τους προγραμματιστές του LibreOffice το 2010. Με την κίνηση αυτή, η Oracle όχι μόνο ξεφορτώθηκε κορυφαίους προγραμματιστές ΟpenOffice, αλλά βοήθησε και στην δημιουργία ενός τείχους μεταξύ του κώδικα του ΟpenOffice και του LibreOffice.

Μετά η Oracle σταμάτησε να επενδύει στο ΟpenOffice. Έτσι μέσα σε ένα χρόνο, εταιρείες όπως η Canonical αντικατέστησαν το ΟpenOffice με το LibreOffice.

Το LibreOffice, το οποίο τρέχει σε Linux, MacOS και Windows, είναι μια από τις μεγαλύτερες σουίτες εφαρμογών γραφείου. Εκτός από τους φίλους του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, άρχισαν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή και κυβερνητικές υπηρεσίες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.109 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).