Η οπλισμένη τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον των πολέμων

Η οπλισμένη τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να είναι το κυρίαρχο όπλο στους επόμενους πολέμους.

war robot marker

Η αλλάγη έχει ήδη αρχίσει καθώς οι δύο μεγαλύτεροι στρατοί του κόσμου, Αμερική και Ρωσία, είναι ένα βήμα πριν την τελική φάση. Ο αμερικανικός στρατός με μία ανακοίνωσή του στις 25 Ιανουαρίου 2023 αναφέρει ότι επικεντρώνεται στα αυτόνομα όπλα τεχνητής νοημοσύνης.

Αντίστοιχα και το NATO κυκλοφόρησε ένα σχέδιο ς, το οποίο στοχεύει στη διατήρηση της « αιχμής» της συμμαχίας, σε όπλα που αποκαλούνται ως «ρομπότ δολοφόνοι».

Και οι δύο ανακοινώσεις αντικατοπτρίζουν ένα κρίσιμο μάθημα που πήραν οι στρατιώτες σε όλο τον κόσμο από πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η οπλισμένη τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον των πολέμων.

Οι στρατιωτικοί βλέπουν μια στατηγική αξία στα περιπλανώμενα πυρομαχικά. Αυτά τα όπλα, τα οποία είναι μια διασταύρωση βόμβας και (επίγειο ή ιπτάμενο), μπορούν να αιωρούνται για μεγάλες περιόδους ενώ περιμένουν έναν στόχο. Προς το παρόν, τέτοιοι ημιαυτόνομοι πύραυλοι χρησιμοποιούνται με ανθρώπινο έλεγχο στις βασικές αποφάσεις, αλλά σύντομα θα μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους.

Καθώς αυξάνονται οι απώλειες στην και από τις δύο μεριές, τόσο αυξάνεται η πίεση για την ύπαρξη πλήρως αυτόνομων όπλων—ρομπότ που μπορούν να επιλέξουν, να κυνηγήσουν και να επιτεθούν στους στόχους τους μόνα τους, χωρίς να χρειάζονται ανθρώπινη επίβλεψη.

Αυτόν τον μήνα, ένας Ρώσος κατασκευαστής ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αναπτύξει μια νέα έκδοση μάχης ενός οχήματος εδάφους χωρίς πλήρωμα, για να ενισχύσει τις υπάρχουσες δυνάμεις στην Ουκρανία. Πλήρως αυτόνομα drones χρησιμοποιούνται ήδη για την άμυνα των ουκρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων από άλλα drones.

Ο Wahid Nawabi, Διευθύνων Σύμβουλος της Αμερικάνικης εταιρείας AeroVironment Inc, που συνεργάζεται με το υπουργείο άμυνας της χώρας και που κατασκευάζει το ημιαυτόνομο drone Switchblade, ανέφερε ότι η για τη μετατροπή αυτών των όπλων σε πλήρως αυτόνομα είναι ήδη εφικτή.

Οι υποστηρικτές των πλήρως αυτόνομων οπλικών συστημάτων υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία θα κρατήσει τους στρατιώτες μακριά από τον κίνδυνο, κρατώντας τους μακριά από το πεδίο της μάχης. Θα επιτρέψουν επίσης τη ταχύτατη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων, επιτρέποντας ριζικά βελτιωμένες αμυντικές ικανότητες.

Επικριτές, όπως το Campaign to Stop Killer Robots, υποστηρίζουν για περισσότερο από μια δεκαετία την απαγόρευση της έρευνας και ανάπτυξης αυτόνομων οπλικών συστημάτων. Υποδεικνύουν ένα μέλλον στο οποίο τα αυτόνομα οπλικά συστήματα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να στοχεύουν ανθρώπους, όχι μόνο οχήματα, υποδομές και άλλα όπλα.

terminator

Υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις εν καιρώ πολέμου για τη ζωή και τον θάνατο πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των ανθρώπων. Η μεταφορά τους σε έναν αλγόριθμο ισοδυναμεί με την απόλυτη μορφή ψηφιακής απανθρωποποίησης.

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι στρατοί που επενδύουν σε αυτόνομα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτοξεύουν τον κόσμο σε μια δαπανηρή και αποσταθεροποιητική νέα κούρσα εξοπλισμών. Μια επικίνδυνη συνέπεια θα μπορούσε να είναι η επικίνδυνη νέα τεχνολογία να πέσει στα χέρια τρομοκρατών, hackers και άλλων εκτός κυβερνητικού ελέγχου.

Ένα άλλο θέμα που γεννάται είναι ποιος θα θεωρείται υπεύθυνος για τις πολεμικές επιχειρήσεις, ειδικά όταν αυτές παραβιάζουν τις διεθνής συνθήκες για εγκλήματα πολέμου κατά την ανθρωπότητας. Αν και τέτοιες κατηγορίες και δίκες συνήθως γίνονται μόνο από τον νικητή κατά του ηττημένου, και δεν είναι αμερόληπτες, τουλάχιστον μέχρι σήμερα μπορούν να προσωποιηθούν σε έναν διοικητή ή χειριστή όπλου. Όμως με την πλήρως αυτόνομη τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορούν να μεταφερθούν οι ευθύνες σε μία μηχανή, αλγόριθμο ή οπλικό σύστημα.

Αυτή τη στιγμή, τα ανθρώπινα όντα θεωρούνται υπεύθυνα για την προστασία των αμάχων και τον περιορισμό των ζημιών στη μάχη, διασφαλίζοντας ότι η χρήση βίας είναι ανάλογη με τους στρατιωτικούς στόχους. Όταν θα αναπτυχθούν τεχνητά νοήμονα όπλα στο πεδίο της μάχης, ποιος θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος όταν συμβαίνουν άσκοποι θάνατοι αμάχων; Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το πολύ σημαντικό ερώτημα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
τεχνητή,νοημοσύνη

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply
  1. Το γελΪο της υπόθεσης είναι οτι ήδη οι ΜΗΧΑΝΕΣ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ….
    Πλέον η ανθρωπότητα εχει φτασει μαλλον στο τελος της,
    Έχουμε πιάσει ΠΑΤΟ σαν φυλή….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).