Παγκόσμιος ανιχνευτής ρύπων που δεν μπορεί να εξαπατηθεί

Ένας νέος παγκόσμιος ανιχνευτής που δημιουργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό θα βοηθήσει να γίνει σαφές από πού ακριβώς προέρχονται οι μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

power

Σύμφωνα με το NPR, ο διαδραστικός “χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό δορυφόρων, αισθητήρων και μηχανικής μάθησης για τη μέτρηση των κορυφαίων ρυπογόνων σημείων παγκοσμίως”.

Παρατηρεί πόσα αέρια θερμοκηπίου – διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και υποξείδιο του αζώτου – εκπέμπονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και διυλιστήρια πετρελαίου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Al Gore, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι προορίζεται να χρησιμεύσει σαν μια πιο αξιόπιστη και ακριβής εναλλακτική λύση από τις που αναφέρουν οι ίδιες τις εκτιμήσεις τους για τις εκπομπές ρύπων. “Η εξαπάτηση θα είναι αδύνατη με αυτήν τη μέθοδο ς νοημοσύνης, γιατί θα πρέπει με κάποιο τρόπο να παραποιηθούν πάρα πολλά σύνολα δεδομένων”, ανέφερε στον Michel Martin του NPR στο All Things Considered.

map clim

Το εργαλείο εντοπισμού εκπομπών χρησιμοποιεί περισσότερους από 300 δορυφόρους, αισθητήρες σε ξηρά, αεροπλάνα και πλοία, καθώς και τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία μοντέλων εκτιμήσεων εκπομπών. Αυτή τη στιγμή, παρακολουθεί περίπου 72.000 από τις πηγές αερίων του θερμοκηπίου με τις υψηλότερες εκπομπές. Αυτό περιλαμβάνει κάθε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, κάθε μεγάλο πλοίο και μεγάλο αεροπλάνο σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε ο Gore.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι μόνο η αρχή. Μέχρι το επόμενο έτος, ελπίζει να παρακολουθεί εκατομμύρια μεγάλες τοποθεσίες εκπομπής ρύπων. “Θα τα έχουμε ουσιαστικά όλα”.

Ο Gore δήλωσε ότι το 75% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από που έχουν δεσμευτεί να έχουν ουδέτερες εκπομπές άνθρακα έως το 2050. “Τώρα που ξέρουν ακριβώς από πού προέρχονται, έχουν τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να μειώσουν τις εκπομπές τους”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η βάση δεδομένων, η οποία είναι δωρεάν και προσβάσιμη στο διαδίκτυο, μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των χωρών για το πόση ρύπανση εκπέμπεται από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται ή σκέφτονται να συνεργαστούν.

Δεν αρκεί από τις εταιρείες να αναφέρουν οι ίδιες. Για παράδειγμα, η Climate Trace διαπίστωσε ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου υποβάλλουν χαμηλές εκπομπές ρύπων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες εξαπατούν το κοινό σκόπιμα, πρόσθεσε ο Gore. Ωστόσο, είπε ότι οι ανεπαρκείς αναφορές αποτρέπουν τις εταιρείες από το να παραμείνουν σε καλό δρόμο για την μηδενική εκπομπή ρύπων που υποσχέθηκαν. Έξι περιφερειακές κυβερνήσεις στο Μεξικό, την Ευρώπη και την Αφρική έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες για τη χρήση του εργαλείου.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.
Climate Trace

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).