Παρακολουθήσεις; Υπάρχουν και χειρότερα. Γνωρίστε το SIAM

Το Intercept αναφέρει ότι οι διαδηλωτές στο Ιράν “αναρωτιούνται συχνά πώς κατάφερε η κυβέρνηση να εντοπίσει τις τοποθεσίες τους ή να αποκτήσει πρόσβαση στις ιδιωτικές τους επικοινωνίες, τακτικές που χρησιμοποιούνται ευρέως αλλά των οποίων οι μηχανισμοί είναι ουσιαστικά άγνωστοι”.

protest

Το The Intercept όμως παρουσιάζει νέα στοιχεία:

Η αποσύνδεση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού από τον Ιστό παραμένει ένα ευνοϊκό εργαλείο για την ιρανική κρατική λογοκρισία, αλλά η κυβέρνηση διαθέτει πολύ πιο ακριβή, και εξελιγμένα εργαλεία.

Μέρος της καταστολής δεδομένων του Ιράν μπορεί να εξηγηθεί μέσω της χρήσης ενός συστήματος που ονομάζεται “SIAM”, ενός προγράμματος για την απομακρυσμένη διαχείριση των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείται από την Ρυθμιστική Αρχή Επικοινωνιών του Ιράν. Η ύπαρξη του SIAM και οι λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του συστήματος, που αναφέρονται για πρώτη φορά, παρουσιάζονται από το The Intercept σε μια σειρά εσωτερικών εγγράφων από έναν ιρανικό φορέα κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με αυτά τα εσωτερικά έγγραφα, το SIAM είναι ένα υπολογιστικό σύστημα που λειτουργεί στα παρασκήνια των ιρανικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, παρέχοντας στους χειριστές του ένα ευρύ μενού απομακρυσμένων εντολών για να αλλάζουν, να διακόπτουν και να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν οι πελάτες τους τα τηλέφωνά τους.

Κάντε click στην παρακάτω εικόνα για να διαβάσετε τα έγγραφα

Παρακολουθήσεις,iguru

Το εργαλείο μπορεί να επιβραδύνει τις συνδέσεις των δεδομένων τους, να σπάσει την κρυπτογράφηση των τηλεφωνικών κλήσεων, να παρακολουθεί τις κινήσεις ατόμων ή μεγάλων ομάδων και να παράγουν λεπτομερείς περιλήψεις μεταδεδομένων για το ποιος μίλησε σε ποιον, πότε και πού.

Ένα τέτοιο σύστημα βοήθησε την κυβέρνηση να καταπνίξει αθόρυβα τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες — ή αυτές που θα γίνουν αύριο — ανέφερε στο Intercept ένας ειδικός που εξέτασε τα έγγραφα της SIAM.

“Το SIAM μπορεί να ελέγξει αν, πού, πότε και πώς μπορούν να επικοινωνούν οι χρήστες”, εξήγησε ο Gary Miller, ερευνητής ασφάλειας κινητών τηλεφώνων και συνεργάτης στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

“Από αυτή την άποψη, δεν πρόκειται απλά για ένα σύστημα παρακολούθησης, αλλά για ένα σύστημα καταστολής και ελέγχου που περιορίζει την ικανότητα των χρηστών να διαφωνούν ή να διαμαρτύρονται”.

Edited: Με τον τίτλο δεν προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε την Ελληνική πραγματικότητα…

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Παρακολουθήσεις,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).