Τι έγινε στην περασμένη σύνοδο κορυφής G20; Την περασμένη εβδομάδα, η Αυστραλία πέρασε αναγκαστικά τον νόμο περί διατήρησης μεταδεδομένων, παρά τις αντιρρήσεις που ανέφεραν ότι τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να είναι προσβάσιμα από έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων και μόνο υπό πολύ ασφαλείς συνθήκες.
Δύο εργάσιμες ημέρες αργότερα, η Guardian αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν μπορεί να κρατήσει ευαίσθητα δεδομένα, όπως ας πούμε μια λίστα που περιέχει τους αριθμούς διαβατηρίων από 31 ηγέτες του κόσμου.
Η δημοσίευση αποκάλυψε κατά την σύνοδο G20 που έγινε στην Αυστραλία τον περασμένο Νοέμβριο κατά λάθος διέρρευσε μία λίστα με τα προσωπικά στοιχεία των ηγετών. Το Outlook της Microsoft ήταν ο ένοχος: ο αποστολέας ήθελε να στείλει την λίστα σε κάποιον άλλο, αλλά η διεύθυνση άλλαξε από μια ανεπιθύμητη αυτόματη συμπλήρωση.
Το πρόσωπο που έλαβε το αρχείο υποσχέθηκε ότι θα διαγραφεί και άδειασε τους φακέλους του, καθώς και τα Διαγραμμένα, αλλά προφανώς το έκανε μετά από το καθημερινό backup. Από εκεί και μετά κανείς δεν γνωρίζει πως διέρρευσαν τα ευαίσθητα δεδομένα
Στα αρχεία που διέρρευσαν λοιπόν υπάρχουν αριθμοί διαβατηρίων από 31 ηγέτες του κόσμου. Ανάμεσα σε αυτούς οι αριθμοί των Barack Obama, Angela Merkel και David Cameron. Όμως ποιος να χρησιμοποιήσει αυτούς τους αριθμούς. Ποιος θα μπορούσε να ζητήσει πράσινη κάρτα από τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το διαβατήριο του Barack Obama;
Μπορεί η διαρροή να μην σημαίνει πολλά από θέμα επικινδυνότητας αλλά ήταν αρκετά ενοχλητική για την Αυστραλία, που κατά τη σύνοδο κορυφής των G20 συνέβη ένα τέτοιο αδικαιολόγητο περιστατικό.
Να αναφέρουμε ότι το γεγονός θα πρέπει να αφυπνίσει, υπηρεσίες, εταιρείες και κυβερνήσεις, καθώς η φύλαξη δεδομένων το 2015 δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση. Εκτός από τους κακόβουλους τρίτους, υπάρχει πάντα η περίπτωση του ανθρώπινου λάθους.