Οπτική ίνα μεταφέρει ένα petabit το δευτερόλεπτο


Πως θα σας φαινόταν ένα petabit το δευτερόλεπτο; Το Πανεπιστήμιο του Macquarie στην Αυστραλία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Hokkaido και τον κατασκευαστή εξοπλισμού Fujikura, κατασκεύασαν μια οπτική ίνα και ένα σύστημα μετάδοσης που επιτρέπει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων άνω του 1 petabit το δευτερόλεπτο.

Η νέα τετρα-πύρηνη και τρισδιάστατη οπτική ίνα διαθέτει το ίδιο μέγεθος που έχουν οι σημερινές, αλλά είναι ικανή να πραγματοποιεί μεταφορές δεδομένων 12 φορές γρηγορότερα.petabit

Το Πανεπιστήμιο Macquarie ανέφερε μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες ίνες είναι λιγότερο επιρρεπείς σε βλάβες λόγω της στενότερης διαμέτρου και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με τον υπάρχοντα εξοπλισμό.

“Αυτή η τεχνολογία υπόσχεται λύση στη συμφόρηση που δημιουργείται από τις υπάρχουσες οπτικές ίνες. Για πρώτη φορά δημιουργήσαμε μια ρεαλιστική και εύχρηστη ίνα, η οποία είναι ανθεκτική και μπορεί να μεταφέρει τεράστιες ποσότητες δεδομένων” αναφέρει ο Dr Simon Gross του ερευνητικού κέντρου Macquarie Photonics.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η οπτική ίνα που κατασκεύασαν είναι η πρώτη που επιτρέπει τέτοιες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.

__________________


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news