Όπως φαίνεται ότι η Google χάνει τη μάχη ενάντια στο κακόβουλο λογισμικό για Android. Η εταιρεία φιλοξένησε πάνω από 205 κακόβουλες εφαρμογές στο Play Store μόνο τον Ιούλιο, οι οποίες κατέβηκαν συνολικά 32 εκατομμύρια φορές μόνο τον τελευταίο μήνα.
Ο κύριος όγκος του ύποπτου λογισμικού – 188 εφαρμογές – περιείχε κρυφές διαφημίσεις, που αντιστοιχούσαν σε 19,2 εκατομμύρια εγκαταστάσεις. Οι υπόλοιπες εφαρμογές περιείχαν συνδρομητικές και διαφημιστικές απάτες, ψεύτικα εργαλεία προστασίας από ιούς, adware και λογισμικό με ενσωματωμένα backdoors, σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε ο ερευνητής της ESET, Lukas Stefanko.
Είναι ενδιαφέρον ότι, αν και υπήρχαν μόνο τρεις εφαρμογές με συνδρομητικές απάτες, κατέγραψαν το ένα τρίτο όλων των λήψεων με 12 εκατομμύρια εγκαταστάσεις.
Οι κρυφές διαφημίσεις μπορεί να μην ακούγονται και τόσο άσχημες, αλλά ο Stefanko διευκρινίζει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιθετικό adware.
Κατά την εκκίνηση, αυτές οι εφαρμογές κρύβουν τα εικονίδια τους από την αρχική οθόνη, και δεν έχουν καμία άλλη λειτουργικότητα, εκτός από την προβολή διαφημίσεων πλήρους οθόνης στο χρήστη.
Ο Stefanko εξετάζει την κακόβουλη δραστηριότητα στο Play Store κάθε μήνα.
Όλες αυτές οι εφαρμογές και οι αριθμοί βασίζονται σε έρευνες, αναφορές σε blogs, και tweets που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2019 από την infosec κοινότητα.
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το Play Store της Google δεν μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση των κακόβουλων εφαρμογών.
Λίγες εβδομάδες πριν δημοσιεύθηκε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το Play Store είναι γεμάτο από ύποπτες εφαρμογές.
“Καταφέραμε να βρούμε 2.040 πιθανά πλαστά αρχεία που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό σε ένα σύνολο 49.608 εφαρμογών που μοιάζουν με μία από τις κορυφαίες 10.000 δημοφιλείς εφαρμογές στο Google Play store”, ανέφεραν οι ερευνητές.
Παρόλο που η εταιρεία από το Mountain View απομάκρυνε πάνω από 700.000 επιβλαβείς εφαρμογές πέρυσι στο πλαίσιο των προσπαθειών προστασίας από ιούς με το Play Protect, το κακόβουλο λογισμικό εξακολουθεί να βρίσκει τον δρόμο του για τις Android συσκευές.
Το 2017, η εταιρεία AV-TEST ανέφερε ότι το ίδιο το Play Protect της Google ανίχνευε με επιτυχία μόνο το 66% των ύποπτων εφαρμογών σε δοκιμές.
‘Έτσι αν και πολύ συχνά συχνά συστήνουμε στους χρήστες του Android να μην κατεβάζουν εφαρμογές από πηγές τρίτων για να αποφύγουν το κακόβουλο λογισμικό, δυστυχώς, φαίνεται ότι και η προσκόλληση στο Play Store δεν είναι πάντα ασφαλής.
________________________
- Windows PC λάβετε ενημερώσεις από την Android συσκευή σας
- VLC εύκολη μετατροπή αρχείων βίντεο και ήχου
- AV TEST: Windows Defender ένα από τα καλύτερα antivirus
ΟΚ, καλό το άρθρο, αλλά σε τι μας βοηθάει όταν δεν μας λέτε ΠΟΙΕΣ είναι αυτές οι εφαρμογές; :-)
Για να πω την αλήθεια, άρχισα να αναρωτιέμαι κι εγώ για το τι κάνει ο Γιώργος εδώ. :-)
καλό :)