Πως να ανακτήσετε τα δεδομένα από έναν κολλημένο σκληρό δίσκο

Όλοι κάποια στιγμή θα βρεθείτε με ένα κατεστραμμένο σκληρό δίσκο στα χέρια. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να σώσετε τουλάχιστον τα δεδομένα σας.

hard,disk,damage,κολλημένος,σκληρός,δίσκος

Ο σκληρός δίσκος δεν έχει πεθάνει με τον ερχομό των SSD. Ζει και βασιλεύει και μάλιστα είναι ο κατά κόρον προτεινόμενος σε μεγάλους servers και σε συστήματα cloud. Επιπλέον υπάρχουν πάρα πολλοί προσωπικοί υπολογιστές που έχουν εγκατεστημένο τουλάχιστον ένα σκληρό δίσκο με προσωπικά δεδομένα.

Το πρόβλημα όταν αυτοί οι δίσκοι αποτύχουν, είναι μόνο τα προσωπικά σας δεδομένα που δεν μπορείτε να τα ξαναβρείτε, ακόμα και αν πληρώσετε.

Φωτογραφίες, βίντεο, εργασίες χρόνων δεν υπάρχουν πουθενά αλλού εκτός από τον χαλασμένο σκληρό σας δίσκο. Όλα τα υπόλοιπα δεδομένα, όπως προγράμματα, βίντεο και μουσική κλπ μπορείτε να τα ξαναβρείτε, αν και η ανακτησή τους θα στοιχίσει σε χρόνο και ίσως και σε χρήμα.

Κατά καιρούς σας έχουμε υποδείξει με άρθρα μας τι μπορείτε να κάνετε σε επίπεδο λογισμικού για να ανακτήσετε τα δεδομένα σας από ένα αποτυχημένο σκληρό δίσκο.

Άρθρα, όπως τα:

Αλλά αν τα λογισμικά εργαλεία δεν μπορέσουν να κάνουν τίποτα, τότε ας πάμε ένα βήμα παρακάτω και ας δούμε σε αυτόν τον οδηγό τι μπορείτε να κάνετε, με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχετε μία μικρή εμπειρία σε hardware, αφού θα μπούμε στο εσωτερικό του υπολογιστή σας και θα πιάσουμε κατσαβίδι.

Εξωτερικός δίσκος: Ελέγξτε την θήκη και τα καλώδια

hard,disk,damage,κολλημένος,σκληρός,δίσκος

Όταν ο εξωτερικός σκληρός σας δίσκος αποτύχει, μπορεί να μην φταίει ο δίσκος αλλά η σύνδεση του με τον υπολογιστή σας. Οι εξωτερικοί δίσκοι είναι πιο επιρρεπές αφού υπάρχουν εξωτερικά καλώδια, εύκολα προσβάσιμα και με κίνδυνο να τραβηχτούν απότομα.

Πριν ανοίξετε οποιοδήποτε υλικό, φροντίστε να εκφορτίσετε τον στατικό ηλεκτρισμό του σώματός σας, δηλαδή να γειωθείτε. Ακουμπήστε κάποιο άβαφο μεταλλικό που ακουμπάει στην Γη, όπως υδραυλικές σωλήνες, ή την γείωση από μία πρίζα σούκο, ή κάγκελα ή ότι βρείτε τέλος πάντων.

Αφαιρέστε τη μονάδα σκληρού δίσκου από την εξωτερική της θήκη και χρησιμοποιήστε ένα καλώδιο δεδομένων IDE/SATA και μια υποδοχή τροφοδοσίας για να τον εγκαταστήσετε εσωτερικά στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας.

Αν το λειτουργικό σας δει τον δίσκο και αυτός εργαστεί κανονικά τότε φταίει η θήκη ή τα καλώδια επικοινωνίας.

Εσωτερικός δίσκος: Ελέγξτε όλες τις συνδέσεις καλωδίων

hard,disk,damage,κολλημένος,σκληρός,δίσκος

Μερικές φορές, δεν είναι η μονάδα δίσκου που απέτυχε, αλλά η σύνδεση των καλωδίων που συνδέουν τη μονάδα με τη μητρική πλακέτα του υπολογιστή.

Επομένως αφαιρέστε πρώτα όλα τα ηλεκτρικά ρεύματα από τον υπολογιστή σας ως ακολούθως:  κλείστε τον υπολογιστή σας,  βγάλετε τον από το ρεύμα, πατήστε παρατεταμένα το πλήκτρο on-off του υπολογιστή αν και είναι χωρίς ρεύμα με σκοπό να αδειάσουν και οι πυκνωτές του και ανοίξτε το πλαϊνό καπάκι του. Και πάλι γειώστε τα χέρια σας πριν πιάσετε οτιδήποτε μέσα στο κουτί.

Βρείτε την θέση του προβληματικού δίσκου, βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια δεδομένων και τροφοδοσίας είναι σταθερά συνδεδεμένα και στις δύο άκρες.

Αν υπάρχουν άλλες θέσεις για σύνδεση δίσκων στην μητρική σας, αλλάξτε του θέση. Αν υπάρχει εύκαιρο άλλο βύσμα τροφοδοσίας από το τροφοδοτικό σας που να μην είναι όμως στην ίδια καλωδιακή γραμμή, αλλάξτε το και αυτό.

Αφού βεβαιωθείτε ότι οι συνδέσεις είναι εντάξει, εκκινήστε ξανά τον υπολογιστή. Εάν διαθέτετε επιτραπέζιο υπολογιστή, μπορείτε να αφήσετε τη θήκη ανοιχτή, αλλά μείνετε μακριά από το εσωτερικό της.

Αν ο δίσκος δουλέψει είτε τα βύσματα δεν ακουμπάγανε καλά, είτε η θύρα στην μητρική είναι προβληματική.

Κελαϊδάει ο δίσκος σας;

hard,disk,damage,κολλημένος,σκληρός,δίσκος

Αφουγκραστείτε τον σκληρό σας δίσκο!! Βγάζει κάποιο ήχο ή είναι τελείως νεκρός; Περιστρέφεται ή όχι; Πώς ακριβώς ακούγεται; Συγκρίνετε τον ήχο σας με τη λίστα ήχων του σκληρού δίσκου που παρέχεται από το NorthWind και από το Data Cent. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαγνώσετε το είδος της βλάβης.

Η ζημιά μπορεί να είναι είτε εσωτερική είτε εξωτερική. Ένας ήχος κρότου, για παράδειγμα, υποδηλώνει ότι η κεφαλή μπορεί να δυσλειτουργεί, δηλαδή εσωτερική ζημιά. Μια εντελώς νεκρή μονάδα δίσκου, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να οφείλεται σε ελαττωματική πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος (PCB), η οποία θα ήταν εξωτερική ζημιά.

Τα Windows αναγνωρίζουν τον σκληρό σας δίσκο;

DiskPart

Μερικές φορές, μπορείτε να ακούσετε τη μονάδα δίσκου σας να περιστρέφεται, αλλά δεν εμφανίζεται ποτέ στο λειτουργικό σας σύστημα. Για να εντοπίσετε τον τύπο της ζημιάς, δοκιμάστε να ελέγξετε με μη αυτόματο τρόπο εάν ο υπολογιστής σας αναγνωρίζει τη μονάδα δίσκου.

Ξεκινήστε από το BIOS σε περίπτωση που ο σκληρό σας δίσκος είναι ο κύριος δίσκος και ο υπολογιστής σας δεν εκκινεί καν. Αφού ενεργοποιήσετε τον υπολογιστή, μπείτε στο BIOS πατώντας το αντίστοιχο για το μηχάνημά σας πλήκτρο( μπορεί να είναι Del , Esc , F2 ή F10).

Εάν εκτελείτε το UEFI BIOS, μια αποτυχημένη εκκίνηση θα πρέπει να σας στείλει αυτόματα σε μια σελίδα ανάκτησης. Σε αυτήν την περίπτωση, κάντε κλικ στην Αντιμετώπιση προβλημάτων > Προηγμένες επιλογές > Ρυθμίσεις υλικολογισμικού UEFI και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Επανεκκίνηση για εκκίνηση στο BIOS.

Μέσα στο BIOS, περιηγηθείτε στα διαθέσιμα μενού για να βρείτε πού αναφέρει ποιοι τύποι μονάδων δίσκου είναι συνδεδεμένοι στον υπολογιστή. Θα πρέπει να βρείτε αυτές τις πληροφορίες στο μενού Για προχωρημένους, αλλά μπορεί επίσης να τις βρείτε έμμεσα και στις ρυθμίσεις εκκίνησης.

Αν ο προβληματικός δίσκος δεν είναι ο κύριος δίσκος σας δοκιμάστε να δείτε αν τον βλέπετε με το diskpart των Windows. Οδηγίες για το πως από εδώ.

Εάν τα Windows αναγνωρίσουν τη μονάδα δίσκου σας, αλλά δεν εμφανίζεται ως προσβάσιμη μονάδα δίσκου, το πιθανότερο είναι ότι τα Windows αναγνωρίζουν μόνο το PCB, αλλά η ίδια η μονάδα έχει καταστραφεί (εσωτερική βλάβη).

Με άλλα λόγια, εάν η μονάδα αναγνωρίζεται σε οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή, το πιθανότερο είναι ότι το PCB λειτουργεί και η αντικατάστασή του δεν θα διορθώσει τον σκληρό δίσκο!

Πλακέτα PCB

hard disk drive pcb

Τεχνικά, το εξωτερικό PCB αντικαθίσταται σχετικά εύκολα. Ωστόσο, σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να μην αλλάξετε μόνοι σας το PCB. Δεν είναι τόσο απλό.

Εκτός εάν ο σκληρός σας δίσκος είναι αρχαίος, το PCB και ο δίσκος χρησιμοποιούν έναν μοναδικό μικροκώδικα για την επικοινωνία. Εάν αντικαταστήσετε ένα PCB μιας μονάδας δίσκου που απαιτεί αυτόν τον μικροκώδικα για την εκκίνηση, ενδέχεται να καταστρέψετε μόνιμα τα δεδομένα σας.

Σύμφωνα με το Datarecovery.com, οι ειδικοί μπορούν “να αντιγράψουν, να ξαναγράψουν ή να επισκευάσουν τον μικροκώδικα χρησιμοποιώντας προηγμένο εξοπλισμό.”

Κολλημένη κεφαλή

hard,disk,damage,κολλημένος,σκληρός,δίσκος

Όταν ο ο δίσκος περιστρέφεται και αναγνωρίζεται από το λειτουργικό σύστημα, αλλά δεν εμφανίζεται στα Windows, που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτόν συνήθως κανένα εργαλείο ανάκτησης λογισμικού δεν μπορεί να σας βοηθήσει.

Μία συνηθισμένη μηχανική βλάβη είναι η κολλημένη κεφαλή. Εδώ κυκλοφορούν διάφορα βουντού και κόλπα στην αγορά που είναι ανέξοδα, που έχουν μικρό ποσοστό επιτυχίας, πλην όμως είναι μία κάποια ελπίδα.

Όλες οι παρακάτω μέθοδοι στοχεύουν στο να ξεκολλήσουν την κεφαλή. Ωστόσο, αν έχετε ιδέα πώς λειτουργεί ένας σκληρός δίσκος, τότε όλες αυτές οι μέθοδοι πρέπει να σας ανατριχιάσουν!

Sounds of a Failed Hard Drive

Οι λύσεις που προτείνονται είναι οι εξής:

  • Το κούνημα της μονάδας ενώ φυσικά αυτή δεν λειτουργεί,
  • Το χτύπημα της μονάδας σε μια σκληρή επιφάνεια ενώ αυτή δεν λειτουργεί,
  • Την έκθεσή της σε ξηρή θερμότητα στο φούρνο
  • Την τοποθέτηση της στην κατάψυξη σε μία στεγανή σακούλα για μία ώρα.

Η ιδέα στα δύο τελευταία είναι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν συστολή μετάλλων και έτσι, ίσως ξεκολλήσει η κεφαλή. Όμως πιθανά να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά αν οι εσωτερικοί δίσκοι χάσουν την σωστή έδρασή τους.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και βίντεο που δείχνουν πως να βγάλετε το καπάκι της μονάδας δίσκου (θέλει κατσαβίδια stortz) και μετά γυρνώντας χειροκίνητα τον εσωτερικό δίσκο να ξεκολλήσετε την κεφαλή.

How to Repair a Broken Hard Drive With Beeping or Clicking Noise (Recover Your Data)

Αν έχετε ένα προβληματικό σκληρό δίσκο που δεν σας νοιάζουν τα δεδομένα του μπορείτε να παίξετε και να αποκτήσετε εμπειρία. Αν όμως ο σκληρός περίέχει πολύτιμα για εσάς δεδομένα που δεν τα έχετε σε backup, ΜΗΝ το κάνετε. Καλύτερα να στείλετε τον δίσκο στους ειδικούς.

Συμβουλευτικά
Αν κάποια από τις παραπάνω αμφισβητούμενες μεθόδους δουλέψει και καταφέρετε να διαβάσετε ξανά τον δίσκο, μην χάνατε τον καιρό σας και δημιουργήστε ΑΜΕΣΑ αντίγραφα ασφαλείας. Η επιδιόρθωση θα είναι προσωρινή!

Ακόμα και αν ο δίσκος δείχνει σταθερός στην απόδοσή του μην τον εμπιστευτείτε. Είναι καλύτερο να επενδύσετε σε ένα νέο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















hard,disk,damage,κολλημένος,σκληρός,δίσκος

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).