Πώς να δημιουργήσετε κλειδιά SSH στα Windows 10 και 11

Δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε όλα τα κλειδιά SSH που θα χρειαστείτε χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές μεθόδους. Θα σας δείξουμε πώς να δημιουργήσετε το αρχικό σας σύνολο κλειδιών, καθώς και πρόσθετα, εάν θέλετε να δημιουργήσετε διαφορετικά κλειδιά για πολλούς ιστότοπους.

screenshot 2021 12 21 at 10 45 37 how to generate ssh keys in windows 10 and windows 11

Δημιουργία κλειδιών στη γραμμή εντολών

Τα Windows 10 έχουν ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα  OpenSSH από την ενημέρωση του Απριλίου 2018. Τα Windows 11 διαθέτουν επίσης αυτή τη δυνατότητα ενσωματωμένη.

Για να το χρησιμοποιήσετε, ανοίξτε τη γραμμή εντολών των Windows πατώντας το πλήκτρο Windows και πληκτρολογώντας “cmd”.

Συμβουλή: Εάν χρησιμοποιείτε συχνά τη γραμμή εντολών, συνιστούμε ανεπιφύλακτα την εγκατάσταση του Windows Terminal από το Windows Store (εγκατεστημένο στα Windows 11 από προεπιλογή). Είναι ένα πρόγραμμα με καρτέλες που μπορεί να εκτελέσει τη Γραμμή εντολών, το PowerShell και το Υποσύστημα Windows για Linux όλα σε ένα παράθυρο. Διαθέτει επίσης διασκεδαστικά χαρακτηριστικά όπως τη ρύθμιση εικόνων υ .

Είτε χρησιμοποιείτε τη γραμμή εντολών, είτε το τερματικό των Windows, πληκτρολογήστε ssh-keygen και πατήστε Enter. Αυτό θα δημιουργήσει αυτόματα τα κλειδιά SSH. Στις δοκιμές μας στα Windows 11, δημιούργησε ένα κλειδί RSA 2048 bit. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό αλγόριθμο, για παράδειγμα το συνιστά τον Ed25519, τότε πληκτρολογήστε ssh-keygen -t ed25519.

screenshot 2021 12 21 at 10 30 43 how to generate ssh keys in windows 10 and windows 11

 

Αφού πληκτρολογήσετε την εντολή σας, πατήστε Enter και στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να δώσετε στο κλειδί σας ένα όνομα και να το αποθηκεύσετε σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Εάν χρησιμοποιήσετε τις προεπιλογές, τότε θα αποθηκεύσει τα κλειδιά σας στη διαδρομή C:\User[YourUserName].ssh ,υποθέτοντας ότι η μονάδα δίσκου C είναι το μέρος όπου αποθηκεύεται ο λογαριασμός χρήστη σας.

screenshot 2021 12 21 at 10 32 26 how to generate ssh keys in windows 10 and windows 11

Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε μια φράση πρόσβασης. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να το κάνετε αυτό για να διατηρήσετε το κλειδί σας ασφαλές.Εάν δεν θέλετε μια φράση πρόσβασης, απλώς πατήστε Enter.

screenshot 2021 12 21 at 10 33 48 how to generate ssh keys in windows 10 and windows 11

Τα κλειδιά σας δημιουργούνται, αποθηκεύονται και είναι έτοιμα για χρήση. Θα δείτε ότι έχετε δύο αρχεία στον φάκελο “.ssh” σας: “id_rsa” χωρίς επέκταση αρχείου και “id_rsa.pub”. Το τελευταίο είναι το κλειδί που ανεβάζετε στους διακομιστές για έλεγχο ταυτότητας, ενώ το πρώτο είναι το ιδιωτικό κλειδί που δεν μοιράζεστε με άλλους.

screenshot 2021 12 21 at 10 34 54 how to generate ssh keys in windows 10 and windows 11

Αν θέλετε να δημιουργήσετε πολλά κλειδιά για διαφορετικούς ιστότοπους, είναι επίσης εύκολο. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι θέλατε να χρησιμοποιήσετε τα προεπιλεγμένα κλειδιά που μόλις δημιουργήσαμε για έναν διακομιστή που έχετε στο Digital Ocean και θέλετε να δημιουργήσετε ένα άλλο σύνολο κλειδιών για το GitHub. Θα ακολουθούσατε την ίδια διαδικασία όπως παραπάνω, αλλά όταν έρθει η ώρα να αποθηκεύσετε το κλειδί σας, θα του δώσετε απλώς ένα διαφορετικό όνομα, όπως “id_rsa_github” ή κάτι παρόμοιο.

Μπορείτε να το κάνετε όσες φορές θέλετε. Απλώς να θυμάστε ότι όσο περισσότερα κλειδιά έχετε, τόσο περισσότερα κλειδιά έχετε να διαχειριστείτε. Όταν κάνετε αναβάθμιση σε νέο υπολογιστή , πρέπει να μετακινήσετε αυτά τα κλειδιά μαζί με τα άλλα αρχεία σας διαφορετικά κινδυνεύετε να χάσετε την πρόσβαση στους διακομιστές και τους λογαριασμούς σας, τουλάχιστον προσωρινά.

 

Δημιουργία κλειδιών στο WSL

screenshot 2021 12 21 at 10 36 20 how to generate ssh keys in windows 10 and windows 11

Εάν είστε χρήστης WSL , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παρόμοια μέθοδο με την εγκατάσταση WSL . Στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο με την έκδοση της γραμμής εντολών. Εάν δουλεύετε κυρίως σε Linux και γενικά γραμμή εντολών, τότε είναι λογικό να κρατάτε τα κλειδιά σας σε WSL.

Ανοίξτε το Windows Terminal ή την ενσωματωμένη γραμμή εντολών του Ubuntu (υποθέτοντας ότι έχετε εγκαταστήσει το Ubuntu Linux). Τότε είναι πολύ παρόμοιο με τα Windows. Σε αντίθεση με τα Windows, είναι καλύτερο να καθορίσετε εάν θέλετε ένα κλειδί RSA ή κάτι σαν το Ed25519.

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε ένα κλειδί RSA-4096. Θα πληκτρολογήσετε την ακόλουθη εντολή:

ssh-keygen -t rsa -b 4096

Εάν θέλατε το Ed25519, τότε ο προτεινόμενος τρόπος είναι ο εξής:

ssh-keygen -t ed25519 -C "your@email.address"

Συνιστάται να προσθέσετε τη διεύθυνση email σας ως αναγνωριστικό, αν και δεν χρειάζεται να το κάνετε στα Windows, καθώς η έκδοση της Microsoft χρησιμοποιεί αυτόματα το όνομα χρήστη και το όνομα του υπολογιστή σας για αυτό.

Και πάλι, για να δημιουργήσετε πολλά κλειδιά για διαφορετικούς ιστότοπους, απλώς προσθέστε ετικέτα σε κάτι σαν “_github” στο τέλος του ονόματος του αρχείου.

Δημιουργία κλειδιών με PuTTY

Για χρόνια, το παλιό καλό πρόγραμμα PuTTY είναι ένας δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας με  διακομιστές στα Windows. Εάν έχετε ήδη αυτό το πρόγραμμα στο σύστημά σας, προσφέρει επίσης μια μέθοδο για τη δημιουργία κλειδιών SSH.

Το PuTTY συνοδεύεται από μια σειρά βοηθητικών προγραμμάτων, ένα από τα οποία ονομάζεται PuTTY Key Generator. Για να το ανοίξετε είτε αναζητήστε το πατώντας το Windows Key και πληκτρολογώντας “puttygen” είτε αναζητώντας το στο μενού Έναρξη.

screenshot 2021 12 21 at 10 39 35 how to generate ssh keys in windows 10 and windows 11

 

Μόλις ανοίξει, στο κάτω μέρος του παραθύρου θα δείτε τους διάφορους τύπους κλειδιών που θέλετε να δημιουργήσετε. Εάν δεν είστε βέβαιοι ποιο να χρησιμοποιήσετε, επιλέξτε “RSA” και στη συνέχεια, στο πλαίσιο εισς που λέει “Number Of Bits In A Generated Key” πληκτρολογήστε “4096”. Μια άλλη εναλλακτική είναι να επιλέξετε “EdDSA” και στη συνέχεια, από το αναπτυσσόμενο μενού που εμφανίζεται κάτω από αυτό, βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένο το “Ed25519 (255 bit)”.

screenshot 2021 12 21 at 10 41 20 how to generate ssh keys in windows 10 and windows 11

Τώρα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε στο «Δημιουργία» και το PuTTY θα αρχίσει να λειτουργεί. Αυτό δεν πρέπει να διαρκέσει πολύ, ανάλογα με την ισχύ του συστήματός σας και το PuTTy θα σας ζητήσει να μετακινήσετε το ποντίκι σας μέσα στο παράθυρο για να δημιουργήσετε ένα περίπλοκο κλειδί.

Μόλις γίνει αυτό, κάντε κλικ στην επιλογή “Save Public Key” για να αποθηκεύσετε το δημόσιο κλειδί σας και αποθηκεύστε το όπου θέλετε με το όνομα “id_rsa.pub” ή “id_ed25519.pub”, ανάλογα με το εάν επιλέξατε RSA ή Ed25519 στο προηγούμενο βήμα.

screenshot 2021 12 21 at 10 42 51 how to generate ssh keys in windows 10 and windows 11

Στη συνέχεια, για να λάβετε το ιδιωτικό σας κλειδί, χρειάζεται ένα επιπλέον βήμα. Από προεπιλογή, το PuTTY δημιουργεί κλειδιά PPK για χρήση με τον client PuTTy. Εάν θέλετε το OpenSSH, στο επάνω μέρος του παραθύρου επιλέξτε Μετατροπές > Εξαγωγή κλειδιού OpenSSH και στη συνέχεια, αποθηκεύστε το αρχείο ως “id_rsa” ή “id_ed25519” χωρίς κατάληξη στο αρχείο.

screenshot 2021 12 21 at 10 44 06 how to generate ssh keys in windows 10 and windows 11

Η δημιουργία κλειδιών SSH είναι πολύ εύκολη όποια μέθοδο κι αν επιλέξετε. Θα συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Γραμμή εντολών των Windows, εκτός εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει το PuTTY ή ακόμα και αν προτιμάτε το Linux γιατί μπορεί να το κατανοείτε περισσότερο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.
SSH,iguru

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).