Πώς να επαναφέρετε ή να διαγράψετε το CMOS στα Windows 10

Δείτε σε αυτό το άρθρο ένα οδηγό για τον τρόπο επαναφοράς ή διαγραφής του CMOS σε υπολογιστή με Windows 10.

Μερικές φορές, όταν ο υπολογιστής σας δεν εκκινεί ή αντιμετωπίζετε κάποιο άλλο σφάλμα κατά την εκκίνησή του, ίσως χρειάζεται να επαναφέρετε ή να διαγράψετε το CMOS, για να το διορθώσετε το πρόβλημα. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείτε να το κάνετε.

Τι είναι το CMOS;
Το CMOS = Complementary Metal-Oxide-Semiconductor (συμπληρωματικός ημιαγωγός οξειδίων μετάλλου) είναι μια μικρή ποσότητα μνήμης σε μια μητρική πλακέτα υπολογιστή που αποθηκεύει τις ρυθμίσεις του βασικού συστήματος εισόδου / εξόδου (BIOS).

Το BIOS είναι το λογισμικό που είναι αποθηκευμένο στο τσιπ μνήμης στη μητρική πλακέτα. Δίνει οδηγίες στον υπολογιστή για τον τρόπο εκτέλεσης ορισμένων βασικών λειτουργιών όπως η εκκίνηση και ο έλεγχος πληκτρολογίου. Το BIOS χρησιμοποιείται επίσης για τον εντοπισμό και τη διαμόρφωση υλικού στον υπολογιστή.

Για προβλήματα εκκίνησης ή εμφάνισης, η διαγραφή του CMOS μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την μητρική σας πλακέτα, επειδή αυτό επαναφέρει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του BIOS.

Επαναφορά του CMOS από το BIOS
Μπορείτε εύκολα να επαναφέρετε το CMOS χρησιμοποιώντας το μενού του BIOS. Με την μέθοδο αυτή θα αλλάξετε όλες τις ρυθμίσεις του BIOS στις προεπιλεγμένες και έτσι θα επαναφέρετε το CMOS στην αρχική του κατάσταση.

Βήμα 1: Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και εκκινήστε το BIOS .
Όταν ξεκινά ο υπολογιστής σας, η μητρική σας πλακέτα σας δίνει το δικαίωμα να πατήσετε ένα πλήκτρο για να εισέλθετε στο BIOS. Το σωστό πλήκτρο για το σύστημά σας θα μπορούσε να είναι το F1, F2, F10 κ.λπ. Αυτό εξαρτάται από τον κατασκευαστή σας.

Ενδέχεται να μπορείτε να δείτε ποιο είναι το πλήκτρο για εσάς κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας, αν παρατηρήσετε την κάτω αριστερή ή δεξιά πλευρά της οθόνης εκκίνησης. Γι ‘αυτό, φροντίστε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην πρώτη οθόνη που εμφανίζεται μόλις ενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας.

Βήμα 2: Μόλις εμφανιστεί η κύρια οθόνη του bios, ψάξτε στο μενού για κάτι σαν Load Setup Defaults ή κάτι με αντίστοιχο νόημα. Επιλέξτε το και πατήστε το enter για να προχωρήσετε στην διαδικασία.

Διαγραφή του BIOS με κατσαβίδι ή με βραχυκύκλωμα
Αν σας μπερδεύει η λέξη “διαγραφή”, εννοούμε ότι θα διαγράψετε τις επιπρόσθετες ρυθμίσεις που έχετε κάνει εσείς ή το κατάστημα πώλησης στο bios και ουσιαστικά θα το επαναφέρετε στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του.

Έτσι εάν δεν μπορείτε να εισέλθετε στη ρύθμιση του BIOS κατά την εκκίνηση, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να διαγράψετε το CMOS και να το επαναφέρετε στις αρχικές του ρυθμίσεις. Εδώ μπορεί να χρειαστείτε τις υπηρεσίες ενός τεχνικού υπολογιστών.

Βήμα 1: Απενεργοποιήστε όλες τις περιφερειακές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή.

Βήμα 2: Αποσυνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας από την πηγή τροφοδοσίας AC και πατήστε το πλήκτρο εκκίνησης για να ξεφορτίσουν οι εσωτερικοί πυκνωτές που “κρατάνε” ρεύμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε γειωθεί, διαφορετικά, ο στατικός ηλεκτρισμός του χεριού σας μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε μέρη του υπολογιστή σας. Για να γειωθείτε απλά πιάστε κάτι μεταλλικό που είναι άβαφο και φτάνει μέχρι την Γη (σωλήνες καλοριφέρ, ύδρευσης, γείωση πρίζας, κάγκελα κλπ).

Βήμα 3: Αφαιρέστε το κάλυμμα του υπολογιστή.

Βήμα 4: Βρείτε την μπαταρία στην μητρική πλακέτα. Η μπαταρία μπορεί να βρίσκεται σε οριζόντια ή κάθετη θήκη μπαταρίας ή να είναι συνδεδεμένη σε ενσωματωμένο καλώδιο και βύσμα.

motherboard

Εάν η μπαταρία είναι σε θήκη, σημειώστε τον προσανατολισμό της, δηλαδή που πάει το + και που το – στην μπαταρία. Με ένα μικρό κατσαβίδι με ίσια μύτη, αφαιρέστε απαλά την μπαταρία από την θήκη της. Προσέξτε ιδιαίτερα να μην βραχυκυκλώσετε το + με το – με το μεταλλικό κατσαβίδι ή με τα χέρια σας γιατί ξεφορτίζετε την μπαταρία. Η παρακάτω φωτογραφία είναι ενδεικτική του συνήθους αυτού λάθους.

Εάν η μπαταρία είναι συνδεδεμένη με ένα ενσωματωμένο βύσμα με καλώδιο, αποσυνδέστε το βύσμα από την μητρική πλακέτα.

Βήμα 5: Περιμένετε 10 λεπτά και, στη συνέχεια, επανασυνδέστε την μπαταρία. Η Intel προτείνει 5 λεπτά αλλά λίγο παραπάνω για σιγουριά δεν πειράζει.

Βήμα 6: Βάλτε ξανά το κάλυμμα του υπολογιστή. Συνδέστε τον υπολογιστή στο ρεύμα καθώς και όλες τις περιφερειακές του συσκευές. Τώρα μπορείτε να δοκιμάσετε τον υπολογιστή και λογικά το BIOS θα πρέπει να έχει πάρει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βραχυκύκλωμα (Jumper) που συνήθως διαθέτει η μητρική σας πλακέτα για αυτήν την δουλειά. Βρείτε ποιο είναι, βάλτε το στην θέση Clear ή CLR και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας. Βεβαιωθείτε ότι επαναφέρετε το Jumper στην αρχική του θέση μετά την εκκίνηση του υπολογιστή σας.

Προσέξτε ποιο jumper θα πειράξετε γιατί μία μητρική πλακέτα δεν έχει μόνο ένα αλλά αρκετά παραπάνω που κάνουν διάφορες εργασίες.

Γενικότερα επειδή υπάρχουν πολλά είδη μητρικών πλακετών και αντίστοιχα πολλοί χειρισμοί διαγραφής του CMOS, οι παραπάνω τρόποι και χειρισμοί είναι γενικοί και αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο δείγμα μητρικών. Όμως καλό θα ήταν να διαβάσετε πρώτα το εγχειρίδιο χρήσης της μητρικής σας πλακέτας για να δείτε τον ακριβή τρόπο χειρισμού της.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.097 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).