Πώς να κάνετε το Android όσο πιο ασφαλές γίνεται

Η ασφάλεια των κινητών είναι μεγάλη υπόθεση, και τώρα περισσότερο από ποτέ. Οι περισσότεροι από εμάς αφιερώνουμε πολλές ώρες καθημερινά στα τηλέφωνά μας.

Δείτε πώς μπορείτε να διατηρήσετε το τηλέφωνό σας .

Ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων στον Λογαριασμό σας Google

Ένα ασφαλές τηλέφωνο Android ξεκινά με έναν ασφαλή λογαριασμό στην Google, γιατί εκεί αποθηκεύονται όλα τα συγχρονισμένα δεδομένα σας – και όσο περισσότερες Google χρησιμοποιείτε, τόσο πιο σημαντικό είναι αυτό το βήμα.

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, ξεκινήστε ενεργοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) στον Google λογαριασμό σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Ένα απλό μήνυμα κειμένου, το οποίο είναι εγγενώς το λιγότερο ασφαλές από όλες τις μεθόδους 2FA, εξακολουθεί να είναι καλύτερο από το τίποτα .

Μπορείτε να βρείτε τις ρυθμίσεις 2FA της Google στον λογαριασμό μου > Επαλήθευση σε 2 βήματα (και θα πρέπει φυσικά να συνδεθείτε).

Επίσης, ενώ παίζετε στις ρυθμίσεις του Λογαριασμού σας Google, είναι ίσως καλή ιδέα να προχωρήσετε και να τρέξετε έναν έλεγχο ασφαλείας . Αυτό σας επιτρέπει να προσθέσετε ή να τροποποιήσετε αριθμούς ανάκτησης του τηλεφώνου ή διευθύνσεις email, να ελέγξετε τα πρόσφατα συμβάντα ασφαλείας, να δείτε ποιες άλλες συσκευές έχουν συνδεθεί (και να τις αφαιρέσετε εάν είναι απαραίτητο) και πολλά άλλα.

Χρησιμοποιήστε μια οθόνη ασφαλούς κλειδώματος

Εάν δεν χρησιμοποιείτε κάποια οθόνη κλειδώματος, ήρθε η ώρα να το κάνετε. Αυτή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για την ασφάλεια του τηλεφώνου σας.

Ενώ η διαδικασία διαφέρει ελαφρώς μεταξύ των εφαρμογών Android και των διαφόρων άλλων προγραμματιστών με παρόμοιες εφαρμογές, η γενική ρύθμιση είναι στις Ρυθμίσεις> Ασφάλεια> Κλείδωμα . Όπως είπα, οι λεπτομέρειες μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς εδώ.

Και μην ξεχάσετε να προσθέσετε το δακτυλικό σας αποτύπωμα εάν το τηλέφωνό σας διαθέτει κάποιο σαρωτή.

Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνό σας είναι ενεργοποιημένο

Αν χάσετε το τηλέφωνό σας θα πάθετε λίγο πλάκα, οπότε μπορεί να θέλετε έναν τρόπο να το παρακολουθήσετε και στη χειρότερη να το διαγράψετε από απόσταση εάν δεν υπάρχει πιθανότητα να το πάρετε πίσω.

Η Google διαθέτει ένα σύστημα παρακολούθησης για τα τηλέφωνα Android. Ονομάζεται “Εύρεση του τηλεφώνου μου” και θα  πρέπει να είναι ενεργοποιημένο από προ σε όλα τα σύγχρονα τηλέφωνα Android. Για να δείτε αν είναι πραγματικά μεταβείτε στις Ρυθμίσεις> Google> Ασφάλεια> Εύρεση του τηλεφώνου μου.

Εάν χάσετε ποτέ το τηλέφωνό σας ή αν κλαπεί, μπορείτε να το δείτε από το πλησιέστερο πρόγραμμα . Αναζητήστε στην Google ” Εύρεση του τηλεφώνου μου ” για να εντοπίσετε τη συσκευή που χάσατε.

Απενεργοποίηση στα “Άγνωστες πηγές” και προγραμματιστή

Εάν στο παρελθόν έχετε “παίξει” με το τηλέφωνό σας, μπορεί να έχετε ενεργοποιήσει κάτι που ονομάζεται “Άγνωστες πηγές” (ή “Εγκατάσταση άγνωστων εφαρμογών” σε νεότερες εκδόσεις του Android). Αυτή η ρύθμιση σάς επιτρέπει να εγκαταστήσετε εφαρμογές που δεν προέρχονται από το Google Play Store – με μια διαδικασία που ονομάζεται “sideloading”.

Για να βελτιώσετε την ασφάλεια, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα. Σε εκδόσεις του Android πριν από την Oreo (8.0), μπορείτε να το κάνετε εύκολα από τις Ρυθμίσεις> Ασφάλεια> Άγνωστες πηγές. Στις εκδόσεις Oreo (8.0) και Pie (9.0) θα πρέπει να απενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία ανά εφαρμογή, και μπορείτε να βρείτε όλες όσες έχουν στη λειτουργία από την διαδρομή Ρυθμίσεις> Εφαρμογές> Ειδική πρόσβαση> Εγκατάσταση άγνωστων εφαρμογών.

Ομοίως, εάν έχετε ενεργοποιήσει ποτέ τη Λειτουργία προγραμματιστή για οποιονδήποτε λόγο, και δεν την χρησιμοποιείτε, προχωρήστε και απενεργοποιήστε την, από  Ρυθμίσεις> Επιλογή προγραμματιστή και σύρετε το διακόπτη στην κορυφή προς τη θέση απενεργοποίησης.

Τι κάνει η Google για να βεβαιωθεί ότι το τηλέφωνό σας είναι ασφαλές

Δεν είναι μόνο δική σας ευθύνη να βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνό σας είναι ασφαλές, η Google κάνει επίσης ορισμένα πράγματα για να βεβαιωθεί ότι το σύστημά του είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.

Google Play Protect

Από την Android 8.0 (Oreo), η Google κυκλοφόρησε ένα χαρακτηριστικό με το όνομα Play Protect. Πρόκειται για ένα σύστημα ασφαλείας που βασίζεται πάντα στο cloud, το οποίο παρακολουθεί τις εφαρμογές στο Play Store και στη συσκευή σας. Στόχος του είναι να αποφεύγει τις κακόβουλες εφαρμογές.

Για να δείτε τις ρυθμίσεις του Play Protect, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις> Google> Ασφάλεια> Play Protect. Μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή είναι ενεργοποιημένη (και πρέπει να είναι), καθώς και να ενεργοποιήσετε μια σάρωση των sideloading εφαρμογών.

Κρυπτογράφηση στη συσκευή

Στις πρώτες μέρες του Android, η δεν υπήρχε καν σαν επιλογή. Η Google την πρόσθεσε αργότερα, αν και έπρεπε να την  ενεργοποιήσετε χειροκίνητα. Στις μέρες μας, το Android είναι κρυπτογραφημένο από προεπιλογή σε όλες τις σύγχρονες συσκευές και δεν μπορείτε να την απενεργοποιήσετε.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ευαίσθητα δεδομένα στο τηλέφωνό σας αποθηκεύονται κρυπτογραφημένα κατά την εκκίνηση και δεν αποκρυπτογραφούνται έως ότου εισαγάγετε τον κωδικό PIN ή τον κωδικό πρόσβασής σας.

Το να διατηρείτε το τηλέφωνό σας ασφαλές δεν είναι δύσκολο. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να ελέγξετε και να ενεργοποιήσετε μερικές ρυθμίσεις για να είστε ήσυχοι αν το τηλέφωνό σας χαθεί ή αν κλαπεί ποτέ.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).