Πως να καταστρέψετε μία motherboard

Ασφαλώς και δεν θέλετε να καταστρέψετε την μητρική σας πλακέτα. Δείτε όμως τα συνήθη λάθη που αν και φαίνονται αντα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην motherboard.

υπολογιστή

Η motherbord (μητρική πλακέτα) είναι ένα από τα βασικότερα εξαρτήματα ενός υπολογιστή. Είναι αυτή η μεγάλη πλακέτα με τα τυπωμένα χάλκινα κυκλώματα που φιλοξενεί τον εγκέφαλο του συστήματός σας, δηλαδή τον επεξεργαστή, και συνδέει επίσης μεταξύ τους όλα τα άλλα μέρη ενός υπολογιστή. Με λίγα λόγια, είναι υλικό που κάνει όλα τα εξαρτήματα να συνδέονται και να συνομιλούν μεταξύ τους.

Επομένως, εάν η μητρική σας πλακέτα έχει βλάβη, τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο φαίνεται και δεν λύνεται με την απλή αντικατάσταση ενός εξαρτήματος. Συνήθως, οι μητρικές είναι αρκετά στιβαρές για να αντιστέκονται στις κακουχίες της καθημερινής χρήσης.

Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι συνεχίζει να λειτουργεί σωστά. Η προστασία της μητρικής πλακέτας από ζημιά είναι πρωταρχικής σημασίας για την προστασία κάθε άλλου εξαρτήματος.

Αποφύγετε λοιπόν αυτά τα κοινά λάθη που θα βλάψουν μια μητρική πλακέτα υπολογιστή και θα γλιτώσετε από σοβαρούς πονοκεφάλους. Από την άλλη, να τι μπορείτε να κάνετε ή να μην συντηρήσετε, για να καταστρέψετε μία motrherboard!

Ελέγξτε για βραχυκυκλώματα

motherboard

Αυτό το πρόβλημα είναι πιο διαδεδομένο σε επιτραπέζιους υπολογιστές, και σπάνια εμφανίζεται σε φορητούς υπολογιστές. Είτε θέλετε να φτιάξετε τον δικό σας υπολογιστή, είτε να αγοράσετε έναν συναρμολογημένο από κάπου, υπάρχουν πιθανότητες βραχυκυκλώματος. εάν δεν έχει συναρμολογηθεί σωστά.

Μερικές φορές οι χαλαρές ψήκτρες της CPU έχουν ως αποτέλεσμα μη αναστρέψιμη βλάβη στις μητρικές πλακέτες. Γι’ αυτό, πριν συναρμολογήσετε έναν υπολογιστή, πρέπει να ελέγξετε για χαλαρά καλώδια και να βεβαιωθείτε ότι είναι συνδεδεμένα στις σωστές θύρες.

Κατά τη συναρμολόγηση του υπολογιστή σας, πρέπει να τοποθετήσετε σωστά τη μητρική πλακέτα στη θήκη. Η μητρική πλακέτα έχει μερικές βίδες που τις τε για να τη στερεώσετε. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιήσατε όλες τις βίδες και ότι είναι σφιχτές. Μια μόνο χαλαρή βίδα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μία τηγανητή μητρική πλακέτα!

Εν ολίγοις, το εσωτερικό του υπολογιστή σας πρέπει να είναι προσεγμένο και οργανωμένο. Τα καλώδια πιασμένα με πλαστικά δεματικά. Εάν η μητρική πλακέτα καταλήξει να έρθει σε επαφή με ένα ανεπιθύμητο αντικείμενο, μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα.

Προστασία από υπερτάσεις ισχύος

Στη μητρική πλακέτα συνδέεται η μονάδα τροφοδοσίας (PSU) του υπολογιστή σας. Είναι σημαντικό να αγοράσετε το κατάλληλο τροφοδοτικό για τις ανάγκες σας. Αν τα εξαρτήματά σας χρειάζονται περισσότερη ισχύ από αυτή που μπορεί να παρέχει το τροφοδοτικό σας, θα προκληθεί βλάβη των εξαρτημάτων ή της μητρικής πλακέτας.

Αλλά το πιο συχνό πρόβλημα για τις μητρικές πλακέτες είναι οι υπερτάσεις ισχύος. Έχετε δει ποτέ τα φώτα σας να τρεμοπαίζουν; Αυτό οφείλεται στο ότι οι ενεργοβόρες συσκευές σας ή της περιοχής σας και ειδικά όσες έχουν εσωτερικά τους μοτέρ που δεν είναι inverter. Χρειάζονται περίσσια ισχύ κατά την εκκίνησή τους η οποία προκαλεί πτώση τάσης.

Όταν υπάρχει πτώση τάσης τα βολτ τους ρεύματος συμπεριφέρονται σαν κύμα και ταλαντεύονται για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου για να προσαρμοστούν. Και σε αυτό τον λίγο χρόνο, η μείωση και η αύξηση των βολτ ανακατευθύνεται σε άλλα ηλεκτρονικά, όπως τα φώτα ή τον υπολογιστή σας. Η μη σταθερή διαφορά δυναμικού του ρεύματος είναι αιτία καταστροφής των ευαίσθητων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Οι περισσότερες μονάδες τροφοδοσίας και οι μητρικές πλακέτες προσαρμόζουν τις τάσεις τους για να εξυπηρετούν μικρές υπερτάσεις ισχύος. Αλλά αν είναι μεγάλη, μπορεί να τηγανίσει τη μητρική σας πλακέτα και όλα τα εξαρτήματα που συνδέονται με αυτήν. Η μόνη λύση είναι να αγοράσετε ένα ανθεκτικό προστατευτικό υπέρτασης για τον υπολογιστή σας και αν έχετε τα βαλάντια τότε καλύτερα να αγοράσετε ένα UPS (συσκευή αδιάλειπτης παροχής ενέργειας) .

Καθαρίστε τις εξόδους εξαερισμού

Η θερμότητα είναι ο εχθρός των ηλεκτρονικών. Τα εξαρτήματα του υπολογιστή πρέπει να παραμένουν δροσερά για να λειτουργούν σωστά. Αλλά παράγουν πολύ θερμότητα από μόνα τους. Γι’ αυτό η απαγωγή θερμότητας είναι ζωτικής σημασίας για τους υπολογιστές, είτε με τη μορφή ανεμιστήρα είτε με ψήκτρα.

Εάν ο ή ο υπολογιστής σας ζεσταίνεται τακτικά, πρέπει να καθαρίσετε τις εξόδους αερισμού του. Η υπερβολική θερμότητα μπορεί μερικές φορές να βλάψει τη motherboard, αφήνοντάς σας μια βραχυκυκλωμένη μητρική πλακέτα που είναι δύσκολο να επισκευαστεί. Εκτός από αυτό, μπορείτε επίσης να αλλάξετε και να εγκαταστήσετε έναν καλύτερο ανεμιστήρα ψύξης CPU για να διατηρείτε τη θερμοκρασία υπό έλεγχο.

Για να σας βοηθήσουμε, έχουμε ήδη συζητήσει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να διατηρείτε τον υπολογιστή σας δροσερό και σε ασφαλή θερμοκρασία. Επίσης, να θυμάστε ότι μια χαλαρή ή ακατάλληλη σύνδεση των ανεμιστήρων σας είναι μια ωρολογιακή βόμβα για τη μητρική σας πλακέτα.

Αν και ακούγεται κάπως υπερβολικό, κάποιοι ισχυρίζονται ότι όταν καθαρίζετε τους ανεμιστήρες με πεπιεσμένο αέρα αυτοί γυρνώντας παράγουν ρεύμα. Ως εδώ η παραπάνω πρόταση είναι σωστή.  Όμως αναφέρουν ότι αν ο ανεμιστήρας γυρίσει με παραπάνω στροφές από τις κανονικές και αρκετά λεπτά λόγω παρατεταμένης χρήσης του αέρα, μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτιση στην πλακέτα, αν είναι ακόμα κουμπωμένος καλωδιακά μαζί της. Αμφιβάλουμε για το δεύτερο σκέλος της πρότασης αλλά λάβετε το υπόψη σας.

Μη συμβατά εξαρτήματα

Ένα άλλο λάθος που κάνουν ορισμένοι χρήστες είναι η προσπάθεια εγκατάστασης μη συμβατών ή χαμηλής ποιότητας εξαρτημάτων σε μια μητρική πλακέτα. Είναι απαραίτητο να ελέγξετε ξανά εάν όλα τα εξαρτήματα είναι συμβατά πριν συναρμολογήσετε έναν υπολογιστή.

Υπάρχει μια πληθώρα ιστοτόπων που σας επιτρέπουν να ελέγχετε για ζητήματα συμβατότητας, όπως το PCBuilder και το PCPartPicker.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε εξαρτήματα καλής ποιότητας για τη μητρική σας πλακέτα. Εάν σχεδιάζετε να κατασκευάσετε έναν υπολογιστή, μην τσιγκουνευτείτε σε εξαρτήματα όπως στη RAM ή στο PSU.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η θερμότητα είναι ο εχθρός των εξαρτημάτων του υπολογιστή. Λάβετε αυτό υπόψη όταν αγοράζετε εξαρτήματα όπως κάρτες γραφικών. Ορισμένες κάρτες γραφικών έχουν μεγάλη παραγωγή θερμότητας και παίζουν ρόλο στην υπερθέρμανση της θήκης του υπολογιστή λόγω του σχεδιασμού του ανεμιστήρα και άλλων παραγόντων.

Λανθασμένος χειρισμός

motherboard handling

Είστε περίεργοι για το πώς καταστρέφεται μια μητρική πλακέτα; Εκτός από τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, μια άλλη πιθανότητα είναι ο ακατάλληλος χειρισμός της κατά την εγκατάσταση. Εάν συναρμολογείτε τον υπολογιστή σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας ένα αντιστατικό βραχιολάκι και ένα αντιστατικό χαλάκι. Ή ότι φοράτε πλαστικά γάντια.

Να έχετε πάντα τη μητρική σας σε ένα αντιστατικό στρώμα όταν τη χειρίζεστε. Ένα και μόνο στατικό σοκ μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στη μητρική πλακέτα σας.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να αποφύγετε να αγγίξετε τα κυκλώματα στη μητρική πλακέτα. Κάθε φορά που την σηκώνετε, κρατήστε την χρησιμοποιώντας τις άκρες. Επιπλέον, κατά την εγκατάσταση, βιδώστε τη μητρική ασκώντας ίδια πίεση σε όλες τις γωνίες, δηλ. μην σφίξετε τελείως μια βίδα πριν προχωρήσετε στην επόμενη.

Πώς να ελέγξετε για ζημιά στη μητρική πλακέτα

check motherboard test multimeter

Μια κατεστραμμένη μητρική πλακέτα δεν είναι τόσο απλή στη διάγνωση, όσο άλλα μέρη ενός υπολογιστή. Υπάρχουν μια σειρά από βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να καταλάβετε ποια είναι η ζημιά της μητρικής πλακέτας και γιατί δεν εργάζεται.

  • Ενεργοποιήστε το PSU και ελέγξτε για ένα πράσινο φως στη μητρική πλακέτα. Αν δεν υπάρχει πράσινο φως, το πρόβλημα είναι είτε στο τροφοδοτικό είτε στη μητρική πλακέτα. Ελέγξτε με διαφορετικό τροφοδοτικό και αν η μητρική πλακέτα εξακολουθεί να μην ανάβει, πιθανότατα έχει καταστραφεί.
  • Εάν ανάβει η πράσινη λυχνία, ελέγξτε τα βασικά στοιχεία του υπολογιστή σας, π.χ. τη CPU και τη μνήμη RAM. Συνδέστε μόνο αυτά τα δύο εξαρτήματα και δείτε εάν η μητρική πλακέτα εκκινεί στο BIOS ή στο UEFI.
  • Εάν εξακολουθεί να μην εκκινεί, ελέγξτε την μπαταρία CMOS στη μητρική σας πλακέτα. Εάν ο υπολογιστής σας τα έχει τα χρονάκια του, το πιθανότερο είναι ότι η μπαταρία μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση.

Διόρθωση σφαλμάτων μητρικής πλακέτας

Όλες οι σύγχρονες μητρικές πλακέτες διαθέτουν ενδεικτικές λυχνίες σφάλματος που αναβοσβήνουν όταν αντιμετωπίζει κάποιο σφάλμα ή ένα εξάρτημα δυσλειτουργεί.

Τέτοιες λυχνίες σφαλμάτων ή κωδικοί σφάλματος διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο της μητρικής σας για να δείτε την λίστα με τους κωδικούς βλάβης.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).