Πως να τρέξετε μια εφαρμογή ως διαφορετικός χρήστης στα Windows 10

Σε ένα υπολογιστή που τρέχει Windows 10 μπορούν να δημιουργηθούν πολλοί λογαριασμοί χρηστών. Κάθε χρήστης μπορεί να συνδεθεί στον δικό του λογαριασμό όπου θα έχει τον δικό του φάκελο, βιβλιοθήκες και επιφάνεια εργασίας.

Κανονικά, οι χρήστες δεν χρειάζεται να εκτελούν εφαρμογές, ως διαφορετικοί χρήστες. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν μια εφαρμογή απαιτεί δικαιώματα διαχειριστή. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας χρήστης που θέλει να τρέξει μια εφαρμογή ως διαχειριστής, συνήθως κάνει δεξί κλικ επάνω στην εφαρμογή και από το μενού περιβάλλοντος επιλέγει το “Εκτέλεση ως διαχειριστής”.

Όμως δεν είναι ασυνήθιστο ένας διαχειριστής σε μία εταιρεία, να θελήσει να δει την συμπεριφορά μίας εφαρμογής όταν αυτή τρέχει με τα δικαιώματα ενός απλού χρήστη – υπαλλήλου της εταιρείας. Αλλά και ένας οικιακός χρήστης (π.χ. ένας πατέρας) μπορεί να θέλει να τρέξει μια εφαρμογή ως άλλος χρήστης (γιός ή κόρη) για να δει την συμπεριφορά του.

Φυσικά θα σκεφτείτε ότι δεν είναι και μεγάλο θέμα. Αρκεί να κάνει logout και μετά login με τα στοιχεία του χρήστη που θέλει. Πολλά κλικς, μεγάλη ταλαιπωρία. Η δουλειά μπορεί να γίνει πολύ πιο απλά, με δύο μόνο κλικ, αρκεί να ξέρετε τις δυνατότητες των Windows 10. Η επιλογή υπάρχει, αλλά επειδή δεν χρειάζεται συχνά, δεν είναι εμφανή. Πάμε να δούμε το πως.

Το μαγικό πλήκτρο Shift
Βήμα 1: Βρείτε το EXE ή μια συντόμευση στην εφαρμογή που θέλετε να τρέξετε.
Βήμα 2: Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift και κάντε δεξί κλικ στο αρχείο.
Το μενού περιβάλλοντος θα έχει τώρα μία επιπλέον επιλογή. Την “Εκτέλεση ως διαφορετικός χρήστης”. Επιλέξτε το.

Βήμα 3: Από εκεί και πέρα ακολουθήστε την γνωστή διαδικασία. Δηλαδή, εισαγάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για τον χρήστη.

Φτιάξτε μία ειδική συντόμευση
Αν σας άρεσε το τρικ, υπάρχει και ένα άλλο, εναλλακτικό. Ένας άλλος τρόπος για να τρέξετε μια εφαρμογή ως διαφορετικός χρήστης είναι να τροποποιήσετε μια συντόμευση για την εφαρμογή.

Βήμα 1: Δημιουργήστε μια συντόμευση για την εφαρμογή.
Βήμα 2: Κάντε δεξί κλικ στη συντόμευση και επιλέξτε Ιδιότητες από το μενού περιβάλλοντος.
Βήμα 3: Μεταβείτε στην καρτέλα Συντόμευση.
Επεξεργαστείτε το πεδίο προορισμού και εισαγάγετε τα ακόλουθα. (τροποποιήστε το και δώστε το όνομα χρήστη για τον χρήστη που θέλετε να τρέξετε την εφαρμογή).

runas /savecred /user:DOMAIN\USERNAME "path to executable"

Λείπει η επιλογή “Εκτέλεση ως διαφορετικός χρήστης”
Οι περισσότερες εφαρμογές με το shift έχουν στο μενού περιβάλλοντος την επιλογή «Εκτέλεση ως διαφορετικός χρήστης», αλλά οι περισσότερες δεν σημαίνουν όλες. Υπάρξουν και εξαιρέσεις.

Οι εφαρμογές που δεν έχουν την επιλογή «Εκτέλεση ως διαφορετικός χρήστης» είναι εφαρμογές που δεν δημιουργούν κάποιο φάκελο και αποθηκεύουν τις προτιμήσεις τους στο φάκελο του χρήστη κάτω από C:\Users. Ομοίως, οι φορητές εφαρμογές πιθανότατα δεν μπορούν να εκτελεστούν ως διαφορετικός χρήστης, καθώς δεν έχουν εγκατασταθεί ποτέ, ωστόσο, αξίζει να ελέγξετε αν υπάρχει η επιλογή.

Συμπέρασμα
Η εκτέλεση εφαρμογών ως διαφορετικός χρήστης σάς επιτρέπει να βλέπετε πώς λειτουργεί η εφαρμογή, δηλαδή τι είδους περιβάλλον φορτώνει και ποιες είναι οι ρυθμίσεις τους για αυτόν τον χρήστη. Εάν ένας χρήστης δεν μπορεί να ξεκινήσει μια εφαρμογή, μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η εφαρμογή στον δικό σας λογαριασμό χρήστη, και να φορτώσετε αυτές τις ρυθμίσεις για τον άλλο χρήστη. Είναι ένας αρκετά απλός τρόπος αντιμετώπισης προβληματικών εφαρμογών.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.096 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).