Πόσο ζυγίζει η Γη;

Για όσους δεν γνωρίζουν η Γη τώρα ζυγίζει έξι ροναγραμμάρια. Ψηφίστηκαν νέα μετρικά προθέματα στο διεθνές σύστημα SI που χρησιμοποιούμε και στην Ελλάδα.

Η μάζα της Γης μπορεί τώρα να εκφραστεί ως έξι ροναγραμμάρια (ronnagrams), καθώς οι επιστήμονες ανά τον κόσμο ψήφισαν τις νέες προσθήκες μετρικών προθεμάτων. Έτσι, πείτε γεια στα ροναγραμάρια (ronnagrams) και στα κουετάμετρα (quettameters).

Διεθνείς επιστήμονες που συγκεντρώθηκαν στη Γαλλία, ψήφισαν την Παρασκευή για νέα μετρικά προθέματα για να εκφράσουν τις μεγαλύτερες αλλά και τις μικρότερες μετρήσεις στον κόσμο, που προκλήθηκαν από έναν συνεχώς αυξανόμενο όγκο δεδομένων.

Είναι η πρώτη φορά για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, που προστίθενται νέα προθέματα στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI), το συμφωνημένο παγκόσμιο πρότυπο για το μετρικό σύστημα.

Στα γνωστά προθέματα όπως το Κίλο (kilo) και το Μίλι (milli), προστίθενται τώρα τα Ρόνα () Κουέτα και () για τους μεγαλύτερους αριθμούς και τα ρόντο (ronto) και κουέκτο (quecto) για τους μικρότερους.

Η αλλαγή ψηφίστηκε από επιστήμονες και κυβερνητικούς εκπροσώπους από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν στην 27η Γενική Διάσκεψη για τα βάρη και τα μέτρα, η οποία διέπει το SI και συνέρχεται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, στο Παλάτι των Βερσαλλιών, δυτικά του Παρισιού.

Το Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ηγήθηκε της υιοθέτησης για τα νέα προθέματα, επιβεβαίωσε ότι το ψήφισμα είχε εγκριθεί.

Από τότε που ιδρύθηκε το SI το 1960, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε έναν αυξανόμενο αριθμό προθεμάτων. Η τελευταία φορά ήταν το 1991, όταν οι χημικοί που ήθελαν να εκφράσουν τεράστιες μοριακές ποσότητες και έτσι υιοθέτησαν την προσθήκη ζέτα και γιότα.

Ένα γιοτάμετρο είναι ο αριθμός ένα ακολουθούμενος από 24 μηδενικά, δηλαδή 10 εις την 24 δύναμη.

Αλλά ακόμη και το πανίσχυρο γιότα δεν είναι αρκετό για να διαχειριστεί την αδηφάγα όρεξη του κόσμου για δεδομένα, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπράουν ( ), επικεφαλής μετρολογίας στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα νέα προθέματα μπορούν να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για αρκετά μεγάλα αντικείμενα. «Αν σκεφτούμε τη μάζα, η Γη ζυγίζει περίπου έξι ροναγραμμάρια», που είναι ένα έξι που ακολουθείται από 27 μηδενικά, ανέφερε ο Μπράουν.

Και όπως συμπλήρωσε: «Οι νέοι κυκλοφορούσαν ανεπίσημα, οπότε ήταν σαφές ότι η SI έπρεπε να κάνει κάτι».

Για το πως βγήκαν οι νέοι όροι, αναφέρει σχετικά: Οι λέξεις βασίζεται λίγο-πολύ, στα ελληνικά και στα λατινικά. Ωστόσο, τα νέα μετρικά προθέματα θα έπρεπε πρέπει να συντομευθούν στο πρώτο τους γράμμα και επειδή το B και το H έχουν ήδη ληφθεί, αποκλείστηκαν το bronto και το hella. Τα μόνα γράμματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν για άλλες μονάδες ή άλλα σύμβολα ήταν τα R και Q. Επιπλέον, η σύμβαση υπαγορεύει ότι τα μεγαλύτερα προθέματα τελειώνουν σε Α και τα μικρότερα σε Ο.

Μετά την νέα προσθήκη δείτε τον νέο αναλυτικό κατάλογο των προθημάτων των μονάδων SI, μαζί με την χρονολογία που εισήχθησαν:

  • 10^30 quetta Q (2022)
  • 10^27 ronna R (2022)
  • 10^24 yotta Y (1991)
  • 10^21 zetta Z (1991)
  • 10^18 exa E (1975)
  • 10^15 peta P (1975)
  • 10^−15 femto f (1964)
  • 10^−18 atto a (1964)
  • 10^−21 zepto z (1991)
  • 10^−24 yocto y (1991)
  • 10^−27 ronto r (2022)
  • 10^−30 quecto q (2022)

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).