Φαίνεται ότι δεν αργήσει η ημέρα που οι διαφημιστικές εταιρείες θα “διαβάζουν” τα χιλιάδες video που υπάρχουν σε όλο το διαδίκτυο για να αναλύσουν την κοινωνική συμπεριφορά μας και την αντίδραση μας σε κάθε είδους δημόσια ενασχόλησή μας.
Σε μία πρόσφατη συνέντευξή η εταιρεία Mattersight, με έδρα το Σικάγο Αμερικής, αποκάλυψε ότι δημιούργησε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που διαβάζει κάθε είδους video και αναλύει την ομιλία και τις εκφράσεις των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτά, για να “προβλέψει τη συμπεριφορά με βάση τη συναισθηματική κατάσταση και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου”.
Με λίγα λόγια, εταιρείες που έχουν συμφέρον, όπως διαφημιστικές, στατιστικές κλπ, μπορούν τώρα να “διαβάσουν” την συμπεριφορά ενός ανθρώπου από την ανάλυση των video που είναι διαθέσιμα ευρέως στο διαδίκτυο μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως το YouTube, Vine, Vimeo, κλπ.
Η εταιρεία μάλιστα καυχιέται για το λογισμικό της, ανακοινώνοντας και την πρόσφατη υποβολή αιτήσεως διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Ο στόχος της εφαρμογής είναι να μπορούν οι εταιρείες να προβλέπουν (και ως εκ τούτου, να χειριστούν) τη συμπεριφορά των ανθρώπων, μελετώντας αλγοριθμικά την ομιλία τους και τις εκφράσεις των προσώπων τους και να σκιαγραφούν το προφίλ προσωπικότητας μεμονωμένων χρηστών.
Φυσικά η Mattersight αναφέρει ότι η αποστολή της είναι να “βοηθήσει άλλες εταιρείες να έχουν καλύτερη αντίληψη τι επιθυμούν οι πελάτες τους”, χωρίς όμως να κάνει κουβέντα για “σάρωση” ανθρώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί για μαζική επιτήρηση από την αστυνομία ή από τον στρατό. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014, μια παρόμοια τεχνολογία που ονομάζεται VibraImage σάρωνε τα πρόσωπα των επισκεπτών διαβάζοντας τις εκφράσεις τους, προκειμένου να δώσει στη ρωσική FSB την ικανότητα να “εντοπίσει κάποιον που ενώ φαίνεται συνηθισμένος έχει ταραγμένη ψυχική κατάσταση και μπορεί να είναι μια επικείμενη απειλή”.
Και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ είναι πιθανό να ενδιαφέρονται για την συλλογή και ανάλυση των ανθρώπων. Έτσι κι αλλιώς, το FBI έχει μια τεράστια βάση δεδομένων από βιομετρικά στοιχεία για περισσότερα από 52 εκατομμύρια πρόσωπα. Πολλά εξ αυτών ανήκουν σε Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι δεν ήταν ποτέ ούτε καν ύποπτοι για κάποιο έγκλημα.