Προφύλαξη οθόνης στα σύγχρονα Windows

Το screensaver ή στα Ελληνικά “Προφύλαξη οθόνης” στα Windows είναι πλέον μία περιττή λειτουργία που όμως μπορεί να γίνει κάλλιστα ένα όμορφο διακοσμητικό μοτίβο στον υπολογιστή σας.

screensaver,Windows 10,sleep,mode

Λίγη ιστορία

Η Προφύλαξη οθόνης πρωτοεμφανίστηκε, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, στις κονσόλες παιχνιδιών Atari 400 και Atari 800, κάπου στην δεκαετία του 70. Μετά πέρασε στους οικιακούς υπολογιστές, αρχής γενομένης σε ένα IBM, περίπου το 1983.

Atari 2600 Video Pinball Arcade Pinball

Η πρώτη προφύλαξη οθόνης για υπολογιστές, ήρθε με το όνομα scrnsave και δημοσιεύτηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου 1983 του αμερικάνικου περιοδικού Softalk. Η λειτουργία της; ήταν να “αδειάζει” την οθόνη μετά από τρία λεπτά αδράνειας.

Η χρησιμότητά της ήταν να “σώσει” την οθόνη του υπολογιστή σας από την πρόωρη καταστροφή. Οι τότε οθόνες υπολογιστών αλλά και οι τηλεοράσεις, ήταν CRT (cathode-ray tube), μία τεχνολογία όπου ηλεκτρόνια βομβάρδιζαν ένα χοντρό γυαλί με εσωτερική επίστρωση φωσφόρου. Ο φώσφορός με την σειρά του έκπεμπε φως και έτσι δημιουργόνταν μία εικόνα.

screensaver,Windows 10,sleep,mode

Ο συνεχής και στατικός όμως βομβαρδισμός, σε ένα συγκεκριμένο σημείο της οθόνης, με τον καιρό “έκαιγε” το σημείο αυτό και είτε εμφανιζόταν ένα είδωλο της εικόνας, είτε μαύριζε μόνιμα.

Οι παλαιότεροι από εσάς σίγουρα θυμάστε τις ογκοειδέστατες, βαριές τηλεοράσεις με τον καθοδικό σωλήνα να τους προσδίνει μεγάλο βάθος. Οι νεώτεροι ας ρωτήσουν τους γονείς τους αφού οι συγκεκριμένες τηλεοράσεις έχουν αποσυρθεί σχετικά πρόσφατα, με την εμφάνιση της τηλεόρασης LCD στην δεκαετία του 2000. Πάντως όποιος ρομαντικός θέλει, μπορεί να αγοράσει ακόμα και σήμερα, μία τηλεόραση CRT.

Στην αρχή η προφύλαξη οθόνης μαύριζε απλά την οθόνη. Όμως επειδή οι χρήστες μπερδεύονταν με το αν ο υπολογιστής είναι κλειστός ή έχει ενεργοποιηθεί το screensaver, άρχισαν οι προγραμματιστές να δείχνουν φωτογραφίες αντί μίας μαύρης οθόνης. Οι φωτογραφίες σιγά – σιγά έγιναν κινούμενα σχέδια, μετά απόκτησαν όγκο και τελικά έφτασαν μέχρι τα 3D κινούμενα γραφικά.

Σημερινή χρησιμότητα των screensaver

screensaver 3d pipes

Ίσως έχετε ακούσει τον όρο “προσωπικός υπολογιστής” (personal computer). Τι θα ήταν λοιπόν, ένας προσωπικός υπολογιστής αν δεν μπορούσατε να τον προσαρμόσετε στα προσωπικά σας γούστα; Οι προφυλάξεις οθόνης ίσως ανήκουν στο παρελθόν, αφού σήμερα οι οθόνες δεν έχουν φώσφορο, και δεν “καίγονται”. Σήμερα το χρησιμοποιούμε κυρίως για οπτική εμφάνιση.

Βέβαια οι γνώστες των ηλεκτρονικών θα πουν ότι στις σημερινές LCD τηλεοράσεις υπάρχει το φαινόμενο image persistence, όπου οι LCD κρύσταλλοι μπορεί να παραμείνουν στην θέση τους και να παραμορφώσουν την εικόνα, όμως αυτό το φαινόμενο είναι προσωρινό και εξαλείφεται αν απλά σβήσετε την οθόνη σας για κάποια ώρα.

Επανερχόμενοι στο screensaver, ως μία λειτουργία διακοσμητική πλέον, θα δείτε ότι υπάρχουν αρκετές σελίδες λήψης τόσο εφαρμογών, όσο και φωτογραφιών για αυτή την δουλειά. Το μόνο πρόβλημα: Οι προγραμματιστές δεν δίνουν πλέον ιδιαίτερη σημασία και έτσι υπάρχει κακόβουλο λογισμικό (trojan, virus, adware κλπ) καμουφλαρισμένο με τον μανδύα της προφύλαξης οθόνης.

Διαφορά προφύλαξης οθόνης και εξοικονόμησης ενέργειας

Μία δεύτερη χρησιμότητα που μπορεί να υποθέσετε ότι υπάρχει στην σημερινή προφύλαξη οθόνης είναι ότι εξοικονομείτε ενέργεια. Η αλήθεια είναι ότι η οθόνη γενικά καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια και όσο δεν χρησιμοποιείται τότε η κατανάλωση αυτή μεταφράζεται σε σπατάλη.

Οι σύγχρονες εκδόσεις των Windows έχουν ενεργοποιημένη την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία σβήνει την εικόνα από την οθόνη, μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Η διαφορά της προφύλαξης οθόνης σε σχέση με την εξοικονόμισης ενέργειας είναι ότι η εξοικονόμιση ενέργειας επενεργεί σε όλο τον υπολογιστή και όχι μόνο στην οθόνη.

Όσο αναφορά καθαρά το θέμα οθόνη, κάνει καλύτερη δουλειά αφού κόβει το σήμα προς την οθόνη, ενώ η προφύλαξη οθόνης απλά είτε δείχνει φωτογραφίες είτε βγάζει μία μαύρη οθόνη, η οποία όμως συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια.

Δείτε: Πώς να βρείτε όλες τις λειτουργίας sleep που διαθέτει ο υπολογιστή σας

Ρυθμίστε την προφύλαξη οθόνης

windows screensaver

Γνωρίζετε ότι τα Windows έχουν την δικιά τους ενσωματωμένη προφύλαξη οθόνης; Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τη λήψη οτιδήποτε λογισμικού τρίτων κατασκευαστών και να δημιουργήσετε μια προφύλαξη οθόνης, όπου θα δώσει στον υπολογιστή σας ένα αισθητικό χαρακτήρα και θα τον κάνει πραγματικά personal computer.

Πάμε να δούμε το τρόπο ρύθμισης :
Βήμα 1: Βάλτε τις επιθυμητές φωτογραφίες που θα εμφανίζονται στην προφύλαξη οθόνης, σε έναν φάκελο της επιλογής σας (ή χρησιμοποιήστε τον προεπιλεγμένο φάκελο Οι εικόνες μου). Αυτές μπορεί να είναι τοπία, η οικογένειά σας, το αγαπημένο σας πρόσωπο, και γενικά οτιδήποτε φωτογραφία σας αρέσει. Καλό θα ήταν να είναι υψηλής ανάλυσης γιατί θα εμφανιστεί σε ολόκληρη την οθόνη.

Βήμα 2: Κάντε δεξί κλικ οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας για να αποκτήσετε πρόσβαση στη εφαρμογή Εξατομίκευση. Επιλέξτε την καρτέλα “Οθόνη Κλειδώματος” και στη συνέχεια, ανατρέξτε στις “Ρυθμίσεις προφύλαξης οθόνης“.

Βήμα 3: Στο παράθυρο που θα ανοίξει, και στο αναπτυσσόμενο μενού επιλέξτε “Φωτογραφίες“. Για να επιλέξετε διαφορετική πηγή από τις Εικόνες μου , μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Αναζήτηση και επιλέξτε άλλο προορισμό πριν κάνετε κλικ στην Αποθήκευση.

Βήμα 4: Διαμορφώστε τις ρυθμίσεις σύμφωνα με τις επιλογές που δίνονται, κάντε κλικ στο OK ή στo Εφαρμογή και η πρώτη σας προφύλαξη οθόνης που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας είναι έτοιμη για λειτουργία.

Επιπρόσθετα μπορείτε να δημιουργήσετε μία λειτουργία sceersaver με το PowerPoint ή με το Google Photos.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).