Project Aquila: Το Facebook εγκατέλειψε τα σχέδια κατασκευής ενός στόλου αεροπλάνων για την διανομή internet, σε περιοχές που δεν διαθέτουν.
Περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο παγκοσμίως και από το 2014 το Facebook άρχισε να αναπτύσσει το project Aquila. Το φιλόδοξο σκάφος θα χρησιμοποιούσε γιγαντιαίους ηλιακούς κινητήρες για να μοιράζει συνδέσεις internet σε όλο τον κόσμο.
Το Facebook δημιούργησε μια ομάδα στο Bridgewater του Ηνωμένου Βασιλείου για τις εργασίες σχεδίασης, ανάπτυξης και δοκιμών ενός αεροσκάφους, που θα χρησιμοποιούσε το σύστημα HAPS (από το high altitude platform station).
Το Aquila drone σχεδιάστηκε για να μπορεί να παραμένει στον αέρα για μήνες και να δημιουργήσει μια ζώνη επικοινωνίας 50 χιλιομέτρων σε διάστημα έως και 90 ημερών, μεταδίδοντας ένα σήμα που μέσω μικρών επίγειων πύργων θα μετατρεπόταν σε Wi-Fi ή LTE.
Το project όπως και η κλίμακα του Aquila ήταν πολύ φιλόδοξη: Το αεροπλάνο είχε πτερά μεγέθους Boeing 737 αλλά ζύγιζε ένα τρίτο ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Σχεδιάστηκε με πετάει μεταξύ 60.000 και 90.000 ποδών κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάνω δηλαδή από το υψόμετρο των εμπορικών πτήσεων.
Το Facebook δήλωσε ότι η ομάδα ήταν σε θέση να αποδείξει ότι τέτοιου είδους αεροσκάφη ήταν βιώσιμα καθώς κατάφερε να πραγματοποιήσει δύο δοκιμαστικές πτήσης. Ωστόσο, παρουσιάστηκαν προβλήματα. Η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση τελείωσε με “δομική αποτυχία” μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν από την προσγείωση. Φυσικά δεν διευκρίνισε τον όρο.
Η εταιρεία δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του έργου σημείωσε πρόοδο και σε ορισμένα άλλα βασικά σημεία του συστήματος. Όπως για παράδειγμα την ενσωμάτωση της τεχνολογίας χιλιοστομετρικών κυμάτων (MMW) για την επικοινωνία αέρος-εδάφους και από σημείο σε σημείο. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα σταματήσει με το project καθώς και άλλες εταιρείες αεροδιαστημικής έχουν αρχίσει να επενδύουν στην τεχνολογία. Έτσι έκλεισε την μονάδα που είχε στο Bridgwater.
“Προχωρώντας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με άλλους όπως η Airbus για την τεχνολογία HAPS αλλά και γενικά για όλες τις τεχνολογίες που απαιτούνται να λειτουργήσει το σύστημα, όπως υπολογιστές ελέγχου πτήσης και μπαταρίες υψηλής πυκνότητας”, δήλωσε ο Yael Maguire.
_______________________