Οι πρώτες βοήθειες στη Αγγλία δοκιμάζουν το jet suit


Οι πρώτες βοήθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν τις δυνατότητες του jet suit, ενός κοστουμιού της εταιρείας Gravity Industries που θα μπορούσε να πετάξει τον διασώστη γρήγορα σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία ατυχήματος.

Το jet suit εμφανίστηκε το 2017 ως μία πτητική συσκευή για χόμπι. Ο εφευρέτης Ρίτσαρντ Μπράουνινγκ και η εταιρεία του Gravity Industries απέδειξαν ότι μπορεί να γίνει και εργαλείο διάσωσης και να βοηθήσει να λάβετε γρήγορα ιατρική βοήθεια σε μία απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη περιοχή.

Συνεργαζόμενος με την υπηρεσία πρώτων βοηθειών Great North Air Ambulance Service (GNAAS) του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Μπράουνινγκ πέταξε προς το “θύμα” σε μια απομακρυσμένη ορεινή τοποθεσία, σε μόλις 90 δευτερόλεπτα, ενώ θα χρειαζόταν πολύ παραπάνω χρόνος για να φτάσουν οι διασώστες με τα πόδια έως εκεί.

Όσο πιο γρήγορα ένας διασώστης μπορεί να φτάσει σε ένα θύμα, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να το σταθεροποιήσει και να ζητήσει την συνδρομή ελικοπτέρου ή άλλη υποστήριξη. Όπως δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων της GNAAS Any Mawson, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει στην ομάδα να προσεγγίσει μερικούς ασθενείς πολύ πιο γρήγορα από ποτέ. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό θα ήταν ανακούφιση στον πόνο του ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έσωζε και τη ζωή τους.

Το jet suit χρησιμοποιεί microjets που τροφοδοτούνται από καύσιμο για τζετ ή ντίζελ, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στους βραχίονες και την πλάτη του πιλότου, με μια οθόνη στο κεφάλι του που δείχνει βασικά δεδομένα, όπως ώθηση και καύσιμα που απομένουν. Ο Μπράουνινγκ είπε ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ελάχιστος επειδή το καύσιμο δεν είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό ή εύφλεκτο και ο πιλότος παραμένει σχετικά κοντά στο έδαφος σε περίπτωση μηχανικής βλάβης.

Παρόλο που το τεστ ήταν επιτυχημένο, πιθανά θα χρειαστεί ακόμα αρκετός καιρός μέχρι να δούμε διασώστες με jet suit. Το μοντέλο του Gravity έχει χρόνο πτήσης μόλις 5-10 λεπτά, απαιτεί πολύ εξειδικευμένη εκπαίδευση και ο πιλότος να έχει αρκετά καλή φυσική κατάσταση ώστε με τα χέρια να μπορεί να ισορροπήσει το βάρος του. Θα περιοριζόταν επίσης σε έδαφος που δεν είναι πολύ απότομο, επειδή ο πιλότος πρέπει να προσγειωθεί κάθετα στο έδαφος. Τα κοστούμια δεν είναι ούτε φθηνά, καθώς ο Μπράουνινγκ πούλησε ένα πρόσφατα για 438.000 $.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα μικρό μέρος από όσο κοστίζει ένα ελικόπτερο, συμπεριλαμβανομένων των πιλότων, των καυσίμων και της συντήρησης, και η Gravity εργάζεται για να κάνει τα κοστούμια φθηνότερα και ευκολότερα στη χρήση.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο με την επιχείρηση διάσωσης:

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news