Πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να φωτογραφίσουν την τεράστια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία μας Milky Way και σε απόσταση 26.000 έτη φωτός από τη Γη.

nasa milky way

Η ανακοίνωση του επιτεύγματος έγινε εχθές με ταυτόχρονες συνεντεύξεις τύπου στις χώρες ΗΠΑ, Χιλή, Μεξικό, Γερμανία, Ιαπωνία, Ν.Κορέα, και Κίνα. Είναι η πρώτη φορά που φωτογραφίζεται η μαύρη τρύπα που ονομάζεται Τοξότης Α* (Sagittarius A*) και βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας.

Το επίτευγμα κατέστη εφικτό με την χρήση του Event Horizon Telescope (EHT), που είναι μία μεγάλη συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων που συγχρονίστηκαν όλα μαζί για την φωτογράφιση.

Η μαύρη τρύπα Τοξότης Α*, απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα υλικών (σκόνης, αερίων και ολόκληρων άστρων) που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυντική έλξη της. Ουσιαστικά ούτε το φως μπορεί να ξεφύγει από αυτήν και γιαυτό δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε φωτογραφία, όμως οι επιστήμονες κατάφεραν να αποτυπώσουν τον δακτύλιο αερίων και άλλων υλικών που υπάρχουν γύρω της, πριν αυτά απορροφηθούν.

  Η Samsung ανακοινώνει επίσημα το Galaxy S4 mini

Το 2019 οι επιστήμονες του ΕΗΤ είχαν αποκαλύψει την πρώτη «φωτογραφία» μαύρης τρύπας στο κέντρο ενός άλλου γαλαξία, του Messier 87 (M87), σε απόσταση 54 εκατομμυρίων ετών φωτός και με μάζα, περίπου 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που έχουν επιτέλους εικόνες δύο μαύρων τρυπών πολύ διαφορετικών μεγεθών, που προσφέρουν την ευκαιρία να συγκρίνουν και να αντιπαραβάλλουν και να κατανοήσουν πως συμπεριφέρονται. Έχουν επίσης αρχίσει να χρησιμοποιούν τα νέα δεδομένα για να δοκιμάσουν θεωρίες και μοντέλα για το πώς συμπεριφέρεται το αέριο γύρω από τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, αλλά θεωρείται ότι παίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του σχηματισμού και της εξέλιξης των γαλαξιών.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

  +  5  =  9

Previous Story

Ελληνικό Λεξικό Τριανταφυλλίδη για Android

Next Story

Βρέθηκε … πόρτα στον πλανήτη Άρη