Εικόνα https://news.mit.edu/2019/improve-cement-seal-oil-wells-1112

Η πρώτη πετρελαιοπηγή στην Ελλάδα

Στην περιοχή της ”Αγίας Λεούσας” στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας ανοίχτηκε η πρώτη το 1963, όπου ανάβλυσε για πρώτη φορά πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Εκείνη την χρονιά ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Υπεδάφους Κ. Ζάχος ανέφερε ότι από την εποχή του Ηροδότου ανάβλυζε πετρέλαιο στη Ζάκυνθο και, πως, πριν χρόνια ανάβλυζε ελάχιστο και κακής ποιότητας στην Θράκη. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι για πρώτη φορά βρέθηκε πετρέλαιο καλής ποιότητας σε βάθος 4.000 μέτρων.

Ο πυρετός του αποκαλούμενου μαύρου χρυσού είχε ξεκινήσει και στην Δυτική Ελλάδα, αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.screenshot 2023 01 29 10 58 00

Αρχικές εκτιμήσεις για τον μαύρο χρυσό

Οι ελπίδες όμως για σπουδαίο κοίτασμα περιορίστηκαν όταν ο γενικός διευθυντής Μεταλλείων Αρ. Τσάκωνας δήλωσε ότι οι ποσότητες πετρελαίου που βρέθηκαν κρίθηκαν μη εκμεταλλεύσιμες, διότι ανά 3 ώρες αντλούταν μισός τόνος πετρελαίου, δηλαδή, 4 τόνοι ανά 24ωρο.

Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούσαν σε 28 βαρέλια ημερησίως, τη στιγμή που οι συνήθεις εκμεταλλεύσεις προαπαιτούσαν 2.500 βαρέλια ανά εικοσιτετράωρο.

Παρά την μικρή ποσότητα οι ειδικοί έκριναν ότι η ποιότητα του πετρελαίου ήταν πολύ καλή, είχε οσμή μεθανίου και ήταν λεπτόρευστη.

Αυτό έκανε όλους να διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Οι οικονομικοτεχνικοί κύκλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και εάν η αρχική ποσότητα ήταν μηδαμινή, μπορεί να οδηγούσε στην ανακάλυψη και άλλων γειτονικών κοιτασμάτων, τα οποία, πιθανόν, να αποδεικνύονταν μεγάλα και εκμεταλλεύσιμα.

Περαιτέρω έρευνα

Η Κεντρική Υπηρεσία της εταιρείας British Petroleum του Λονδίνου έδωσε εντολή να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα και να ληφθούν δείγματα του πετρώματος στα 7 μέτρα, ώστε να διαπιστωθεί η πίεση. Εάν δεν υπήρχε πίεση, θα συνεχιζόταν η σε βάθος γεώτρηση, για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν δυνατότητες εισροής.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας θα εξαρτώνταν τα εξής: Εάν θα συνεχιζόταν η ίδια γεώτρηση σε βάθος, εάν θα σφραγιζόταν αυτή η γεώτρηση για να ενεργοποιηθεί νέα σε καταλληλότερο σημείο της περιοχής ή εάν θα εγκατέλειπαν την όλη προσπάθεια λόγω ασύμφορου οικονομικού κόστους.

petrelaiophgh
Η έγχρωμη φωτογραφία του 1963 απεικονίζει την γεώτρηση της British Petroleum (BP) στην Κλεισούρα. Πηγή: Franz Tomamichel , “Griechenland” Rheingauer Verlagsgesellschaft (αναδημοσιεύτηκε στην ομάδα ‘‘Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου”)

Βίντεο Up Stories

Δείτε την πρώτη πετρελαιοπηγή που ανοίχτηκε το 1963 στην Ελλάδα. Το κυνήγι του “μαύρου χρυσού” στην Αιτωλοακαρνανία (drone)

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

πετρελαιοπηγή

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).