Proxy ή VPN: Περιγραφή και διαφορές των υπηρεσιών

ή VPN: Αναζητώντας στο διαδίκτυο λύσεις για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, θα συναντήσετε πολύ συχνά τους όρους proxy και VPN. Και τα δύο εργαλεία έχουν σαν στόχο την απόκρυψη των δραστηριοτήτων σας.

Για τον μέσο χρήστη, οι όροι VPN και Proxy φαίνεται να είναι συνώνυμοι. Και οι δύο κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, δηλαδή, να σας κρατούν ασφαλείς και κρυμμένους στο διαδίκτυο. Ορισμένοι μάλιστα μπορεί να πιστεύουν ότι ένας διακομιστής μεσολάβησης (proxy) είναι ένα διαφορετικό όνομα για το VPN.

Όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ ενός VPN και ενός διακομιστή μεσολάβησης.Proxy

Proxy

Μια proxy υπηρεσία απλά ανακατευθύνει την κίνηση από τον υπολογιστή σας σε έναν ενδιάμεσο υπολογιστή/διακομιστή και στη συνέχεια την δρομολογεί προς το σημείο προορισμού.

Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να επισκεφθείτε το .com και χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία proxy, το αίτημα σας θα αποσταλεί πρώτα σε έναν διαφορετικό υπολογιστή και αυτός ο υπολογιστής θα προωθήσει το αίτημα σας στο Google.com. Τα δεδομένα που επιστρέφουν θα μεταφερθούν με τον ίδιο υπολογιστή prοxy.

VPN

Μια υπηρεσία VPN είναι πολύ πιο πολύπλοκη από μια υπηρεσία Proxy. Κάνει ό, τι κάνει και μια υπηρεσία Prοxy αλλά μπορεί να κάνει και πολλά άλλα. Τα VPN προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο κρυπτογράφησης και ασφάλειας στα δεδομένα που αποστέλλονται.

  Easter Egg στην αναζήτηση της Google με γάτες και σκύλους

Το VPN (από το Virtual Private Network ή στα Ελληνικά Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο) αποτελείται από ένα δίκτυο απομακρυσμένων εξυπηρετητών ή .

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω ενός τέτοιου , αποκτώντας μια νέα διεύθυνση. Όμως μέχρι εδώ είμαστε ακριβώς στον τρόπο λειτουργίας ενός proxy. Μπορεί η υπηρεσία να είναι σημαντική αν σκεφτεί κανείς ότι η IP διεύθυνσή σας είναι ο μοναδικός τρόπος αναγνώρισης της ψηφιακής σας ταυτότητας, αλλά τα δεδομένα που ταξιδεύουν δεν είναι κρυπτογραφημένα.

Το VPN όμως κρυπτογραφεί τα δεδομένα της σύνδεσής σας. Έτσι ακόμη κι αν κάποιος σας παρακολουθεί διαδικτυακά, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς κάνετε με τους άλλους.

Διαφορές μεταξύ VPN και Proxy

Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός VPN και ενός Proxy είναι η κρυπτογράφηση. Ένα proxy είναι ένα βασικό εργαλείο προστασίας προσωπικών δεδομένων που λειτουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις, και όχι σε όλους, καθώς ορισμένες χώρες, πάροχοι διαδικτύου ή και ιστοσελίδες κόβουν την πρόσβαση στα γνωστά prοxy.

Ένα VPN είναι πολύ πιο ανθεκτικό. Διαθέτει πολλούς διακομιστές απ’ όπου δρομολογεί την κίνηση και εάν πέσει κάποιος διακομιστής ή είναι αποκλεισμένος, υπάρχει πάντα κάποιος άλλος να τον αντικαταστήσει. Η κίνηση που αποστέλλεται μέσω ενός VPN είναι πάντα κρυπτογραφημένη και σας δίνει μια δεύτερη διεύθυνση IP για να αποκρύψετε την πραγματική σας διεύθυνση IP.

  Google Chrome με cookies τρίτων μέχρι το τέλος του 2024

Το prοxy λειτουργεί κυρίως με την κίνηση που αποστέλλεται ή λαμβάνεται από το πρόγραμμα περιήγησης ενώ ένα VPN θα κρυπτογραφήσει κάθε ένα αίτημα που αποστέλλεται από τον υπολογιστή σας.

Όλες οι υπηρεσίες που τρέχουν στο παρασκήνιο και χρειάζονται πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως τα αιτήματα ενημερώσεων του συστήματός σας, θα κρυπτογραφηθούν. Η κρυπτογράφηση χρησιμοποιείται σε όλες τις εφαρμογές που χρειάζονται πρόσβαση στο διαδίκτυο και όχι μόνο στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Εδώ να αναφέρουμε ότι θα βρείτε proxy που υπόσχονται κρυπτογράφηση και απόλυτη απόκρυψη της διεύθυνσης IP.

Τα VPN είναι συχνά ταχύτερα από τις υπηρεσίες proxy.

Ένα γρήγορο proxy που υπόσχεται κρυπτογράφηση δεδομένων και απόκρυψη της διεύθυνσης IP είναι μια βασική υπηρεσία του VPN. Οι υπηρεσίες prοxy μεταδίδουν κυρίως την κυκλοφορία, οπότε διαθέτουν λίγους διακομιστές για να δρομολογήσουν με συνέπεια τα αιτήματά σας.

Έτσι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση κάθε αιτήματος. Τα VPN από την άλλη πλευρά έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών που μπορούν να χειριστούν ταυτόχρονα περισσότερα αιτήματα, καθιστώντας πολύ πιο γρήγορη την περιήγησή σας ή όποια άλλη εργασία έχετε στο διαδίκτυο.

________________________________

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


37  +    =  41