Red Hat μήπως έχει δίκιο;

Οι αντιδράσεις κατά της απόφασης της Red Hat να σταματήσει τη δωρεάν διανομή του πηγαίου κώδικα της RHEL σε μη πελάτες συνεχίζει να διευρύνεται.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφέραμε ότι η Red Hat θα αφαιρούσε τις πηγές της εταιρικής διανομής της από τους δημόσιους διακομιστές Git που χρησιμοποιεί.

red hat are

Ο Mike McGrath,που ανακοίνωσε την αλλαγή, αισθάνθηκε υποχρεωμένος να δημοσιεύσει μια απάντηση που την υπερασπίζεται.

Όπως θα περίμενε κανείς, ο McGrath υπερασπίζεται την κίνηση και απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί παραβίασης είτε του πνεύματος είτε των όρων της αδειοδότησης του ανοιχτού κώδικα. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι δωρεάν ανακατασκευές της RHEL δεν προσθέτουν αξία ούτε στην Red Hat σαν εταιρεία ούτε στο οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα στο σύνολό της. Απλώς στερούν από τη Red Hat τα έσοδα που κέρδισε δίκαια, παράγοντας αναμφισβήτητα τις πιο σταθερές από διανομές… και φαίνεται να έχει δίκιο.

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι οι προγραμματιστές πίσω από το Rocky Linux αναφέρουν ότι βρήκαν ένα “μονοπάτι προς τα εμπρός” σε “ένα γενναίο νέο κόσμο”, και δηλώνουν ότι “συμμορφώνεται με τις συμφωνίες αδειοδότησης”. Η ανακοίνωση λέει ότι οι ενημερώσεις και στις δύο εκδόσεις 8.8 και 9.2 θα κυκλοφορούν κανονικά.

Ο Bradley M Kuhn της The Software Freedom Conservancy δημοσίευσε μια λεπτομερή ανάλυση των ζητημάτων της Γενικής Δημόσιας Άδειας GNU (GPL) γύρω από την κίνησης. Ο τόνος του Bradley είναι γενικά εξαιρετικά επικριτικός, αλλά δεν μπορεί να υποδηλώνει άμεσα οποιαδήποτε παραβίαση από την πλευρά της Red Hat.

Το βασικό σημείο που έχουν ξεχάσει πολλοί από τους κριτικούς είναι ότι η GPL υποχρεώνει την Red Hat να παρέχει μόνο τον πηγαίο κώδικα σε μέρη στα οποία έχει διαθέτει binarys και όχι στον υπόλοιπο κόσμο. Οι πελάτες της Red Hat εξακολουθούν να μπορούν να λάβουν τον πηγαίο κώδικα, επομένως η εταιρεία δεν παραβιάζει την GPL.

Η GPL δεν απαλλάσσει τους πελάτες που έχουν συμβόλαιά τους με Red Hat: μπορούν να αναδιανείμουν τον πηγαίο κώδικα εάν το επιθυμούν, αλλά και η Red Hat μπορεί να τερματίσει τα συμβόλαιά τους, και αυτό είναι 100% συμβατό με την GPL .

Όμως δεν είναι όλα GPL. Όλες οι διανομές Linux περιλαμβάνουν κώδικα που διέπεται από πολλές διαφορετικές άδειες χρήσης, συμπεριλαμβανομένων και διαφορετικών εκδόσεων της ίδιας της GPL.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι απλώς και μόνο επειδή είναι Linux, έχουν κάποιο δικαίωμα να το αποκτήσουν δωρεάν. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι.

Μεταξύ των πολλών επικρίσεων για την κίνηση, πολλοί είναι αυτοί που έχουν επισημάνει ότι η Red Hat επωφελείται, έμμεσα αλλά σημαντικά, από τη μεγάλη δεξαμενή τεχνογνωσίας που δημιουργείται από άτομα που χρησιμοποιούν τις δωρεάν ανακατασκευές.

Αυτό είναι απόλυτα αληθές, αλλά είναι αλήθεια επίσης ότι η εταιρεία έχει δύο άλλα λειτουργικά συστήματα εντελώς δωρεάν: το Fedora και το CentOS Stream.

Προσφέρει επίσης ελεύθερα διανεμητέες Universal Base Images, οι οποίες μπορούν να σας επιτρέψουν να τρέχετε εφαρμογές ειδικά για τη RHEL σε άλλες διανομές – εφόσον το επιτρέπουν, φυσικά, η άδεια χρήσης και οι συμφωνίες υποστήριξης των εφαρμογών.

Τι έπεται

Υποψιαζόμαστε ότι η Red Hat που ανήκει στην IBM δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αυτό και εάν οι ανακατασκευές βρουν τρόπους να παρακάμψουν αυτούς τους περιορισμούς, η εταιρεία απλώς θα επιβάλει νέους περιορισμούς.

Οποιαδήποτε επιχείρηση έχει νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί το μοντέλο και τα προϊόντα της. Παραμερίζοντας τον μεγάλο αριθμό των θυμωμένων ανθρώπων που δεν καταλαβαίνουν πραγματικά πώς λειτουργούν οι άδειες του ανοιχτού κώδικα, η εντύπωσή μας είναι ότι το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι απλώς επειδή αυτό είναι Linux, έχουν κάποιο είδος δικαίωμα να το αποκτήσουν δωρεάν.

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι. Δεν σημαίνει αυτό το “ελεύθερο” στο Ελεύθερο Λογισμικό, και δεν ήταν ποτέ έτσι. Η Red Hat καταβάλλει τεράστια προσπάθεια και χρήματα για την ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, για να διασφαλίσει ότι ο κώδικάς της θα επιτρέπει την παραγωγή ασφαλών, και μακροπρόθεσμων σταθερών υποστηριζόμενων εκδόσεων του εγγενώς ταχέως μεταβαλλόμενου λογισμικού FOSS, που απευθύνονται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Και ίσως το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να συναλλάσσεται με μικρούς πελάτες είναι ότι συνεχίζει να διαθέτει το προϊόν δωρεάν για όσους θέλουν μόνο έως και 16 διακομιστές.

Μετά από πάνω από μια δεκαετία προσπαθειών, η Red Hat μπορεί να βρήκε επιτέλους έναν τρόπο να κλείσει το aftermarket του RHEL.

Ποτέ δεν είχε καμία υποχρέωση να παρέχει έτοιμο πηγαίο κώδικα σε μορφή που διευκολύνει τους ανταγωνιστές της να δημιουργήσουν πανομοιότυπα αντίγραφα. Αυτό δεν υποστηρίζεται από την GPL – ή οποιαδήποτε άλλη άδεια FOSS.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).