Σίγουρα έχετε ενοχληθεί όταν απολαμβάνετε ένα παγωτό και αυτό λιώνει πολύ πιο γρήγορα από όσο εσείς μπορείτε να το φάτε και ίσως είναι ακόμα πιο ενοχλητικό, όταν αρχίζει να στάζει στο αγαπημένο σας μπλουζάκι. Φανταστείτε να είναι και καύσωνας…
Η λύση έρχεται από τους ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου και τους συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο του Dundee που πιστεύουν ότι έχουν βρει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα: το επιστημονικό-παγωτό που θα διαρκεί πολύ περισσότερο σε χρόνο μέχρι να λιώσει, ακόμη και σε εξωφρενικά ζεστό περιβάλλον.
Για να δημιουργήσουν το παγωτό που δεν λιώνει αμέσως οι επιστήμονες στα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Dundee προτείνουν να προστεθεί μία μόνο πολύ ιδιαίτερη πρωτεΐνη στον συνήθη κατάλογο των συστατικών.
Αυτή η μαγική πρωτεΐνη, είναι γνωστή ως BslA (Biofilm surface level A) και υπάρχει στα φασόλια σόγιας. Οι ερευνητές λένε ότι, αν προστεθεί σε ένα παγωτo, θα βοηθήσει στην δέσμευση του αέρα, του λίπους και του νερού.
Με τη σειρά της αυτή η δέσμευση, θα κάνει το παγωτό να έχει κάτι σαν μόνωση από το θερμό εξωτερικό περιβάλλον, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Με διαφορετικά λόγια, το παγωτό που είναι ενισχυμένο με πρωτεΐνη BslA θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να λιώσει, και έτσι θα μας δώσει περισσότερο χρόνο για να το φάμε πριν αρχίσει να στάζει στη μπλούζα μας.
Όπως σημειώνεται, το BslA υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Ξέροντας πλέον πως να το κατασκευάσουν στο εργαστήριο με τη βοήθεια βακτηριδίων, οι ερευνητές θεωρούν ότι θα καταφέρουν να παράγουν τέτοια παγωτά είναι σε 3-5 χρόνια.
Εκτός του ότι το παγωτό θα είναι πιο ανθεκτικό στη θερμότητα, η προσθήκη του BslA θα το κάνει και πολύ κρεμώδες, και αυτό πάλι μέσω της δέσμευσης του αέρα, του λίπους και του νερού και κατά συνέπεια τον σχηματισμό παγοκρυστάλλων.
Αυτό σημαίνει ότι το παγωτό του μέλλοντος θα μπορούσε να έχει μια απόλυτα ικανοποιητική σταθερότητα ανεξαρτήτως της εξωτερικής θερμοκρασίας ενώ ταυτόχρονα θα περιέχει χαμηλότερα επίπεδα λίπους και, κατά συνέπεια, λιγότερες θερμίδες.