Sexting και αποστολή γυμνού περιεχομένου

Ο Coronavirus και το κλείσιμο σχολείων μπορεί να σημαίνει ότι τα παιδιά ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούν περισσότερες εφαρμογές ή ιστότοπους κοινωνικών μέσων για να μιλήσουν με φίλους ή άλλους στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις, οι νέοι που συχνά μιλούν με τους φίλους τους στο διαδίκτυο, στέλνουν επίσης και γυμνό περιεχόμενο.

Τι είναι το Sexting και η γυμνού περιεχομένου;

Το Sexting και η αποστολή γυμνού περιεχομένου είναι όταν κάποιος μοιράζεται ένα σεξουαλικό μήνυμα, μια γυμνή ή ημίγυμνη εικόνα, ένα βίντεο ή ένα μήνυμα πρόστυχου περιεχομένου με κάποιο άλλο άτομο. Δεν χρειάζεται να είναι μια γυμνή  δική τους εικόνα άλλα θα μπορούσε να είναι εικόνα κάποιου άλλου.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του Sexting;

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το παιδί σας σχετικά με τους κινδύνους του sexting και να το ενημερώσετε ότι μπορεί να έρθει  κάποιος που θα σας πιέζει να στείλετε ή να μοιραστείτε γυμνό περιεχόμενο μαζί του. Μερικοί από τους κινδύνους του sexting ή της αποστολής και της κοινής χρήσης γυμνών για παιδιά και νέους είναι:

 • Χάνοντας τον έλεγχο των εικόνων, των βίντεο ή των μηνυμάτων και τον τρόπο κοινοποίησής τους. Μόλις κοινοποιηθεί κάτι στο διαδίκτυο, είναι δημόσιο και μπορεί να αποθηκευτεί ή να αντιγραφεί από άλλους.
 • Εκβιασμός, εκφοβισμός και σωματική βλάβη. Οι νέοι μπορούν να μοιράζονται τις , τα μηνύματα ή τα βίντεό τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή να τους εκφοβίζουν. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να αισθανθούν άσχημα συναισθήματα όπως αγωνία ή αμηχανία και ντροπή.

Υποστήριξη του παιδιού σας εάν έχει κάνει το Sexting

Εάν το παιδί σας στέλνει, μοιράζεται ή λαμβάνει σεξουαλικά μηνύματα, φωτογραφίες ή βίντεο, μπορεί να αισθανθείτε αναστατωμένος, θυμωμένος ή μπερδεμένος. Είναι φυσικό να το νιώθετε αυτό. Τα παιδιά σας μπορεί επίσης να αισθάνονται άγχος να μιλούν για το τι συνέβη, αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να τους καθησυχάσετε.

  • Προσπαθώντας να μην τους φωνάξετε, ή να τους κάνετε να νιώσουν ότι είναι δικό τους λάθος. Ίσως ανησυχούν και χρειάζονται τη βοήθεια και τη συμβουλή σας.
  • Καθησυχάζοντάς τα και προσφέροντας υποστήριξη – υπενθυμίστε τους ότι μπορούν πάντα να σας μιλήσουν, έναν άλλο αξιόπιστο ενήλικα ή το Childline.
  • Να κάνετε ανοιχτές ερωτήσεις όπως “τι συνέβη;” αντί να ρωτάτε “γιατί το έχετε κάνει”, καθώς αυτό μπορεί να τους εμποδίσει να ανοιχτούν σε εσάς.
  • Να μιλήσετε μαζί τους για το πώς να συμπεριφέρονται με τους  άλλους στο Διαδίκτυο, ποια είναι η κατάλληλη διαδικτυακή συμπεριφορά
  • Υπενθυμίζοντας τους ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι πάντα αυτοί που λένε, οπότε θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν μιλούν σε κάποιον που δεν γνωρίζουν
  • Τα σχολεία μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση των παιδιών και να εμποδίζουν την κοινή χρήση εικόνων ή βίντεο. Μπορούν επίσης να υποστηρίξουν οποιαδήποτε άλλα παιδιά που έχουν επηρεαστεί έχοντας συμβουλευτική στην οποία μπορούν να μιλήσουν τα παιδιά για ότι τους απασχολεί.
  • Εξερεύνηση των κοινωνικών δικτύων, εφαρμογών και παιχνιδιών που χρησιμοποιούν τα παιδιά.

Αναφορά σεξουαλικής εικόνας ή βίντεο

Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αναφέρετε μια σεξουαλική εικόνα ή βίντεο είναι:

 • Επικοινωνήστε με το CEOP εάν ανησυχείτε για ένα παιδί που στέλνει γυμνές εικόνες, βίντεο ή σεξουαλικά μηνύματα.
 • Αναφέρετε την εικόνα στο Ίδρυμα Διαδικτυακής Παρακολούθησης (IWF). Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί αντίγραφο της ταυτότητάς του για να επιβεβαιώσει ότι είναι κάτω των 18 ετών.
 • Κάντε μια αναφορά στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων όπου μοιράζεται την εικόνα ή το βίντεο. Χρησιμοποιήστε το Net Aware για να μάθετε πώς να το κάνετε αυτό σε διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα, εφαρμογές και παιχνίδια.

Είναι το sexting νόμιμο;

Ο νόμος αναφέρει ότι η δημιουργία ή η κοινή χρήση σεξουαλικών εικόνων ή βίντεο ενός παιδιού κάτω των 18 ετών είναι παράνομη, ακόμη και αν το άτομο που το κάνει είναι παιδί. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων σε ένα παιδί
  • Ένα παιδί που τραβά μια σαφή φωτογραφία ή βίντεο του εαυτού του ή ενός φίλου
  • Κοινή χρήση μιας εικόνας ή βίντεο ενός παιδιού, ακόμη και αν κοινοποιείται σε παιδιά της ίδιας ηλικίας
  • Να έχει ήδη, να κατεβάζει ή να αποθηκεύει μια εικόνα ή βίντεο ενός παιδιού, ακόμα κι αν το παιδί έδωσε την άδειά του για λήψη.
  • Η κοινή χρήση μιας εικόνας ή βίντεο ενός παιδιού είναι παράνομη, ακόμη και αν κοινοποιείται σε παιδιά της ίδιας ηλικίας. Είναι επίσης παράνομο να μοιράζεστε μια φωτογραφία ενός παιδιού για ευαισθητοποίηση.

Εάν το sexting αναφέρεται στην αστυνομία, δημιουργεί μια αναφορά αλλά δεν μπορεί να λάβει επίσημη εναντίον ενός νεαρού ατόμου. Μπορείτε να τους μιλήσετε εάν δεν είστε σίγουροι ή ανησυχείτε.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.085 εγγεγραμμένους.

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).