Το τμήμα “αστικής καινοτομίας” της Alphabet, Sidewalk Labs σχεδίαζε να κατασκευάσει μια πρότυπη “έξυπνη πόλη” κατά μήκος 12 στρεμμάτων της προκυμαίας του Τορόντο, μια περιοχή γνωστή και ως Quayside.
Ωστόσο, εγκατέλειψαν το project το 2020, όπως αναφέρει η Technology Review του MIT, ” μετά από πολλά έτη δημόσιας διαμάχης για το όραμα μιας πόλης των 900 εκατομμυρίων δολαρίων”.
Η μεγάλη ιδέα της Sidewalk ήταν η φανταχτερή νέα τεχνολογία. Αυτό το τμήμα του Τορόντο επρόκειτο να γίνει κόμβος για μια βελτιστοποιημένη αστική εμπειρία με ρομποταξί, θερμαινόμενα πεζοδρόμια, αυτόνομη συλλογή σκουπιδιών και ένα εκτεταμένο ψηφιακό στρώμα για την παρακολούθηση των πάντων, από διαβάσεις μέχρι χώρους στάθμευσης.
Αν είχε πετύχει, το Quayside θα μπορούσε να ήταν η απόδειξη της ιδέας, καθιερώνοντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τέτοιου είδους πόλεις παντού. Θα μπορούσε να είχε αποδείξει ότι το μοντέλο της έξυπνης πόλης με αισθητήρες που αγκαλιάστηκε στην Κίνα και τον Περσικό Κόλπο έχει μια θέση και σε πιο δημοκρατικές κοινωνίες. Αντίθετα, αγώνας της Sidewalk Labs επί δυόμιση χρόνια να χτίσει μια γειτονιά με το διαδίκτυο, απέτυχε αφού δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί να θέλει κάποιος να ζήσει σε μια τέτοια πόλη.
Η έλλειψη σοβαρότητας με τις ανησυχίες για το απόρρητο των κατοίκων του Τορόντο ήταν πιθανότατα η κύρια αιτία που σταμάτησε το project. Υπάρχει πολύ λιγότερη ανοχή στον Καναδά από ό,τι στις ΗΠΑ για τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα των δημόσιων δρόμων και των συγκοινωνιών ή την συλλογή δεδομένων από εταιρείες για τις συνήθεις δραστηριότητες των ανθρώπων.
“Στις ΗΠΑ είναι η ζωή, η ελευθερία και η επιδίωξη της ευτυχίας”, λέει ο Alex Ryan, ανώτερος αντιπρόεδρος λύσεων εταιρικής σχέσης για την Mars Discovery District, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Τορόντο που ιδρύθηκε από μια κοινοπραξία δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτών και χρεώνεται σαν ο μεγαλύτερος κόμβος αστικής καινοτομίας της Βόρειας Αμερικής.
“Στον Καναδά είναι η ειρήνη, η τάξη και η καλή διακυβέρνηση. Οι Καναδοί δεν περιμένουν από τον ιδιωτικό τομέα να μπει και να μας σώσει από την κυβέρνηση, επειδή έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.”
Με την προσέγγισή της, η Sidewalk απέτυχε να κατανοήσει την αστική κουλτούρα του Τορόντο. Σχεδόν κάθε άτομο που μιλούσε για το project χρησιμοποιούσε τη λέξη “υβρισμός” ή “αλαζονεία” για να περιγράψουν τη στάση της εταιρείας. Μερικοί χρησιμοποιούσαν και τις δύο.
Τον Φεβρουάριο το Τορόντο ανακοίνωσε νέα σχέδια για την ίδια περιοχή, αναφέρει το άρθρο, με “800 οικονομικά διαμερίσματα, ένα δάσος 2 στρεμμάτων, ένα αγρόκτημα, ένα νέο χώρο τέχνης που επικεντρώνεται στον ιθαγενή πολιτισμό και μια υπόσχεση για μηδενικές εκπομπές άνθρακα. .. Πράγματι, η φιλοσοφική στροφή που σηματοδοτεί το νέο σχέδιο, με έμφαση τον άνεμο, τη βροχή, τα πουλιά και τις μέλισσες παρά στα όλο και περισσότερα δεδομένα, φαίνεται σαν μια ρεαλιστική απάντηση στις απαιτήσεις της παρούσας στιγμής και του εγγύς μέλλοντος”.
Το άρθρο αποκαλεί το νέο project “μια εμφανή αποκήρυξη όχι μόνο της πρότασης του 2017 αλλά και της ίδιας της έννοιας της έξυπνης πόλης”.