Snowden: προσοχή στα μέτρα για τον κορωναϊό

και ς: Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν μέτρα επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας για την καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού. Αλλά αξίζει τον κόπο;

Ο Edward Snowden δεν θέλει να το σκέφτεται καν.

Ο πρώην εργαζόμενος στη NSA, του οποίου οι διαρροές εξέθεσαν την κλίμακα των προγραμμάτων κατασκοπείας των ΗΠΑ, προειδοποιεί ότι μόλις αυτή εγκατασταθεί αυτή η τεχνολογία, θα είναι δύσκολο να επαναφέρουμε τα πράγματα όπως ήταν και όπως τα γνωρίζαμε.

Edward Snowden

“Όταν βλέπουμε μέτρα έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα σήμερα, τείνουν να είναι sticky”, ανέφερε ο Snowden σε συνέντευξή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τείνει να διευρύνεται και οι αρχές γίνονται πολύ πιο άνετες αποκτώντας συνεχώς νέες δυνάμεις. Μετά αρχίζει να τους αρέσει.

Οι υποστηρικτές των δρακόντεων μέτρων ισχυρίζονται ότι οι απλοί κανονισμοί δεν είναι επαρκείς κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας και ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο όταν αποκλειστεί η εστία. Έτσι μια σύντομη αναστολή των πολιτικών μας ελευθεριών μπορεί να επεκταθεί πολύ γρήγορα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα διαθέσουν σύντομα νέες χρήσεις της τεχνολογίας. Και όταν περάσει η κρίση, οι κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλουν νέους νόμους που θα κάνουν αυτούς τους κανονισμούς έκτακτης ανάγκης μόνιμους και θα τους εκμεταλλεύονται για να μην υπάρχουν διαφωνίες από την κάθε πολιτική αντιπολίτευση.

Πάρτε τις νέες προτάσεις για την παρακολούθηση της επιδημίας. Μια από αυτές προτείνει την παρακολούθηση από τα δεδομένα της γεωγραφικής θέσης που δίνει ένα smartphone.

  BONVITA από το ΙΤΕ, έλεγχος, πρόληψη και διαχείριση ευπάθειας στους ηλικιωμένους

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια πολύ ισχυρή μέθοδος ανίχνευσης της εξάπλωσης του ιού και των κινήσεων των ανθρώπων που τον έχουν. Θα είναι όμως και ένα πολύ δελεαστικό εργαλείο για την παρακολούθηση των τρομοκρατών – ή οποιωνδήποτε άλλων πιθανών εχθρών του κράτους.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος παρακολούθησης της ζωής τώρα με την πανδημία. Στην Κίνα, οι θερμικοί σαρωτές που είναι εγκατεστημένοι στους σιδηροδρομικούς σταθμούς εντοπίζουν τους ασθενείς με πυρετό, ενώ στη Ρωσία τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου εντοπίζουν τους ανθρώπους που παραβιάζουν την καραντίνα.

Ο κορωναϊός έδωσε ακόμη και στην Clearview AI την ευκαιρία να αποκαταστήσει την φήμη της. Η αμφιλεγόμενη startup βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τις κυβερνήσεις σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας της για την παρακολούθηση μολυσμένων ασθενών, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η στροφή προς το AI συμβαίνει λόγο της αποτελεσματικότητάς του. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα παρά να αναθέσουμε την ίδια δουλειά σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Ωστόσο, η υπερβολική αποτελεσματικότητα μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ σοβαρή απειλή για την ελευθερία.

Μια εναλλακτική λύση είναι η αλγοριθμική αστυνόμευση που θα δικαιολογεί άνετα την υπερβολική άσκηση δύναμης και θα διαιωνίζει τα φυλετικά προφίλ.

  Vladimir Putin Ρωσική υπηκοότητα στον Edward Snowden

Ο Snowden ανησυχεί ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες ασφαλείας που προσθέτουν AI σε όλες τις άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης που έχουν.

“Ξέρουν ήδη τι ψάχνετε στο διαδίκτυο”, ανέφερε. “Γνωρίζουν ήδη πού κινείται το τηλέφωνό σας. Τώρα γνωρίζουν και ποιος είναι ο ρυθμός της καρδιάς σας. Τι θα συμβαίνει όταν τα συγκεντρώσουν όλα αυτά και προσθέσουν και την τεχνητή νοημοσύνη;”

Είναι δύσκολο να επυχθεί ισορροπία μεταξύ ς και ιδιωτικότητας ακόμα και στις καλύτερες περιόδους, πόσο μάλλον σε μια παγκόσμια κρίση.

Ο Snowden δεν αμφισβητεί την σοβαρότητα της πανδημίας. Αλλά πιστεύει ότι θα είναι ένα παροδικό πρόβλημα το οποίο τελικά θα επιλυθεί με εμβόλια αλλά και την ανοσία αγέλης.

Ωστόσο, οι συνέπειες των μέτρων που παίρνουμε σήμερα δεν πρέπει να είναι μόνιμες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τεχνολογία που αναπτύσσουμε τώρα θα πρέπει να είναι ανάλογη με κάθε φάση της επιδημίας. Η διαφάνεια από τις κυβερνήσεις και η διαβούλευση με το κοινό θα διασφαλίσουν ότι όλα γίνονται από ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα δρακόντια μέτρα μπορεί να είναι ανεκτά λόγω της πανδημίας, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε και τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε, όταν φύγει ο κορωναϊός.

TNW

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


37  +    =  42