Δύο όργανα του InSight κατέγραψαν για πρώτη φορά τους ήχους που υπάρχουν στον πλανήτη Άρη και που η NASA τους μοιράστηκε μαζί μας. Οι ήχοι αυτοί δεν έχουν άλλη πηγή παρά τον άνεμο που υπάρχει στον πλανήτη.
Μετά την προσγείωση του ερευνητικού διαστημοπλοίου InSight στον Άρη την περασμένη εβδομάδα, η NASA αρχικά τράβηξε φωτογραφίες του διαστημοπλοίου και του περιβάλλοντός χώρου καθώς προετοιμάζεται να εκφορτώσει τα επιστημονικά όργανα που έφερε στον πλανήτη. Αλλά έχει επιπλέον συλλέξει κάτι που οι άλλες αποστολές στον Άρη δεν το έκαναν ποτέ. Τους ήχους των ανέμων στο πλανήτη.
Ο Bruce Banerdt, υπεύθυνος της NASA δήλωσε σχετικά: “Η συλλογή αυτών των ήχων ήταν μια απρογραμμάτιστη απόλαυση. Αλλά ένα από τα πράγματα που είναι εστιασμένη η αποστολή είναι η μέτρηση της κίνησης στον Άρη, και φυσικά αυτό περιλαμβάνει την κίνηση που προκαλείται από ηχητικά κύματα”.
Ο ήχος παραλήφθηκε τόσο από αισθητήρα πίεσης αέρα, όσο και από το σεισμόμετρο του InSight. Ο αισθητήρας πίεσης αέρα ανίχνευσε τις δονήσεις αέρα απευθείας ενώ το σεισμόμετρο κατέγραψε δονήσεις που προκλήθηκαν από τον άνεμο του Άρη που πνέει πάνω από τους ηλιακούς συλλέκτες της InSight. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο άνεμος φυσούσε μεταξύ 10 και 15MPH (μεταξύ 16 και 24 χιλιόμετρα την ώρα).
Μπορείτε να ακούσετε τον ήχο στο παρακάτω βίντεο. Η NASA συνιστά τη χρήση ακουστικών ή την χρήση υπογούφερ επειδή οι συχνότητες είναι αρκετά χαμηλές. Και γιαυτό το λόγο το συγκεκριμένο βίντεο έχει ανεβάσει τον ήχο κατά δύο οκτάβες, για να διευκολύνει την ακρόαση. Η εγγραφή του ήχου μέσω του σεισμομέτρου είναι δυνατή μόνο κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων σταδίων της αποστολής του InSight, διότι μόλις τοποθετηθεί το σεισμόμετρο πάνω στην επιφάνεια του Άρη, ένας θόλος θα το προστατεύσει από τον άνεμο και οι επιστήμονες θα φιλτράρουν δραματικά τον θόρυβο που προκαλείται από τους κραδασμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κύριος σκοπός του σεισμομέτρου είναι να ανιχνεύσει σεισμούς στον Άρη.
Είναι η πρώτη φορά που ακούμε τους ήχους στον πλανήτη Άρη και περιμένουμε να ακούσουμε περισσότερους και καθαρότερους ήχους στο άμεσο μέλλον, όταν προσγειωθεί το διαστημόπλοιο Mars 2020 rover που θα φέρει επάνω του δύο μικρόφωνα.