Σταματήστε τα Windows 10 να φτιάχνουν desktop.ini αρχεία

Τα Windows 10 έχουν κρυφά αρχεία και φακέλους. Ένα τέτοιο αρχείο είναι και το desktop.ini που πιθανά να βλέπετε μέσα σε αρκετούς φακέλους.

Αν και γενικότερα τα κρυφά αρχεία και φακέλους δεν θα πρέπει να τα πειράζετε, ορισμένα εξ αυτών, όπως το desktop.ini δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τα . Από προεπιλογή τα Windows 10 δεν σας αφήνουν να δείτε τα κρυφά αρχεία και φακέλους. Αν τα βλέπετε σημαίνει ότι έχετε ρυθμίσει κατάλληλα τον explorer και λογικά το έχετε κάνει για κάποιο σκοπό.

Τα αρχεία desktop.ini σε αντίθεση με αυτό που υπαγορεύει το όνομά τους, δεν υπάρχουν μόνο στην . Θα τα βρείτε και σε άλλους φακέλους. Είναι μικρού μεγέθους και δεν υπάρχει κάποια σχετική εφαρμογή που να μπορείτε να τα ανοίξετε, καθώς δεν συνδέονται με κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επειδή όμως έχουν πληροφορίες κειμένου, μπορείτε να δείτε με το σημειωματάριο των Windows.

Τι είναι τα αρχεία desktop.ini;
Ένα αρχείο desktop.ini είναι ένα αρχείο διαμόρφωσης. Περιέχει μερικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με το φάκελο στον οποίο βρίσκονται. Οι ρυθμίσεις είναι συνήθως για τον τρόπο προβολής του φακέλου και ορισμένα από τα άλλα χαρακτηριστικά του. Ενδέχεται να μην βλέπετε πάντα ένα αρχείο desktop.ini σε κάθε φάκελο του συστήματός σας. Δεν είναι παρόντα σε κάθε ένα, ωστόσο, μπορεί να το δείτε σε ορισμένους φακέλους.

Προβολή αρχείων desktop.ini;
Για να δείτε τα κρυφά αρχεία και φακέλους του συστήματός σας θα πρέπει να ενεργοποιήσετε “κρυφά στοιχεία”. Για να το κάνετε, ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων σε οποιονδήποτε φάκελο. Μεταβείτε στην καρτέλα Προβολή και κάντε κλικ στο πλαίσιο “Κρυφά στοιχεία”.
Πλέον θα μπορείτε να βλέπετε όλα τα κρυφά αρχεία και φακέλους των Windows 10. Πιστέψτε μας, αν δεν έχετε κάποιο λόγο για αυτό, μην το κάνετε. Εκτός ότι είναι ανούσιο είναι και ενοχλητικό. Αν όμως ξέρετε τι κάνετε τότε δείτε παρακάτω πως θα σταματήσετε τα Windows 10 να κατασκευάζουν αρχεία desktop.ini παντού.

Διαγραφή αρχείων desktop.ini
Η διαγραφή ενός αρχείου desktop.ini είναι εύκολη, αλλά έχει συνέπειες. Εάν διαγράψετε ένα αρχείο desktop.ini από έναν συγκεκριμένο φάκελο, θα γίνει επαναφορά όλων των προσαρμογών φακέλων που έχετε κάνει π.χ. ποιες στήλες είναι ορατές, πώς βελτιστοποιείται ο φάκελος. Μπορείτε να κάνετε όλες αυτές τις προσαρμογές ξανά, αλλά με αυτόν τον τρόπο, τα αρχεία desktop.ini θα επιστρέψουν. Αυτά τα αρχεία τείνουν να δημιουργούνται αυτόματα.

Αυτά τα αρχεία είναι απαραίτητα στο σύστημα, αν σας αρέσει να προσαρμόσετε τους φακέλους, οπότε είναι καλύτερα να συμβιβαστείτε με αυτά. Είναι αρκετά εύκολο να τα αγνοήσετε, αλλά αν δεν σας αρέσει να τα βλέπετε, μπορείτε να τα αποκρύψετε επιλέγοντας να μην εμφανίζεται κανένα κρυμμένο αρχείο.

Σταματήστε τη δημιουργία αρχείων desktop.ini
Εάν θέλετε να σταματήσουν να δημιουργούνται αυτά τα αρχεία, μπορείτε να το κάνετε αλλάζοντας το των Windows.

1. Πατήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου Win + R για να ανοίξετε το πλαίσιο Εκτέλεση.

2. Στο πλαίσιο Εκτέλεση, πληκτρολογήστε “regedit” και πατήστε enter.

3. Θα ανοίξει ο επεξεργαστής μητρώου. Εκεί μεταβείτε στο ακόλουθο κλειδί.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

4. Αναζητήστε μια τιμή DWORD που ονομάζεται UseDesktopIniCache. Κάντε διπλό κλικ επάνω της και ορίστε την τιμή της στο 0.
Εάν η τιμή δεν υπάρχει, κάντε δεξί κλικ στο δεξί παράθυρο και επιλέξτε Δημιουργία > Τιμή DWORD (32-bit) και ονομάστε την UseDesktopIniCache. Από προεπιλογή, η τιμή πρέπει να οριστεί σε 0  (μηδέν).

Τώρα μπορείτε να διαγράψετε τα αρχεία desktop.ini και δεν θα δημιουργούνται πλέον. Μπορείτε ακόμα να προσαρμόσετε τις προβολές φακέλων.

Συμπέρασμα
Οι περισσότεροι χρήστες ενδέχεται να μην βλέπουν ένα αρχείο desktop.ini στην εργασίας τους ή μέσα σε ένα φάκελο. Αυτό συμβαίνει μόνο επειδή τα αρχεία αυτά εμφανίζονται μόνο όταν έχετε κάνει συγκεκριμένες αλλαγές σε αυτό τον φάκελο, όπως αλλαγές στο εικονίδιο ή πώς εμφανίζονται τα αρχεία. Εάν επιτρέπετε πάντα στην Εξερεύνηση αρχείων να επιλέγει μόνη της τον τρόπο εμφάνισης των αρχείων και αν δεν αλλάζετε ποτέ τίποτα σχετικά με τα που χρησιμοποιούνται, δεν θα δείτε αυτά τα αρχεία.

Αυτά τα αρχεία αντιγράφονται εύκολα όταν αντιγράφετε ολόκληρους φακέλους. Μπορείτε ακόμη και να εξαγάγετε σε ένα συμπιεσμένο αρχείο και να διαπιστώσετε ότι οι φάκελοι στο εσωτερικό τους έχουν ένα αρχείο desktop.ini. Μπορεί να είναι λίγο ανησυχητικό και ίσως να πιστεύετε ότι είναι ιός, αλλά είναι απολύτως ασφαλές.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral straight into your inbox!

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).