Αρχίζοντας στο Ubuntu..

Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε πως γίνεται η εγκατάσταση οποιασδήποτε διανομής Linux μέσω Virtual-box για χρήστες των Windows που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καινούριο. Σε αυτό το άρθρο/οδηγό θα δούμε ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος αφού εγκαταστήσει, στην περίπτωσή μας, το Ubuntu.

Ubuntu

Βήμα πρώτο.

Το πρώτο βήμα είναι να κάνουμε τις ενημερώσεις και να κατεβάσουμε τα νέα πακέτα για την διανομή μας. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε μέσω του Dash επιλέγοντας “Software “.

update

Είτε μέσω του τερματικού ( +ALT+T), δίνοντας την παρακάτω εντολή

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y

Πατώντας ENTER θα μας ζητήσει τον κωδικό που βάλαμε κατά την εγκατάσταση, δεν θα φανούν αστεράκια (*). Με το -y δηλώνουμε πως συμφωνούμε με τα πακέτα που θα κατεβούν να κάνουν αναβάθμιση. Το τερματικό μας θα μοιάζει όπως στην εικόνα παρακάτω.

InstallUbuntu_035

Βήμα δεύτερο.

Το δεύτερο βήμα, είναι να κάνουμε εγκατάσταση του οδηγούς του hardware μας, αν αυτοί υπάρχουν στο Ubuntu.

Αν υπάρχουν, το λειτουργικό θα τους βρει αυτόματα και θα βρίσκονται στο “Additional Drivers“. Αρκεί να πάμε στο Dash, να γράψουμε “Additional Drivers” και να κλικάρουμε για να ανοίξει και να κάνει σκαν.

lNmbc

Επιλέγουμε τους οδηγούς, πατάμε “Close” και θα εγκατασταθούν αυτόματα.

Βήμα τρίτο.

Κάνουμε εγκατάσταση τα παρακάτω πακέτα linux-firmware-nonfree και ubuntu-restricted-extras.

Τα παραπάνω πακέτα έχουν να κάνουν με coders για αναγνώριση διαφόρων αρχείων εικόνας και ήχου και TV tuner cards.

Θα τα κάνουμε εγκατάσταση ανοίγοντας ξανά το τερματικό και δίνοντας τις εντολές

sudo apt-get install linux-firmware-nonfree
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

Μία ανα φορά.

Βήμα τέταρτο.

Συχνή ερώτηση των χρηστών και ατάκα των Linux-άκηδων είναι πως το Linux δεν έχει ιούς και δεν χρειάζεσαι antivirus. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Έχουν βρεθεί ιοί σε περιβάλλον Unix, απλά δεν είναι τόσο διαδεδομένοι όσο σε περιβάλλον Windows. Και αν το δούμε στατιστικά, ισχύει το εξής. Το ~90% των χρηστών χρησιμοποιεί Windows, οπότε κάποιος που θέλει να βλάψει κάποιον κακόβουλα, θα γράψει ιό για περιβάλλον Windows και όχι για Linux & Mac. Γι’αυτό μπορούμε να πούμε πως όντως, η πιθανότητα να “κολλήσει” κάποιος ιό σε περιβάλλον Linux είναι πολύ μικρή!

Αν κάποιος θέλει πάντως, υπάρχουν δωρεάν εκδόσεις antivirus από γνωστές εταιρίες του χώρου.

Comodo.

AVG.

Προσωπικά χρησιμοποιώ μόνο ένα Firewall. Γίνεται εύκολα εγκατάσταση μέσω του Ubuntu Software Center, απλά ψάχνοντας το “Firewall Configuration” και κάνοντας το εγκατάσταση.

ubuntutweaks-firewall

Βήμα πέμπτο.

Πως μπορούμε να προσθέσουμε τα Ελληνικά στο πληκτρολόγιό μας; Είναι ένα θέμα στο Linux που συχνά κάποιος πρέπει να το Googl-άρει. Είναι όμως πολύ απλό.

Πατάμε την on/off” πάνω δεξιά – έπειτα επιλέγουμε “ Settings…” – Έπειτα επιλέγουμε το “Keyboard” από τον τομέα Hardware και θα μας ανοίξει τις επιλογές για το πληκτρολόγιο. Κάτω αριστερά υπάρχει η επιλογή “Text Entry“. Από εκεί μπορούμε να προσθέσουμε όποια γλώσσα θέλουμε στο πληκτρολόγιό μας.

2

Πάνω δεξιά υπάρχει η επιλογή “Switch to next using:” Δεν είναι άλλο, από την συντόμευση του πληκτρολογίου για να αλλάξει η γλώσσα γραφής. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι θέλουμε.

Αυτά είναι μερικά βασικά για να αρχίσει κάποιος στο Linux αλλά, όχι όλα! Υπάρχουν τρομερές δυνατότητες στο συγκεκριμένο λειτουργικό αρκεί να ψάχνεις!

Σίγουρα δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε τις ανάγκες του καθένα σε έναν οδηγό για οποιανδήποτε εγκατάσταση προγράμματος. Πχ. Viber, VLC κτλ.

Μπορείτε όμως αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, ή αν χρειαστείτε βοήθεια σε κάτι, να το ζητήσετε γράφοντας σχόλιο στην συγκεκριμένη δημοσίευση στο Facebook.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















newsbot

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).