Στήνοντας ένα Starlink στην Θεσσαλία

Τι πρέπει να προσέξετε και τι απόδοση να περιμένετε

Για τις ανάγκες συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο χρειάστηκε να στηθεί ένα Starlink κάπου στην Θεσσαλία. Δείτε τι απαιτήσεις είχε, τι απόδοση και ποιες λεπτομέρειες θέλουν προσοχή.

starlink plate

Η εύρεση τρόπου της καλύτερης σύνδεσης στο διαδίκτυο δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Απαιτεί έρευνα της περιοχής, ερωτήσεις στους γείτονες για την ταχύτητα που έχουν και δοκιμές για όλες τις δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης.

Συνδέσεις στην Ελλάδα

Αν η περιοχή σας έχει ενσύρματο δίκτυο είτε χαλκού, είτε οπτικής ίνας, τότε πριν πάρετε την απόφαση να υπογράψετε ένα συμβόλαιο με ένα πάροχο θα πρέπει να μιλήσετε με τους γείτονές σας ώστε να δείτε τις πραγματικές ταχύτητες της περιοχής.

Λάβετε υπόψη σας ότι επειδή οι γραμμές είναι shared οι ταχύτητες που θα σας υποσχεθούν οι πάροχοι θα είναι μάλλον υπερβολικές.

Αν όμως είστε σε μία περιοχή που το κοντινότερο τηλεφωνικό καλώδιο απέχει κάποια χιλιόμετρα, τότε η ασύρματη σύνδεση γίνεται μονόδρομος. Οι δυνατότητές σας πλέον για να συνδεθείτε είναι μέσω:

  • Kινητής τηλεφωνίας μέσω μίας sim κάρτας
  • WISP μέσω ενός μικρού στρογγυλού πιάτου-κεραίας και εφόσον κάποιος πάροχος παρέχει την υπηρεσία
  • της εταιρείας Starlink του Ελον Μασκ, με δορυφόρους χαμηλής τροχιάς
  • Δορυφορικής σύνδεσης αλλά με δορυφόρους υψηλής τροχιάς

Κάθε ένα από τα παραπάνω έχει υπέρ και κατά. Τόσο σε χρεώσεις όσο και σε απόδοση. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι γίνεται με το Starlink.

Αγορά του Starlink

Για να αγοράσετε τα απαραίτητα υλικά σύνδεσης για το Starlink θα πρέπει να κάνετε εγγραφή στην ιστοσελίδα του και μέσω αυτής να κάνετε την παραγγελία .

Ο βασικός εξοπλισμός κοστίζει 324 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και περιλαμβάνει την κεραία με την βάση της, ένα καλώδιο σύνδεσης κεραίας router μήκους 15 μέτρων, ένα καλώδιο παροχής ρεύματος τους router μήκους 1,8 μέτρων και ένα router.

starlink 23jpg

Η κεραία είναι POE και δεν χρειάζεται σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα. Εσωτερικά έχει ένα μοτέρ που φροντίζει να στρέφει αυτόνομα το πιάτο στην κατάλληλη γωνία προς τον ουρανό.

Το καλώδιο είναι προ-βυσματωμένο και απαιτεί τρύπα 2 εκατοστών στο τοίχο για να περάσει το βύσμα. Λογικά αντέχει τις καιρικές συνθήκες.

Το router δεν έχει έξοδο ethernet (!!!). Όσο και να ψάξετε για κάποια έξοδο δεν θα βρείτε τίποτα. Διαθέτει μόνο ασύρματη Wi-Fi σύνδεση (!!). Άρα αν θέλετε να δώσετε στο δίκτυό σας την σύνδεση του Starlink υπολογίστε άλλα 40 ευρώ και αγοράστε από τον Μασκ ένα προσαρμογέα Ethernet.

starlink package

Όλα αυτά τα υλικά, ακόμα και τα βύσματα, δεν μπορείτε να τα βρείτε σε τρίτους στην αγορά. Το κατάστημα του Starlink είναι μονόδρομος.

Σύνδεση των επί μέρους εξαρτημάτων

Το στήσιμο των εξαρτημάτων είναι πανεύκολο. Υπάρχουν ειδικά στεγανά βύσματα που δεν μπορούν να μπουν διαφορετικά, οπότε και ένα μικρό παιδί μπορεί να τα καταφέρει.

Το βύσμα της κεραίας αφαιρείται ώστε να μπορεί να περάσει από τον τοίχο (προσοχή να μην τσακίσετε το καλώδιο). Η κεραία από την βάση της αποσπάται για ευκολία τοποθέτησης.

starlink package 2

Τοποθετήστε την κεραία σε ένα σημείο που να βλέπει όσο τον δυνατό περισσότερο καθαρό ουρανό χωρίς εμπόδια, όπως δέντρα, οικοδομήματα κλπ. Βιδώστε την βάση σταθερά γιατί αλλιώς θα την ψάχνετε στην πρώτη καταιγίδα. Στα ποδαράκια έχει τρύπες για αυτήν την δουλειά.

Αφού περάσετε το καλώδιο από τον τοίχο του οικήματος, το ενώνετε από την μία μεριά με την κεραία (το ίσιο βύσμα, όχι το γωνιακό) και από την άλλη το ενώνετε στο προσαρμογέα ethernet. Αν δεν έχετε αγοράσει τον προσαρμογέα, τότε το ενώνετε κατευθείαν στο router.

Μετά ενώνετε με το ενσωματωμένο καλώδιο τον προσαρμογέα με το router και τέλος το καλώδιο του ρεύματος με το router. Ο προσαρμογέας ethernet βγάζει ένα βύσμα RJ45 (ethernet) από όπου με ένα patch cord μπορείτε να μοιράσετε το σήμα σε ένα ενσύρματο δίκτυο.

Αυτό ήταν. Όλο το σύστημα είναι κυριολεκτικά plug and play.  Στο κινητό σας τηλέφωνο θα δείτε ένα νέο Wi-Fi με το όνομα Starlink που είναι χωρίς password.

Μόλις συνδεθείτε θα σας ζητήσει να ορίσετε ένα όνομα του ασύρματου δικτύου σας (SSID) και ένα password. Ορίστε τα και επανασυνδεθείτε στο νέο δίκτυο που μόλις φτιάξατε.

Starlink App

starlink app 2

Η ρύθμιση και η παρακολούθηση όλου του συστήματος γίνεται μέσω της εφαρμογής για κινητά, starlink. Υπάρχει και στο Google play και στο Apple app store.

Το εγκαθίσταται και κάνετε login με το ίδιο email και password που κάνατε στην ιστοσελίδα τους για να αγοράσετε το προϊόν.

starlink app 1

Θα δείτε διάφορες ρυθμίσεις, τόσο για την κεραία όσο και για τον δρομολογητή. Οι δυνατότητές που σας δίνονται δεν είναι πολλές, θα λέγαμε μάλιστα είναι ελάχιστες. Μπορείτε να κλείσετε το Wi-Fi, να αλλάξετε DNS στην ασύρματη σύνδεση, να κάνετε έλεγχο ταχύτητας, να λιώσετε το χιόνι από την κεραία και κάποιες άλλες απλές λεπτομέρειες.

Με την εφαρμογή μπορείτε να ρυθμίσετε το σύστημα ακόμα και απομακρυσμένα. Δεν χρειάζεται να είστε συνδεδεμένος στο Wi-Fi του.

Ταχύτητα και IP

starlink app 3

Η σύνδεση σας είναι CGNAT (Carrier Grade NAT), άρα η IP που θα σας αποδοθεί δεν είναι μόνο για εσάς και δεν μπορείτε να συνδεθείτε στο δίκτυό σας από έξω. Η εσωτερική IP ήταν η 192.168.1.1.

Η ταχύτητα της σύνδεσής σας έχει να κάνει με την θέση εγκατάστασης της κεραίας. Όσο ποιο καθαρό ουρανό βλέπει τόσο το καλύτερο. Σε 100% καθαρό ουρανό από Βορρά μέχρι Νότο και με τοποθεσία εγκατάστασης την Θεσσαλία, περιμέναμε να πιάσουμε τα νούμερα που διαφημίζονται από την Starlink (250mbps download με 50mbps upload).

Οι μετρήσεις του router της Starlink ήταν 144 MBps down με  25 MBps up, δηλαδή 1Gbps down με 200 Mbps up αλλά επειδή δεν εμπιστευόμαστε κανένα πάροχο, προβήκαμε σε δικές μας μετρήσεις μέσω του speedtest της Ookla. Αποτέλεσμα: 167 Mbps down με 12-16 Mbps up .

Δυστυχώς τα αποτελέσματα ήταν πιο χαμηλά από το αναμενόμενο. Κάνοντας μία αναζήτηση στο διαδίκτυο είδαμε ότι αυτή είναι η καλύτερη ταχύτητα του Starlink στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά αν είστε σε μία περιοχή που δεν υπάρχει τίποτα άλλο, τότε η Starlink θα σας καλύψει τις ανάγκες σας, ακόμα και με αυτές τις ταχύτητες.

Δεν είδαμε ιδιαίτερα σταματήματα της σύνδεσης και σε διάρκεια δοκιμών πέντε λεπτών μόνο ένα πακέτο δεν έφυγε.

Το latency ήταν γύρω στο 70-90ms, λογικό αφού μιλάτε με δορυφόρο και απαιτείται κάποιος χρόνος για να ταξιδέψει το σήμα.

Η μηναία χρέωση είναι 60,00 προπληρωμένη. Ο χρόνος για να έρθει το πακέτο σας από τις αποθήκες στην Γερμανία είναι γύρω στις 10 ημέρες.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Starlink,Elon,Musk,internet,πάροχος,δίκτυο,διαδίκτυο

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).