Sunway TaihuLight: Κινέζικος ο Νο1 υπερυπολογιστής στον κόσμο

Ο κινέζικος υπερυπολογιστής TaihuLight αναδεικνύεται ο γρηγορότερος του κόσμου για έβδομη συνεχή χρονιά.

supercomputer Sunway TaihuLight

Ο Sunway TaihuLight χρησιμοποιεί επεξεργαστές μόνο κινεζικής κατασκευής γεγονός που προμηνύει την παρακμή της αμερικάνικης κυριαρχίας στον τομέα του hardware. O υπερυπολογιστής βρίσκεται στο Εθνικό υπερυπολογιστών στο Wuxi της Κίνας και αναπτύχθηκε από το Κινέζικο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Παράλληλων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Τεχνολογίας.

Χρησιμοποιεί τους Κινέζικους επεξεργαστές Shenwei και πραγματοποιεί 93 petaflops, ή τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με TOP500. Είχε σχεδιαστεί για χρήση στη μηχανική και στην έρευνα, με στόχευση στους τομείς :κλίμα, καιρός, βιοεπιστήμες, προηγμένη κατασκευή και δεδομένων.

Το Sunway TaihuLight διαθέτει συνολικά 10.649.600 πυρήνες CPU σε ολόκληρο το σύστημα. Ο TaihuLight τρέχει Sunway Raise OS 2.0.5 το οποίο βασίζεται σε . Η κατανάλωση σε ηλεκτρική ισχύει είναι γύρω στα 15 MW.

Η Κίνα φέτος εκτός του ότι κατέχει την Νο 1 θέση ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, εμφανίζεται για πρώτη φορά ως η χώρα με τους περισσότερους υπερυπολογιστές στον ΤΟΡ-500. Η Κίνα είχε 167 υπερσυστήματα και οι ΗΠΑ 165. Η έρχεται τρίτη με 29 συστήματα. Άλλες χώρες που παλαιότερα είχαν υπολογιστές στο Top 10 ήταν η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Γερμανία και η Σαουδική Αραβία.

Η ανάπτυξη των υπερυπολογιστικών συστημάτων που πραγματοποιεί η Κίνα κάνει τεράστια άλματα, αφού πριν από δέκα χρόνια, η Κίνα είχε μόλις 28 συστήματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ΤΟΡ-500, χωρίς κανένα από αυτά να βρίσκεται στο top 30.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).