Συνελήφθησαν 7 Έλληνες για sim swapping

Συνελήφθησαν 7 Έλληνες και 2 αλλοδαποί για επί της Ελληνικής επικράτειας με τη μέθοδο του sim swapping.

Η Ελληνική Αστυνομία μόλις εξέδωσε δελτίο τύπου με την σύλληψη 9 συνολικά ατόμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ημαθία, για απάτες που τους απέδωσαν 185.000 ευρώ. Τα θύματα ήταν από Αθήνα, Θήβα και Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα οι κακοποιοί κατάφεραν και πέρασαν κακόβουλο λogισμικό στους υπολογιστές των θυμάτων και έτσι υπέκλεψαν τα ονόματα και τους κωδικούς από πλατφόρμες .

Όμως επειδή οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές έχουν πλέον έλεγχο δύο παραγόντων και απαιτούν να γράψετε και τον προσωρινό κωδικό που αποστέλνεται στο σας, οι κακοποιοί χρησιμοποιώντας πλαστές εξουσιοδοτήσεις και έγγραφα, κατάφερναν να εκδόσουν νέα κάρτα sim για τα κινητά των θυμάτων και με αυτά να ολοκληρώσουν τις τραπεζικές μεταφορές χρημάτων.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που οι τράπεζες θέλουν πλέον να αλλάξουν τον τρόπο ελέγχου δύο παραγόντων και αντί για κωδικό να βάλουν βιομετρικούς ελέγχους.

Από την άλλη φαίνεται ότι οι ηλεκτρονικές απάτες δεν είναι πλέον προνόμιο των ξένων κρατών αλλά και οι Έλληνες κακοποιοί έχουν μπει για τα καλά στο χορό. Δεν θα παραξενευτούμε αν ακούσουμε οι Έλληνες διακινούν ransomware. Και φαίνεται ότι στη Ημαθία έχουν καλούς προγραμματιστές. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ο νομός αυτός για ηλεκτρονικές απάτες.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνελήφθησαν (9) άτομα για απάτη με υπολογιστή, με ζημία που υπερβαίνει συνολικά τις -185.000- ευρώ

Εξιχνιάσθηκαν (3) υποθέσεις

Συνελήφθησαν δυνάμει ενταλμάτων, πρωινές ώρες της 5-11-2020, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ημαθία, από κλιμάκια αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Διονύσου Αττικής, της Υπος Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας Ημαθίας, εννέα (9) άτομα (επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί), κατηγορούμενοι για απάτη με υπολογιστή με ζημία που υπερβαίνει συνολικά τις -185.000- ευρώ, πλαστογραφία μετά χρήσεως και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, είχαν προηγηθεί καταγγελίες πολιτών στο Τ.Α. Διονύσου, στο Τμήμα Ασφαλείας Θήβας και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, για μεταφορά χρηματικών ποσών από τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε λογαριασμούς τρίτων, εν αγνοία τους και σχηματίσθηκαν αντίστοιχες Δικογραφίες.

Μετά τη συσχέτιση των Δικογραφιών και την ενδελεχή έρευνα που διενήργησε το Τ.Α. Διονύσου, αποκαλύφθηκαν οι δράστες της απάτης, οι οποίοι κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, προέβησαν σε απάτες μέσω υπολογιστή, τουλάχιστον για τις τρείς εξεταζόμενες περιπτώσεις, έχοντας αποσπάσει χρηματικά ποσά συνολικού ύψους τουλάχιστον -185.500- ευρώ.

Τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά, όπως προέκυψε κατέληξαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των (9) συλληφθέντων, καθώς και έτερου ατόμου που αναζητείται.

Ως προς τη μεθοδολογία, οι δράστες χρησιμοποιούν την μέθοδο απάτης, ευρύτερα γνωστής ως “sim swapping”. Συγκεκριμένα, οι δράστες αρχικά υποκλέπτουν τους μυστικούς κωδικούς εισόδου (username – ) στις πλατφόρμες e-banking, μέσω εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού σε υπολογιστή των θυμάτων.

Ακολούθως, χρησιμοποιώντας πλαστές εξουσιοδοτήσεις ή άλλα πλαστά έγγραφα, μεταβαίνουν σε παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και επιτυγχάνουν την έκδοση νέας κάρτας sim, στον τηλεφωνικό αριθμό που χρησιμοποιεί το θύμα, για να λαμβάνει τους κωδικούς επαλήθευσης, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση τραπεζικής συναλλαγής στις πλατφόρμες e-banking. Με τον τρόπο αυτό, αποσπούν χρηματικά ποσά από λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Η δράση των συλληφθέντων εκτείνεται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι έχουν προβεί σε αντικατάσταση καρτών sim σε διάφορες περιοχές της Χώρας.

Ο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Εκτελέσεων Ποινών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).