Η γνωστή μας πια ομάδα Syrian Electronic Army, ανέφερε ότι έχει παραβιάσει διάφορες υπηρεσίες της Microsoft, όπως το blog του Skype και λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εργαζομένων της εταιρείας. Μετά από αυτές τις παραβιάσεις διέρρευσαν αρκετά αρχεία, τα οποία όπως ισχυρίζονται περιέχουν συνομιλίες μεταξύ της Microsoft και του FBI.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η εταιρεία τεχνολογίας λαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να παρέχει πρόσβαση στα δεδομένα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της. Πιο συγκεκριμένα το FBI φέρεται να πληρώνει μέχρι και 200 δολάρια για κάθε πρόσβαση που έχει σε λογαριασμό χρήστη των υπηρεσιών της εταιρείας.
Τα αρχεία που παρουσίασαν οι χακτιβιστές εμφανίζουν υποτιθέμενα τιμολόγια που εξέδωσε το τμήμα Global Criminal Compliance της Microsoft για το Digital Intercept Technology Unit του FBI. Σε αυτά τα τιμολόγια η η εταιρεία των Windows φαίνεται ότι έλαβε 281.000 δολάρια μόνο για το Νοέμβριο του 2013, αναφέρει το Softpedia.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν κάποια από τα στοιχεία από το τι μοιράζεται η Microsoft με τους πράκτορες του FBI. Στοιχεία σύνδεσης, το πρώτο και το τελευταίο όνομα, την κατάσταση, τον Ταχυδρομικό κώδικα, τη χώρα, τη ζώνη ώρας, τη διεύθυνση IP, και την ημερομηνία εγγραφής στην υπηρεσία.
Ένα από τα αρχεία που διέρρευσαν από τους hackers φέρεται να προέρχεται από ένα hacked λογαριασμό e-mail που ανήκει στη Microsoft και παρουσιάζει ένα μήνυμα που υποβλήθηκε από το FBI και ζητάει από το Redmond διευκρινίσεις σχετικά με ένα θέμα που αντιμετωπίζουν για την πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο λογαριασμό χρήστη.
“Πρώτα απ ‘όλα, ευχαριστώ για την άμεση απάντηση στο ένταλμα έρευνας. Προσπαθούσα όλη μέρα για την πρόσβαση στα αρχεία. Οι οδηγίες είναι άριστες. Ωστόσο, με το κλειδί εισόδου πρόσβασης, εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: “Συγνώμη, αυτή η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή.” Καμία πρόταση; Σας ευχαριστώ.”
Το μήνυμα υπογράφεται από το “Federal Bureau of Investigation” και προέρχεται από ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο προφανώς έφυγε από το domain fbi.gov.
Η εταιρεία από το Redmond δεν έχει σχολιάσει το θέμα αυτό, αλλά η εταιρεία όπως πάντα αναμένεται να δηλώσει ότι δεν παρέχει πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών στις υπηρεσίες πληροφοριών, εκτός εάν κάποιο ομοσπονδιακό δικαστήριο το ζητήσει από την εταιρεία.
Αν τα έγγραφα είναι όντως πραγματικά, δημιουργούν πάρα πολλά ερωτήματα για την “αθώα” Microsoft.