Η τεχνολογία κατασκοπείας επί ψυχρού πολέμου


Αποκαλύπτοντας την τεχνολογία κατασκοπείας επί εποχής ψυχρού πολέμου: Περιστέρια κατάσκοποι, κρυφές κάμερες και άλλα gadgets.

Σε μία συνέντευξη στο Wired, η πρώην επικεφαλής της κατασκοπευτικής τεχνολογίας στην CIA, Τζόννα Μεντέζ, μίλησε για μερικά από τα πιο κρίσιμα εργαλεία φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκαν για κατασκοπεία στον Ψυχρό Πόλεμο. Μερικά gadgets από αυτά που περιγράφει ακούγονται σαν μύθοι, αλλά ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμα στις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η επιτήρηση της Μόσχας ήταν από τις πιο δύσκολες αποστολές, που αντιμετώπισαν οι πράκτορες της CIA. Η υπηρεσία βρήκε πολλές διαφορετικές μεθόδους για τη λήψη κρίσιμων πληροφοριών, πολλές από αυτές τις μεθόδους αφορούσαν τη φωτογραφία. Ένα τέτοιο εργαλείο ήταν η κάμερα περιστεριών, η οποία ήταν μια μικρή, ελαφριά κάμερα που ήταν προσαρτημένη στα περιστέρια από ένα λουρί. Η κάμερα είχε προγραμματιστεί να τραβά φωτογραφίες σε καθορισμένα διαστήματα καθώς τα περιστέρια πετούσαν γύρω από τους στόχους τους.

Επειδή τα περιστέρια μπορούν να εκπαιδευτούν για να επιστρέψουν στις αρχικές τους τοποθεσίες, τα περιστέρια κατάσκοποι ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα για τη λήψη αεροφωτογραφιών των στόχων και ανταγωνίστηκαν ή ξεπέρασαν την ποιότητα των φωτογραφιών που μπόρεσαν να ληφθούν εκείνη την εποχή από δορυφόρο.

Πάντως από αυτήν την αληθινή ιστορία έχουν εμπνευστεί οι συνωμοσιολόγοι και υποστηρίζουν ότι στην σύγχρονη εποχή η κυβερνήσεις έχουν αμολήσει  περιστέρια ρομπότ που καταγράφουν τις κινήσεις μας!!

Η Μεντέζ στο βίντεο περιγράφει επίσης μια σειρά από διαφορετικές κρυφές κάμερες, όπως αυτή που ήταν κρυμμένη στο σώμα ενός στυλό, η Tropel Pen Camera. Λέει ότι αυτό το ιδιαίτερα εντυπωσιακό κομμάτι της τεχνολογίας ήταν χειροποίητο και τραβούσε φωτογραφίες μέσα από ένα σύνολο στοιβαγμένων φακών που ήταν στο σώμα του στυλού.

 

Σύμφωνα με την Μεντέζ, η φωτογραφία ως μέσο κατασκοπείας, ήταν πολύτιμη πηγή για τη CIA, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μπορούσαν να κρυφτούν σε απίθανα μέρη, όπως γραβάτες, βιβλία κλπ.

Αν βρεθείτε στην Νέα Υόρκη και σας αρέσουν αυτά τα gadgets εποχής, τότε επισκεφτείτε το μουσείο κατασκοπείας.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news