Τι θα συμβεί αν αγγίξετε υδράργυρο

Ο υδράργυρος είναι γνωστός για την τοξικότητά του και για την πρόκληση προβλημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο. Πολλοί λοιπόν ρωτάνε για το τι είναι επικίνδυνο και αν τελικά μπορείτε να αγγίξετε τον υδράργυρο με γυμνά χέρια; Η απάντηση, παραδόξως, είναι ναι.

mercury

Ο υδράργυρος δεν απορροφάται από το δέρμα μας, επομένως μπορούμε να τον αγγίξουμε χωρίς να υποστούμε καμία αρνητική επίδραση.

Όμως επειδή το δέρμα δεν απορροφά τον υδράργυρο δεν σημαίνει ότι μπορούμε να παίζουμε με αυτόν.

Εάν έχετε κοψίματα και εισέλθει υδράργυρος στην κυκλοφορία του αίματός σας, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Μια άλλη ανησυχία είναι αν μικρά σταγονίδια χωριστούν και μετατραπούν σε ατμό. Το δέρμα μπορεί να απορροφήσει ατμούς υδραργύρου, αλλά η εισπνοή είναι μακράν ο ευκολότερος τρόπος για να εισέλθει ο υδράργυρος στο σώμα μας και να συσσωρευτεί εκεί.

Η δηλητηρίαση από υδράργυρο είναι συχνά συνέπεια της συσσώρευσης του μετάλλου είτε μέσω αλάτων είτε μέσω οργανικών ενώσεων. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες που απελευθερώνουν υδράργυρο στο περιβάλλον είναι η καύση άνθρακα και η εξόρυξη χρυσού.

Μεγάλο μέρος του υδραργύρου που προσλαμβάνεται προέρχεται από την κατανάλωση ψαριών υψηλότερα στην τροφική αλυσίδα που έχουν συσσωρεύσει ενώσεις υδραργύρου τρώγοντας μικρότερα ψάρια. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και με τον κίνδυνο συσσώρευσης υδραργύρου, η κατανάλωση ψαριών εξακολουθεί να είναι ωφέλιμη συνολικά.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο υδράργυρος;

Ο υδράργυρος είναι τοξικός και ενώ ο βασικός (στοιχειώδης) υδράργυρος μπορεί να πιαστεί ακόμη και με γυμνά χέρια (αν προσέξετε τα παραπάνω), υπάρχουν ανόργανα άλατα υδραργύρου που είναι διαβρωτικά για το δέρμα, τα μάτια και τη γαστρεντερική οδό.

Τι κάνει ο υδράργυρος στο σώμα;

Ο υδράργυρος και οι ενώσεις του επηρεάζουν το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα καθώς και τα νεφρά. Μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, τρόμο, αϋπνία, απώλεια μνήμης, νευρομυϊκές επιδράσεις, πονοκεφάλους και γνωστική και κινητική δυσλειτουργία. Η δηλητηρίαση από υδράργυρο έχει επίσης συσχετιστεί με την μείωση της νοημοσύνης. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, κακό συντονισμό, καθώς και μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Οπότε ναι, μπορείτε να πιάσετε τον υδράργυρο με γυμνά χέρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον πιάσετε.

Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει μια επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τη συμβουλή ειδικών υγείας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

υδράργυρος,mercury

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).