Φανταστείτε το Bitcoin που είναι η αιχμή του δόρατος των κρυπτονομισμάτων, να συντριβεί και από 28.000 ευρώ σήμερα να πέσει στο μηδέν. Τι πρόκειται να συμβεί τότε;
Αν νομίζετε ότι έχουμε μεγάλη φαντασία, γελιέστε. Σε μία παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά όπου ακόμα και τα εθνικά νομίσματα κινδυνεύουν, τα κρυπτονομίσματα είναι το λιγότερο, ασταθή και απρόβλεπτα. Και το Bitcoin δεν είναι στο απυρόβλητο.
Το κοντινότερο παράδειγμα κρυπτονομίσματος που “πέθανε” είναι το Terra Luna που ενώ στις αρχές Απριλίου 2022 είχε πιάσει την ανώτερη τιμή των 105,00 ευρώ, στις 11 Μαϊου 2022 μηδένισε κυριολεκτικά και δεν είχε κάμία αξία.
Και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα που δεν τα ελέγχει κάποιος οργανισμός ή κράτος ή τέλος πάντων μία κεντρική αρχή, αλλά είναι 100% εξαρτημένα από την ελεύθερη αγορά, είναι λογικό να έχουν απίστευτες διακυμάνσεις, με τον ένα μήνα να είναι σε οκταπλάσια αξία και τον άλλον να μην έχουν σχεδόν καθόλου αξία.
Δυστυχώς, αυτό είναι το παιχνίδι όταν πρόκειται για κρυπτογράφηση. Τι θα συνέβαινε όμως εάν το παλαιότερο και πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της αγοράς, το Bitcoin, έπεφτε στο μηδέν;
Table of Contents
Η μεταβλητότητα του Bitcoin
Το Bitcoin, αλλά και κάθε κρυπτονόμισμα δεν ελέγχεται από καμία δημόσια αρχή. Αλλά ούτε και είναι συνδεδεμένο με κάποιο περιουσιακό στοιχείο του πραγματικού κόσμου, όπως χρυσός, πετρέλαιο κλπ.
Επιπρόσθετα, ενώ στα κρατικά νομίσματα η αύξηση της ποσότητάς τους είναι αναλογική με την αύξηση του συνδεδεμένου περιουσιακού στοιχείου, στο Bitcoin η αύξηση της ποσότητάς του γίνεται μόνο με σπατάλη υπολογιστικής ισχύος και χρόνο, κάνοντας εξόρυξη (mining).
Όλα τα παραπάνω το καθιστούν επιρρεπές σε μεγάλες διακυμάνσεις, ακόμα και σε συντριβές, όπως άλλωστε όλα τα κρυπτονομίσματα. Εάν παρακολουθήσετε την τιμή του σε διάστημα 5ετίας, θα καταλάβετε τι εννοούμε.
Αν λάβετε υπόψη σας όλους τους παραπάνω λόγους και δεδομένου ότι οι παράγοντες αστάθειας των κανονικών νομισμάτων επηρεάζουν και τα κρυπτονομίσματα, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί πραγματικά να γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο Bitcoin κάθε ημέρα. Πολλοί επενδυτές δεν θα προβλέψουν ποτέ μια συντριβή που έρχεται, και αυτός είναι ο λόγος που η τοποθέτηση χρημάτων στην κρυπτογράφηση μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Το Bitcoin είδε την τιμή αιχμής του περίπου τον Νοέμβριο του 2021, όταν σκαρφάλωσε στα 67.000 δολάρια. Όμως είχε και συντριβές, όπως τον Απρίλιο 2018, τον Μάιο 2021, τον Ιανουάριο 2022 και προσφάτως τον Μάιο 2022, όπου είναι στα 28.000 δολάρια. Η παραπάνω καμπύλη είναι αρκετά ξεκάθαρη και μάλιστα θα λέγαμε τρομακτική, αν φανταστείτε ότι οι πάνω – κάτω διαφορές είναι της τάξης των 32.000 δολαρίων.
Έτσι, είναι ασφαλές να πούμε ότι ακόμη και τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα μπορούν να συντριβούν εξίσου γρήγορα με όλα τα άλλα. Τι θα γινόταν όμως αν συνέβαινε ένα κραχ που οδήγησε την τιμή του Bitcoin στο μηδέν; Είναι αυτό δυνατό και τι επιπτώσεις θα είχε αν συνέβαινε ένα τέτοιο γεγονός;
Μπορεί η τιμή του Bitcoin να πέσει στο μηδέν;
Καταρχήν είναι τεχνικά δυνατό η τιμή οποιουδήποτε κρυπτονομίσματος να πέσει στο μηδέν. Η αρχή έγινε με το Terra Luna. Όμως, όσο πιο δημοφιλές και κινητικό είναι ένα κρυπτονόμισμα, τόσο κοσμοϊστορικές θα πρέπει να είναι αλλαγές για να γίνει μια καταστροφική απώλεια της αξίας του.
Και αυτό είναι απόρροια τόσο του τρόπου λειτουργίας τους, όσο και της αποδοχή τους από τους επενδυτές και τα κράτη.
Το Bitcoin αγοράζεται συχνά ως μακροπρόθεσμο ή βραχυπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο. Σε κάποιους αρέσει να το αγοράζουν όταν η τιμή πέφτει εν αναμονή της επόμενης αύξησης και στη συνέχεια να το πουλούν μόλις αυτή συμβεί. Άλλοι αγοράζουν Bitcoin με σκοπό να το κρατήσουν για πολύ περισσότερο, παρά τα ανεβάσματα και κατεβάσματα που μπορεί να ακολουθήσουν.
Αλλά υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι το Bitcoin (ή γενικά η κρυπτογράφηση) θα αντικαταστήσει μία μέρα την παραδοσιακή αγορά. Αυτοί οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων, συχνά πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες των χωρών είναι επικίνδυνες ή συχνά άδικες και ότι η οικονομική αποκέντρωση από τις τραπεζικές αρχές είναι το μέλλον. Για ένα άτομο που έχει μια τέτοια πεποίθηση, η αγορά Bitcoin υπερβαίνει απλώς μια επένδυση. Έχει πάθος με τα κρυπτονομίσματα.
Στις ημέρες μας, το Bitcoin μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε διάφορες χώρες παγκοσμίως. Μερικά έθνη το έχουν υιοθετήσει ακόμη και ως εθνικό νόμισμα! Το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα το 2021 (με πολύ μικτά αποτελέσματα). Άλλες χώρες αναπτύσσουν ακόμη και δικά τους κρυπτονομίσματα για χρήση από τους πολίτες, ως μέθοδο πληρωμής.
Επιπλέον, θα ήταν απίστευτα δύσκολο να διαλυθεί ολόκληρο το δίκτυο Bitcoin, ακόμα κι αν περιοριζόταν ή γινόταν παράνομο στην πλειονότητα των χωρών παγκοσμίως. Με περισσότερους από 100.000 ενεργούς κόμβους στο δίκτυο Bitcoin να είναι εξαπλωμένοι σε όλο τον κόσμο, θα χρειαζόταν η απώλεια της πίστης ή του ενδιαφέροντος αυτών των κόμβων για να καταστραφεί πραγματικά το blockchain.
Διαβάστε: Πώς λειτουργεί η τεχνολογία Blockchain. Οδηγός για αρχάριους
Η καταστροφή του Bitcoin δεν θα ήταν το ίδιο όπως με την κατάργηση ενός ιστότοπου. Η πολύπλοκη υποδομή του, μαζί με την αποκεντρωμένη φύση του, του δίνει μια ισχυρή βάση που δεν είναι εύκολο να αποσταθεροποιηθεί, ακόμα κι αν είστε μια ισχυρή κυβέρνηση.
Επιπλέον, οι μεγάλοι παίκτες στη βιομηχανία κρυπτογράφησης μπορούν να έχουν τεράστια επιρροή στην τιμή του Bitcoin. Γνωστοί ως crypto whales (κρυπτοφάλαινες), αυτά τα άτομα ή ομάδες κατέχουν τεράστιες ποσότητες κρυπτονομισμάτων, επιτρέποντάς τους να χειραγωγούν την αγορά, όταν το κρίνουν απαραίτητο. Εάν αυτές οι “φάλαινες” δεν θέλουν το Bitcoin να καταρρακωθεί, μπορούν να το αποτρέψουν, τουλάχιστον σε ορισμένα σενάρια.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν ένα συνολικό κραχ του Bitcoin πολύ, πολύ απίθανο. Υπάρχουν όμως και άλλες επιρροές που θέτουν σε κίνδυνο την αξία του Bitcoin.
Τι θέτει σε κίνδυνο την τιμή του Bitcoin;
Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν όσοι δεν υποστηρίζουν το Bitcoin, είναι ότι δεν υποστηρίζεται από κανένα είδος φυσικού περιουσιακού στοιχείου. Επιπλέον, ορισμένοι λένε ότι δεν έχει ακόμη αρκετή επικράτηση στην παραδοσιακή οικονομία για να πετύχει.
Φυσικά, το εθνικό νόμισμα της χώρας σας είναι πιθανότατα πολύ πιο ευέλικτο στην καθημερινή σας ζωή σε σχέση με το Bitcoin, όταν πρόκειται για την αγορά αγαθών, πράγμα που σημαίνει ότι έχει περισσότερη πρακτική χρήση από το τελευταίο.
Η συνεχιζόμενη μάχη του Bitcoin με την επεκτασιμότητα θέτει επίσης το μέλλον του σε κίνδυνο. Καθώς όλο και περισσότερα άτομα επενδύουν σε bitcoin, αυξάνεται το φόρτο συναλλαγών στο blockchain. Αυτό δημιουργεί κάτι που ονομάζεται λανθάνουσα κατάσταση, όπου χρειάζεται πολύς χρόνος για να επαληθευτεί κάθε συναλλαγή από τους εξορύκτες.
Και επειδή το μέγεθος των μπλοκ του Bitcoin είναι αρκετά μικρό, το blockchain μπορεί να επεξεργαστεί μόνο έναν περιορισμένο αριθμό συναλλαγών κάθε λεπτό. Πολλοί βλέπουν αυτόν τον παράγοντα ως την αχίλλειο πτέρνα του Bitcoin.
Υπάρχει και μια σειρά από άλλους αστάθμητους παράγοντες που επηρεάζουν επίσης την τιμή του Bitcoin. Όπως όταν ένα απλό tweet από τον CEO της Tesla και της SpaceX, τον κ.Elon Musk, προκάλεσε συντριβή το 2021. Επομένως είναι ασφαλές να πούμε ότι το Bitcoin δεν είναι ένα σταθερό περιουσιακό στοιχείο.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι, πάνω από όλα, το Bitcoin είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που βασίζεται στη ζήτηση και όχι σε κάτι χειροπιαστό. Αυτό το κάνει επίσης απίστευτα ανασφαλές.
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η τιμή του Bitcoin με κάποιο τρόπο πέφτει στο μηδέν. Τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στην αγορά;
Τι θα συνέβαινε αν η τιμή του Bitcoin πέσει στο μηδέν;
Ας φανταστούμε ότι, μια μέρα, κάθε χώρα στον κόσμο κηρύσσει παράνομη την εμπορία, την εξόρυξη και τη χρήση του Bitcoin και λόγω αυτού του γεγονότος η τιμή του έπεσε στο μηδέν.
Ενώ το ίδιο το δίκτυο θα μπορούσε να παραμείνει άθικτο, μια τέτοια πτώση θα εξακολουθούσε να προκαλεί μνημειώδεις οικονομικές απώλειες για εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Δεν θα υπήρχε τρόπος να πουληθεί το Bitcoin στα ανταλλακτήρια, καθώς θα ήταν νομικά υποχρεωμένοι να το διαγράψουν από τη λίστα για διαπραγμάτευση. Εν ολίγοις, οι επενδυτές Bitcoin που δεν το είχαν ήδη εξαργυρώσει, θα ήταν σε δυσχερή κατάσταση.
Επιπλέον, το συνολικό κραχ του Bitcoin θα έστελνε τεράστια κύματα στη βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Η βιομηχανία εξόρυξης Bitcoin από μόνη της είναι μαμούθ σε μέγεθος, με πολλούς να βασίζονται σε αυτήν για να βγάλουν τα προς το ζην.
Με το Bitcoin να μην έχει πλέον καμία αξία ή χρήση, οι ανταμοιβές εξόρυξης θα έπεφταν σε μηδέν και σχεδόν ένα εκατομμύριο εξορύκτες θα αναγκάζονταν να βρουν άλλη ροή εσόδων. Οι εγκαταστάσεις εξόρυξης θα έπρεπε επίσης να κλείσουν, προκαλώντας την ανεργία χιλιάδων ατόμων παγκοσμίως.
Εκατοντάδες άλλες εταιρείες θα επηρεαστούν επίσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασχολούνται με πληρωμές Bitcoin , δανεισμό ή ανταλλαγή. Εν ολίγοις, το συνολικό κραχ του Bitcoin θα ήταν καταστροφικό για εκατομμύρια ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι εμπλεκόμενοι μαζί του.
Εάν το Bitcoin καταρρεύσει με αυτόν τον τρόπο, πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση πολλών άλλων κρυπτονομισμάτων. Σε τελική ανάλυση, αν οι επενδυτές δουν ότι το μεγαλύτερο νόμισμα της αγοράς κρυπτογράφησης έχει χάσει κάθε αξία, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εξαργυρώσουν το συντομότερο δυνατό και να ξεφορτώσουν τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα τους, για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες.
Συνολικά, εάν το Bitcoin πέσει, πιθανότατα θα το ακολουθήσουν στο γκρεμό πολλά άλλα κρυπτονομίσματα.
Ένα συνολικό κραχ του Bitcoin δεν είναι πιθανό να συμβεί σύντομα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πτώση της τιμής του Bitcoin στο μηδέν θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στη βιομηχανία κρυπτογράφησης. Ωστόσο, οι πιθανότητες να καταρρεύσει το Bitcoin ξαφνικά και με αυτόν τον τρόπο είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Αν και αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να μειώσουν την αξία του Bitcoin με την πάροδο του χρόνου, θα χρειαστούν ορισμένες τεράστιες οικονομικές και κυβερνητικές αλλαγές, για να μην αναφέρουμε την καταστροφή του ίδιου του δικτύου Bitcoin, ώστε το Bitcoin να πέσει στο μηδέν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, αν και μια ολική κατάρρευση του Bitcoin θα ήταν επιζήμια, αξίζει να εξεταστεί και ο ο αντίκτυπος στις ευρύτερες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η γνώμη των ειδικών σχετικά με αυτό το θέμα ποικίλλει, με ορισμένους να εικάζουν ότι η πτώση των τιμών του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων θα είχε μικρό αντίκτυπο.
Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτονομισμάτων, όπως η Crypto.com, η Binance και η BitPay, έχουν όλες συμφωνίες χορηγίας με εταιρείες (συνήθως που σχετίζονται με τον αθλητισμό), δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προκληθεί αρκετή ζημιά.
Πόση ζημιά; Ποιος ξέρει. Το 2022, όταν η τιμή του Terra Luna κατέρρευσε, υπήρξε σχεδόν μηδενική αντίδραση από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Στο Bitcoin, ωστόσο, πιθανότατα θα ήταν μια διαφορετική ιστορία.