Απίστευτος μυστικός πόλεμος του YouTube εναντίον του IE6

Μία απίστευτη ιστορία που μιλάει για μυστικό πόλεμο του Youtube εναντίον του ΙΕ6, έκανε την εμφάνισή της μέσω ενός πρώην μηχανικού της και του YouTube.

YouTube

Σχεδόν πριν από 10 χρόνια, το YouTube άρχισε να εμφανίζει ένα στους χρήστες του Internet 6, προειδοποιώντας τους ότι η υποστήριξη για το περιήγησης της Microsoft θα καταργηθεί σύντομα.

Ήταν ένα μήνυμα που εμφανίστηκε σε όλες τις σελίδες του YouTube και σε όποιον χρησιμοποιούσε το ΙΕ6, τη στιγμή που οι χρήστες του IE6 αντιπροσώπευαν περίπου το 18% της πρόσβασης προς το YouTube. Απογοητευμένοι από το παλιό πρόγραμμα περιήγησης, μια ομάδα μηχανικών του YouTube είχε συλλάβει ένα σχέδιο για να εκδιώξουν τον 6.

Η απίστευτη αυτή ιστορία ξετυλίχθηκε από ένα πρώην μηχανικό της Google και του YouTube, Ελληνικής καταγωγής, που ονομάζεται Chris Zacharias. Ο Chris Zacharias δημοσίευσε ένα άρθρο στην προσωπική του σελίδα στο YCombinator, την 1 Μαΐου 2019, όπου και αναφέρει:

“Ξεκινήσαμε συλλογικά προσπαθώντας να φανταστούμε πώς θα μπορούσαμε να εξαπολύσουμε την εκδίκηση μας προς τον IE6. Το σχέδιο ήταν πολύ απλό. Θα τοποθετούσαμε ένα μικρό banner πάνω από το player που θα εμφανίζονταν μόνο στους χρήστες του IE6. Μια ομάδα μηχανικών εφάρμοσε αυτό το banner, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι του YouTube που χρησιμοποιούν το δοκιμαστικό περιβάλλον της ιστοσελίδας δεν θα το έβλεπαν καν. Την εποχή εκείνη, η Google είχε αποκτήσει το YouTube και ο ιστότοπος δεν είχε προσαρμοστεί πλήρως στις υποδομές και τις πολιτικές της Google”.

Οι μηχανικοί του YouTube δημιούργησαν ένα ειδικό σύνολο δικαιωμάτων που ονομαζόταν “OldTuber”, έτσι ώστε να παρακάμπτουν τις πολιτικές επιβολής κώδικα της Google και να πραγματοποιούν αλλαγές απευθείας στο βασικό κώδικα του YouTube. Ο Χρήστος Ζαχαρίας και ορισμένοι άλλοι μηχανικοί έλαβαν την άδεια OldTuber, επιτρέποντάς στους εαυτούς τους να τοποθετήσουν το banner, χωρίς να έχουν κάποια εποπτεία.

  Internet Explorer 11 Αύγουστος 2021 τέλος υποστήριξης

«Είδαμε μια ευκαιρία μπροστά μας να μολύνουμε μόνιμα τον IE6 ώστε να μην επανέλθει ποτέ», παραδέχεται ο Ζαχαρίας.

Το banner του YouTube εναντίον του ΙΕ6, εμφανίστηκε τον Ιούλιο του και η αρθρογραφία των δημοσιογραφικών ιστοσελίδων τότε, θεωρούσε ότι η Google ήθελε να σταματήσει την υποστήριξη του Internet Explorer 6 στο YouTube.

“Κάθε μεγάλη τεχνολογική ιστοσελίδα ρωτούσε γιατί το YouTube απειλούσε να σταματήσει την υποστήριξη στο IE6, σε μια εποχή που το πρόγραμμα περιήγησης εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται συχνά. Είπαμε στο PR Team, που εμφανίστηκε πρώτο στο γραφείο μας, για αυτό που ξεκινήσαμε και τους βοηθήσαμε να καταλάβουν τους λόγους, έτσι ώστε να διαδώσουν την ιστορία”.

Δύο δικηγόροι της Google ήθελαν επίσης να μάθουν γιατί το YouTube είχε αυτό το banner. “Ζήτησαν να αφαιρέσουμε αμέσως το banner”, αποκαλύπτει ο Ζαχαρίας. Οι δικηγόροι ανησυχούσαν ότι το Chrome προωθούταν ως το πρώτο εναλλακτικό πρόγραμμα περιήγησης, και φοβόντουσαν την ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε., που κυνηγούσε τις αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές. Αλλά οι μηχανικοί του YouTube είχαν προγραμματίσει το banner να εμφανίζει τυχαία προγράμματα περιήγησης όπως το Firefox, τον Internet Explorer 8, το Opera και το έδειξαν αυτό στους δικηγόρους. “Ικανοποιημένοι με τη επίδειξη, οι δικηγόροι της Google γύρισαν πίσω στο γραφείο τους, χωρίς περαιτέρω ανησυχίες”, λέει ο Ζαχαρίας.

Το banner εξαπλώθηκε και σε άλλα προγράμματα της Google. Το Google Docs πρόσθεσε ένα παρόμοιο προειδοποιητικό μήνυμα, σχετικά με την υποστήριξη του IE6. “Ένας από τους μηχανικούς τους που δοκίμαζε το IE6, παρατήρησε το διαφημιστικό μήνυμα του YouTube πολύ γρήγορα από την στιγμή που βγήκε στον αέρα και αμέσως το πήγε στον διευθυντή τους, ως απόδειξη για το ότι πρέπει να κάνουν το ίδιο”, εξηγεί ο Ζαχαρίας.

  Ασφαλέστερος ο Internet Explorer 10 σύμφωνα με την NSS Labs

Η εσωτερική κουβέντα που έγινε στην Google επικεντρώθηκε στην ομάδα του Google Docs, η οποία πρόσθεσε αντίστοιχο banner για τον IE6, οπότε η αρχική μυστική ομάδα μηχανικών του YouTube «παρακάμψε κατά κάποιον τρόπο, την αναζήτηση στο εσωτερικό της Google ,για το ποιοι είναι οι δημιουργοί του banner IE6».

Το αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια πτώση στην κυκλοφορία του Internet Explorer 6 στο YouTube. “Μέσα σε ένα μήνα, η βάση χρηστών του IE6 στο YouTube μειώθηκε κατά το ήμισυ και επίσης μειώθηκε πάνω από το 10% της παγκόσμιας κυκλοφορίας του IE6, ενώ όλα τα άλλα προγράμματα περιήγησης αυξήθηκαν σε αντίστοιχα ποσοστά”, αναφέρει ο Ζαχαρίας. “Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα από ότι είχε φανταστεί η ομάδα ανάπτυξης του banner”.

Η διαχείριση μηχανικών του YouTube τελικά συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, αλλά ήταν πολύ αργά. Οι “επαναστάτες” μηχανικοί του YouTube πέτυχαν το μυστικό τους σχέδιο, να “σκοτώσουν” τον Internet Explorer 6 και τον Απρίλιο του 2012 η χρήση του IE6 μειώθηκε κάτω από το ένα τοις εκατό στις ΗΠΑ. Ακόμα και η Microsoft γιόρτασε το θάνατο του IE6 .

Η πλήρης ιστορία του Chris Zacharias αξίζει πραγματικά να διαβάσει σε όλες τις λεπτομέρειες της, σχετικά με αυτή την ασυνήθιστη πλοκή εναντίον του IE6.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  6  =  16