Δέκα χρόνια malware για κινητές συσκευές

Έχουν περάσει δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο malware που είχε σχεδιαστεί για να στοχεύει φορητές συσκευές. Οι απειλές για τα κινητά έχουν διανύσει πολύ δρόμο από τον πρώτο ιό τύπου worm SymbOS.Cabir που άρχισε να εξαπλώνεται μέσω Bluetooth μέχρι το τελευταίο Backdoor.AndroidOS.Torec.a , το πρώτο malware για Android που χρησιμοποιεί το δίκτυο Tor για για να προστατεύσει τις επικοινωνίες του.

Το SymbOS.Cabir θεωρείται το πρώτο malware για κινητά. Στόχευε συσκευές με Symbian, το που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές το 2004. Ορισμένες εκδόσεις του Cabir είχαν σχεδιαστεί για να κλέβουν δεδομένα από τις συσκευές προορισμού, ενώ άλλες απλά μόλυναν τα αρχεία.

Την ίδια χρονιά, εντοπίστηκε το Trojan.Mos. Ερχόταν συσκευασμένο μέσα σε μια cracked εκδοχή του δημοφιλούς παιχνιδιού Mosquito, Το Trojan.Mos σχεδιάστηκε για να στέλνει γραπτά μηνύματα σε αριθμούς υψηλής χρέωσης , και είναι το πρώτο malware για κινητά που βοήθησε τους εγκληματίες να κερδίζουν χρήματα.

Το 2004 ήταν επίσης η χρονιά που κυκλοφόρησε ένα πολύ καταστροφικό malware. Το SymbOS.Skulls αντικαθιστούσε  όλα τα εικονίδια με κρανία καθιστώντας τις εφαρμογές του κινητού άχρηστες.

Το Symbian malware όμως που πραγματικά κυριάρχησε μέχρι το 2006, όταν το πρώτο BlackBerry Trojan, το Trojan.Redbrowser. Ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο J2ME Trojan που μπορούσε να μολύνει διαφορετικές κινητές πλατφόρμες. Είχε σχεδιαστεί για να στέλνει μηνύματα κειμένου σε αριθμούς υψηλής χρέωσης.

Ένα άλλο κακόβουλο λογισμικό για BlackBerry που προέκυψε το 2006 ήταν το Spyware.FlyxiSpy, και διαφημιζόταν σαν εφαρμογή κατασκοπίας συζύγων…

Το SymbOS.ZeusMitmo ήταν το πρώτο malware που είχε σαν στόχο να κλέβει τα SMS επαλήθευσης που αποστέλλονταν από τις τράπεζες προς τους πελάτες, ενώ πραγματοποιούσαν online συναλλαγές. Στην πραγματικότητα, το ZeusMitmo, το οποίο εμφανίστηκε το 2010, ήταν το πρώτο malware για κινητά που στόχευε online τραπεζικές υπηρεσίες.

mobile_treats_2013s

Το 2011, οι εγκληματίες ξεκίνησαν να στοχεύουν την πλατφόρμα του Android. Σήμερα τα περισσότερα malware είναι σχεδιασμένα στοχεύουν το της Google.

“Κατά τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει σημαντική ανάπτυξη από Trojans και adware στη στόχευση κινητών συσκευών, εστιάζοντας κυρίως στα Android τηλέφωνα. Ακόμη και οι στοχευμένες επιθέσεις κάνουν τώρα χρήση των malware για κινητά” αναφέρει ο Candid Wueest της Symantec.

“Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την έκρηξη, το malware για κινητά έχει γίνει μια πραγματική απειλή που χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, διότι αναπτύσσεται συνεχώς. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να δούμε την επόμενη εξέλιξη κινητών απειλών σύντομα, ειδικά τώρα που τα κινητά τηλέφωνα γίνονται διακριτικά αναγνώρισης και λύσεις πληρωμών.”

mobile_treats_2013_03s

Τα Android malware συνεχίζουν να εξελίσσονται. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ερευνητές από την Kaspersky αποκάλυψαν την ύπαρξη του Backdoor.AndroidOS.Torec.a. Είναι το πρώτο Android malware να χρησιμοποιεί Tor για να επικοινωνήσει με το C&C.

Τόσο η Symantec όσο και η Kaspersky έχουν δημοσιεύσει εκθέσεις σχετικά με την εξέλιξη των malware για κινητά.

Δειτε το της Symantec

10years_tube_map_infographic

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).