Windows System State Monitor ελέγξτε κάθε αλλαγή στο σύστημά σας

Έχοντας απλά ένα antivirus εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας δεν σημαίνει ότι τα Windows που χρησιμοποιείτε είναι απολύτως ασφαλή. Μερικές φορές, απαιτούνται πιο δραστικές λύσεις. Μία εξ αυτών είναι και η παρακολούθηση του συστήματός σας με το Windows System State Monitor.

track spy monitor analyzer

Κάθε φορά που μια εφαρμογή έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας, θα κάνει κάποιες αλλαγές στο σύστημά σας, έτσι ώστε να μπορεί να τρέχει τέλεια, μαζί με τα άλλα εξαρτήματα ή προγράμματα που είναι ήδη εκεί. Κάποιες εφαρμογές μπορεί στην εγκατάσταση τους να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη λειτουργικότητα και τη σταθερότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συνολική αποτυχία και αυτό είναι ένα σενάριο που ένα antivirus δεν έχει καμία πιθανότητα να σας προφυλάξει.

Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνετε στιγμιότυπα της διαμόρφωσης του υπολογιστή σας στα σημεία όπου θεωρείτε ότι είναι σταθερό, και στη συνέχεια να τα συγκρίνετε με νεότερα στιγμιότυπα για να δείτε τι αλλαγές έγιναν και πού.

Δεν υπάρχει μια προεγκατεστημένη δυνατότητα των Windows για να χειριστεί αυτό το σενάριο, αλλά υπάρχει ένα επιπρόσθετο βοηθητικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τη Microsoft. Περιττό να πούμε ότι υπάρχουν και κάποιες εναλλακτικές λύσεις με εφαρμογές τρίτων που θα δούμε παρακάτω πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η λύση της Microsoft

Η λύση της Microsoft είναι μία εφαρμογή που ονομάζεται Windows System State Monitor και είναι ικανή να παρακολουθεί ορισμένες περιοχές του υπολογιστή σας, όπως το σύστημα αρχείων, το μητρώο, τις υπηρεσίες και τα προγράμματα οδήγησης. Μόλις αρχίσει η παρακολούθηση, όλες οι αλλαγές ανιχνεύονται και έτσι μπορείτε να αποτρέψετε τυχόν ύποπτα προγράμματα να διεισδύσουν στο υπολογιστή σας.

Windows System State Monitor

windows system state monitor

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή των Windows αναλόγως την αρχιτεκτονική του συστήματός σας. Μπορείτε να βρείτε τα download links παρακάτω.

Download WSS Monitor για συστήματα Χ86 και για Χ64

Μόλις εγκαταστήσετε την εφαρμογή, αναζητήστε το εκτελέσιμο αρχείο Windows System State Monitor και τρέξτε το. Ένα μικρό παράθυρο θα πρέπει να εμφανιστεί, δείχνοντας τον υπολογιστή και όνομα χρήστη, το λειτουργικό σύστημα, καθώς και την τρέχουσα ημερομηνία / ώρα (το πρόγραμμα τρέχει και στα Windows 10).

Ανάλογα με το τι θέλετε να παρακολουθήσετε, μπορείτε να επιλέξετε πολλές περιοχές. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ένα απλό κλικ του ποντικιού είναι αρκετό για να επιλέξετε ή να καταργήσετε μία επιλογή σας από τη λίστα. Όταν είστε έτοιμοι, πατήστε το κουμπί Start Monitoring (Έναρξη παρακολούθησης).

Το μόνο που μένει να κάνετε τώρα είναι να ελαχιστοποιήσετε το πρόγραμμα και να συνεχίσετε να δουλεύετε στο pc σας με ό,τι κάνατε. Κάθε αλλαγή στους επιλεγμένους τομείς θα παρακολουθείται μέχρι να αποφασίσετε να διακόψετε την παρακολούθηση. Στο τέλος, υπάρχει η δυνατότητα πατώντας το Create Report (Δημιουργία Αναφοράς), να πάρετε διάφορα logs ή και ένα αρχείο HTML σε μια προσαρμοσμένη τοποθεσία.

Σημειώστε ότι κάθε αλλαγή στον υπολογιστή σας καταγράφεται μόνο για το χρονικό διάστημα που παρακολουθείται, έτσι είναι καλύτερο να επικεντρωθείτε σε μία συγκεκριμένη αποστολή, αν ψάχνετε να πιάσετε συγκεκριμένες αλλαγές στο σύστημά σας.

 

Windows System State Analyzer

windows system state analyzer

Αλλά μέσα στο πακέτο που κατεβάσατε προηγουμένως εκτός από το Windows System State Monitor υπάρχει και το Windows System State Analyzer, το οποίο χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό, αλλά αυτό εδώ είναι για στιγμιότυπα. Με άλλα λόγια, ο αναλυτής χρησιμοποιείται για να συγκρίνει δύο στιγμιότυπα που λαμβάνονται σε διαφορετικούς χρόνους.

Αν δεν έχετε ήδη ένα στιγμιότυπο του υπολογιστή σας, το πρώτο βήμα είναι να πάρετε ένα. Μην βιαστείτε να πατήσετε το κουμπί Start (Έναρξη), εκτός αν θέλετε να αναλυθεί το σύνολο του συστήματος σας, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο.

Από το Tools (Εργαλεία) στο μενού μεταβείτε στο Options (Επιλογές). Εκεί, αφαιρέστε τα στοιχεία του πίνακα που δεν θέλετε να σαρωθούν, ή προσθέσετε από το αριστερό πάνελ αυτά που θέλετε. Πατήστε το Apply (Εφαρμογή) και το OK για επιβεβαίωση.

Στο κύριο παράθυρο υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ενός στιγμιότυπου σύμφωνα με το όνομα του για εύκολη αναγνώριση, και μπορεί να είναι προ της εγκατάστασης, μετά την εγκατάσταση, πριν από τη διαμόρφωση, μετά την διαμόρφωση, μετά την αρχική εκτέλεση, στην απεγκατάσταση, ή ακόμα και κάποιο δικό σας.

Πατήστε το κουμπί Start (Έναρξη) έτσι ώστε να ληφθεί το στιγμιότυπο. Στη συνέχεια, εκτελέστε όλες τις λειτουργίες που χρειάζεστε, και πάρτε άλλο ένα στιγμιότυπο με τις ίδιες επιλογές. Όταν έχετε τα δύο αρχεία BIN, φορτώστε το κάθε ένα στα δύο πάνελς του κύριου παραθύρου του System State Analyzer, και πατήστε το Compare (Σύγκριση). Μόλις η εφαρμογή επεξεργαστεί το αίτημά σας θα αποθηκεύσει το αρχείο καταγραφής της σύγκρισης και θα το ανοίξει αυτόματα στον προεπιλεγμένο viewer σας.

Σημείωση: Το βοηθητικό πρόγραμμα έχει επίσης τη δυνατότητα παρακολούθησης όσων αφαιρούνται, για την περίπτωση που παρατηρήσετε ότι κάτι λείπει. Γι ‘αυτό είναι καλό να έχετε ένα στιγμιότυπο του όλου συστήματος με την κανονική κατάσταση λειτουργίας του, ώστε να μπορείτε αργότερα να το συγκρίνετε με τα επόμενα.

 

Οι εναλλακτικές λύσεις τρίτων κατασκευαστών

WinPatrol

winpartol
Σχεδιασμένο σε μια παρόμοια ιδέα αυτή η εφαρμογή προσεγγίζει λίγο πιο επαγγελματικά την κατάσταση. Με άλλα λόγια, μπορεί πολύ πιο εύκολα να παρακολουθεί τις περιοχές του συστήματός σας, με ταυτόχρονη ενημέρωση τω αλλαγών σε πραγματικό χρόνο, και έχοντας επίσης την δυνατότητα ανάληψης δράσης για τα υπάρχοντα στοιχεία.

Ως εκ τούτου, μπορείτε να παρακολουθείτε τα προγράμματα στην εκκίνηση, καθυστερήσεις έναρξης, προγραμματισμένες εργασίες, υπηρεσίες, ενεργές εργασίες, cookies, τύπους αρχείων, κρυφών αρχείων, πρόσφατα, μητρώο συστήματος, και πολλά άλλα. Για να το κατεβάσετε πατήστε το παρακάτω download link.

Download WinPatrol

FolderChangesView

folderchangesview
Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει η παρακολούθηση μόνο των αρχείων, αυτή η μικρή εφαρμογή είναι ικανή να ανιχνεύσει ακόμα και την παραμικρή αλλαγή στα αρχεία σας. Σας επιτρέπει να επιλέξετε ένα φάκελο για παρακολούθηση, να επιλέξετε τους τύπους αρχείων που θέλετε να αποκλείονται, και στο τέλος μπορείτε να πάρετε μια έκθεση γεγονότων. Μπορείτε να το βρείτε το download link παρακάτω.

Download FolderChangesView. Και για να το βλέπετε στα Ελληνικά κατεβάστε και αυτό

 

Συμπερασματικά

Κρίνουμε ότι είναι καλύτερο για τον καθένα μας να είναι εφοδιασμένος με όσα περισσότερα εργαλεία μπορεί από το να έχει ένα απλό antivirus ή/και ένα ενεργό firewall. Φυσικά, αυτές δεν είναι οι μόνες προτάσεις διασφάλισης του συστήματός σας, υπάρχουν αρκετά καλούδια και κόλπα εκεί έξω, όμως είναι μία αξιοπρεπέστατη λύση παρακολούθησης ελέγχου και σύγκρισης.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


27  +    =  28