Η Τουρκία απέκλεισε τη Wikipedia


Όπως φαίνεται η Τουρκία αποφάσισε να αποκλείσει την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Ο παρατηρητής τηλεπικοινωνιών (watchdog) της χώρας, εξέδωσε την εντολή παραθέτοντας έναν νόμο που τους επιτρέπει να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστότοπους που θεωρούνται άσεμνοι ή απειλούν την εθνική ασφάλεια.

Δεδομένου ότι η Wikipedia δεν εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία, σίγουρα θα εννοούν την δεύτερη, ίσως γιατί επειδή η γνώση είναι δύναμη που δεν πρέπει να την έχει ο Τούρκικος λαός, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Wikipedia

Πρόκειται για μια κίνηση που έχει επιφέρει ανησυχίες στις ομάδες ελευθεριών και δικαιωμάτων για την κατεύθυνση στην οποία κατευθύνεται η Τουρκία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Erdogan έχει λάβει μέτρα κατά της ελευθερίας του λόγου και άλλων βασικών δικαιωμάτων. Αρκετοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν για να μην αναφέρουν τι συνέβαινε στη χώρα ενώ άλλοι φυλακίστηκαν επειδή εξέφραζαν αρνητικές απόψεις για την ηγεσία της χώρας τους.

“Μετά από τεχνική ανάλυση και νόμιμη εκτίμηση […] λάβαμε διοικητικά μέτρα για αυτόν τον ιστότοπο (wikipedia.org),” αναφέρει ο παρατηρητής τηλεπικοινωνιών (watchdog) σε μια ανακοίνωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ένα νόμο που τους επιτρέπει να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ή σε ολόκληρους ιστότοπους, αν αυτό μπορεί να οδηγήσει στην προστασία της δημόσιας τάξης, της εθνικής ασφάλειας ή της ευημερίας του κοινού.

Τυχόν έφεση θα πρέπει να υποβληθεί σε δικαστήριο εντός 24 ωρών και στη συνέχεια οι δικαστές θα χρειαστούν δύο ημέρες για να αποφασίσουν εάν θα επιβάλουν το μέτρο αποκλεισμού ή όχι. Φυσικά, γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα στην Τουρκία, θα ήταν περίεργο αν η Wikipedia θα μείνει προσιτή σε όλους.

Ο αποκλεισμός της σελίδας έχει εφαρμοστεί ήδη, χωρίς να περιμένει κανείς την απόφαση του δικαστηρίου. Από τις 8 π.μ. η Wikipedia δεν εμφανίζεται στην Τουρκία.

Οι χρήστες έχουν βέβαια τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εργαλεία VPN για να έχουν πρόσβαση στον αποκλεισμένο ιστότοπο.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news