Η Τουρκία απέκλεισε τη Wikipedia

Όπως φαίνεται η Τουρκία αποφάσισε να αποκλείσει την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια . Ο παρατηρητής τηλεπικοινωνιών (watchdog) της χώρας, εξέδωσε την εντολή παραθέτοντας έναν νόμο που τους επιτρέπει να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστότοπους που θεωρούνται άσεμνοι ή απειλούν την εθνική .

Δεδομένου ότι η Wikipedia δεν εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία, σίγουρα θα εννοούν την δεύτερη, ίσως γιατί επειδή η γνώση είναι δύναμη που δεν πρέπει να την έχει ο Τούρκικος λαός, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Wikipedia

Πρόκειται για μια κίνηση που έχει επιφέρει ανησυχίες στις ομάδες ελευθεριών και δικαιωμάτων για την κατεύθυνση στην οποία κατευθύνεται η Τουρκία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα κατά της ελευθερίας του λόγου και άλλων βασικών δικαιωμάτων. Αρκετοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν για να μην αναφέρουν τι συνέβαινε στη χώρα ενώ άλλοι φυλακίστηκαν επειδή εξέφραζαν αρνητικές απόψεις για την ηγεσία της χώρας τους.

“Μετά από τεχνική ανάλυση και νόμιμη εκτίμηση […] λάβαμε διοικητικά μέτρα για αυτόν τον ιστότοπο (wikipedia.org),” αναφέρει ο παρατηρητής τηλεπικοινωνιών (watchdog) σε μια ανακοίνωση που δημοσίευσε στην του. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ένα νόμο που τους επιτρέπει να αποκλείουν την πρόσβαση σε ή σε ολόκληρους ιστότοπους, αν αυτό μπορεί να οδηγήσει στην προστασία της δημόσιας τάξης, της εθνικής ασφάλειας ή της ευημερίας του κοινού.

  Τι είναι τα αντίγραφα ασφαλείας σε επίπεδο αρχείων και τι σε επίπεδο εικόνας

Τυχόν έφεση θα πρέπει να υποβληθεί σε δικαστήριο εντός 24 ωρών και στη συνέχεια οι δικαστές θα χρειαστούν δύο ημέρες για να αποφασίσουν εάν θα επιβάλουν το μέτρο αποκλεισμού ή όχι. Φυσικά, γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα στην Τουρκία, θα ήταν περίεργο αν η Wikipedia θα μείνει προσιτή σε όλους.

Ο αποκλεισμός της σελίδας έχει εφαρμοστεί ήδη, χωρίς να περιμένει κανείς την απόφαση του δικαστηρίου. Από τις 8 π.μ. η Wikipedia δεν εμφανίζεται στην Τουρκία.

Οι έχουν βέβαια τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν VPN για να έχουν πρόσβαση στον αποκλεισμένο ιστότοπο.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).