turkey twitter

Τουρκία Στα ύψη η χρήση εργαλείων που παρακάμπτουν το μπλοκ στο Twitter

Τεράστια απήχηση γνωρίζουν στη γειτονική χώρα τα εργαλεία που επιτρέπουν στα μέλη του να παρακάμπτουν το μπλόκο στο Twitter και να αποκτούν πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο.

turkey-twitter
Ενδεικτικό είναι πως, ένα από αυτά τα εργαλεία, το λογισμικό Tor που ανωνυμοποιεί τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των υπολογιστών και των «έξυπνων» συσκευών, είδε τη χρήση του σχεδόν να διπλασιάζεται στην Τουρκία μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα μετά τη «φίμωση» της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, οι συνδέσεις μέσω του Tor από την άλλη πλευρά του Αιγαίου είχαν αγγίξει μέχρι χθες τις 40.000, από 24.000 που ήταν πριν από την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Αν και αποτελεσματικό, το Tor θεωρείται σχετικά περίπλοκη τεχνικά λύση για να παρακαμφθεί η «φραγή» που έχουν ενεργοποιήσει οι τουρκικοί πάροχοι, με εντολή της κεντρικής αρχής Τηλεπικοινωνιών. Επομένως, περισσότεροι χρήστες φαίνεται πως στρέφονται στη λύση των εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN), μέσω των οποίων «καμουφλάρονται» τα «ίχνη» της ιντερνετικής σύνδεσης, που φαίνεται να προέρχεται από άλλη χώρα.

  MIT: ευπάθεια που δεν διορθώνεται στα M1 chips της Apple

Σύμφωνα με το σάιτ τεχνολογίας , οι VPN για «έξυπνες» συσκευές και iOS γνωρίζουν εκρηκτική διάδοση στην Τουρκία, με συνέπεια αρκετές από αυτές να συγκαταλέγονται πλέον στη λίστα των εφαρμογών με τις περισσότερες εγκαταστάσεις, τόσο στο online κατάστημα της όσο και σε αυτό της Google. Χαρακτηριστική περίπτωση η εφαρμογή VPN Hotspot Shield, η χρήση της οποίας εκτινάχθηκε κατά 33.000% μέσα σε 24 μόλις ώρες.

Πάντως, μέσα στο σαββατοκύριακο η τουρκική κυβέρνηση βρήκε «αντίδοτο» σε μια αρκετά απλή μέθοδο στην οποία φαίνεται πως είχαν καταφύγει αρκετοί χρήστες, αλλάζοντας τις ρυθμίσεις στο router τους, ώστε να συνδέονται στους δημόσιους και δωρεάν DNS σέρβερ της Google (και από εκεί στο Twitter), και όχι στους μπλοκαρισμένους DNS σέρβερ των παρόχων τους στην Τουρκία. Μια λύση που πλέον δεν έχει αποτέλεσμα, καθώς το Twitter μπλοκάρεται πλέον σε επίπεδο IP.

Η κίνηση αυτή κάνει ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν πως αρκετά σύντομα θα απενεργοποιηθεί στην Τουρκία η δυνατότητα αποστολής και λήψης Tweet μέσω απλών SMS – μια δυνατότητα που πρότεινε το ίδιο το Twitter μέσω του επίσημου λογαριασμού του στα μέλη του στην Τουρκία, ώστε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο, και η οποία, τουλάχιστον προς το παρόν, λειτουργεί ακόμη.

  Γιατί κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς κινητά τον Χειμώνα

Ακόμη κι αν υπάρξει αυτή η εξέλιξη, πάντως, ειδικοί υποστηρίζουν πως, χάρις στα υπόλοιπα εργαλεία, είναι τεχνικά αδύνατο η τουρκική κυβέρνηση να αποκόψει τους χρήστες από το κοινωνικό δίκτυο. Γι’ αυτό και θεωρούν πως, αντί για επίδειξη πυγμής, η απόφαση να «ξεριζώσει το Twitter» μπορεί να καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία για τον Ερντογάν.

kathimerini.gr

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  3  =  9