Τύποι καλωδίων USB και ποιο να χρησιμοποιήσετε

Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι καλωδίων USB; Μάθετε τις διαφορές μεταξύ των υποδοχών USB, πως ονομάζονται και πώς να αγοράσετε τα σωστά καλώδια USB.

Οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν κάποια μορφή σύνδεσης USB και πολλές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, εκτυπωτές κλπ συνοδεύονται επίσης από ένα καλώδιο USB. Όμως αν και από την μία μεριά του καλωδίου η σύνδεση είναι περίπου ίδια, δηλαδή είναι μία σύνδεση USB-Α, από την άλλη μεριά διαφέρει αρκετά. Σε τι χρησιμεύουν όλα αυτά τα διαφορετικά βύσματα, ποια η ονομασία τους και πως θα τα ξεχωρίσετε;

Η αλήθεια είναι ότι όποιος ασχοληθεί για πρώτη φορά με τα καλώδια σύνδεσης θα πονοκεφαλιάσει. Αν έχετε ένα δείγμα στα χέρια σας τα πράγματα είναι απλά. Πηγαίνετε σε ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά και του δείχνετε τι θέλετε. Το πολύ πολύ να πείτε στον πωλητή αν το θέλετε πιο μακρύ ή πιο κοντό.

Αν όμως δεν έχετε το δείγμα μάλλον θα πρέπει να του το περιγράψετε. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρότυπο USB, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αναγνώρισης διαφόρων τύπων καλωδίων USB και του τι αυτά κάνουν.

6 Κοινοί τύποι καλωδίων USB και οι χρήσεις τους

Μία σύνδεση USB υποτίθεται ότι είναι καθολική. Όμως υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι βυσμάτων και συνδέσεων. Γιατί αυτό? Όπως αποδεικνύεται, το καθένα εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες, κυρίως για τη διατήρηση της συμβατότητας και την υποστήριξη νέων συσκευών.

Ακολουθούν οι έξι πιο συνηθισμένοι τύποι καλωδίων και υποδοχών USB:

usb cable types comparison

  • Τύπος-Α: Η τυπική επίπεδη, ορθογώνια διεπαφή που βρίσκετε στο ένα άκρο σχεδόν κάθε καλωδίου USB. Οι περισσότεροι υπολογιστές διαθέτουν πολλαπλές θύρες USB-A για τη σύνδεση περιφερειακών.

    Θα τα βρείτε επίσης σε κονσόλες παιχνιδιών, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές. Αυτό το καλώδιο εισάγεται στο βύσμα μόνο με έναν τρόπο.
  • Type-B: Ένας σχεδόν τετράγωνος σύνδεσμος, που χρησιμοποιείται κυρίως για εκτυπωτές και άλλες τροφοδοτούμενες συσκευές που συνδέονται σε υπολογιστή. Δεν είναι πολύ συνηθισμένα στις μέρες μας (εκτός από εκτυπωτές), καθώς οι περισσότερες συσκευές έχουν προχωρήσει σε μικρότερου όγκου σύνδεση.
  • Mini-USB: Ένας μικρότερος τύπος σύνδεσης που ήταν τυπικός για φορητές συσκευές πριν από λίγο καιρό. Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο σήμερα, θα εξακολουθήσετε να τα βλέπετε σε ορισμένες συσκευές, οι οποίες είναι κυρίως από τη Sony. Αυτές περιλαμβάνουν κάμερες, το χειριστήριο PlayStation 3, συσκευές αναπαραγωγής MP3 και παρόμοια.
  • Micro-USB: Ένα άλλο προηγούμενο πρότυπο, με αργή πτώση σε δημοτικότητα, για κινητές και φορητές συσκευές. Είναι ακόμη μικρότερο από το mini-USB.

    Ενώ θα εξακολουθείτε να βρίσκετε micro-USB σε ορισμένα smartphone 5ετίας, tablet, πακέτα μπαταριών USB και ελεγκτές παιχνιδιών, πολλά από αυτά έχουν πλέον πάει σε USB-C.
  • Τύπος-C: Αυτός είναι ο νεότερος τύπος καλωδίου USB. Είναι μια διπλής όψεως σύνδεση που παρέχει υψηλότερους ρυθμούς ς και περισσότερη ισχύ από τους προηγούμενους τύπους USB. Είναι επίσης ικανό να εκτελέσει πολλαπλές λειτουργίες.
    Θα το δείτε σε πολλούς σύγχρονους φορητούς υπολογιστές και smartphone, όπως MacBook, τηλέφωνα και χειριστήρια για το PlayStation 5 και το Series S|X. Αναφέρουμε περισσότερα για το USB-C παρακάτω.
  • Lightning: Αυτό δεν είναι ένα πραγματικό πρότυπο USB, αλλά είναι η αποκλειστική υποδοχή σύνδεσης της Apple για το iPhone, τα AirPods, ορισμένα μοντέλα iPad και άλλα. Έχει παρόμοιο μέγεθος με το USB-C και διατίθεται στάνταρ στις περισσότερες συσκευές Apple που κυκλοφόρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2012 και μετά. Οι παλαιότερες συσκευές Apple χρησιμοποιούν την πολύ μεγαλύτερη ιδιόκτητη υποδοχή 30 ακίδων και τα νεότερα μοντέλα iPad Pro χρησιμοποιούν USB-C.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα βρείτε ότι τα καλώδια USB έχουν ένα τυπικό άκρο τύπου Α και ένα άκρο κάποιου άλλου είδους από τα παραπάνω. Το άκρο τύπου Α τροφοδοτεί τη συσκευή, ενώ το διαφορετικό άκρο λαμβάνει ισχύ. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί πιθανή ζημιά που θα προκληθεί από τη σύνδεση υπολογιστών μέσω USB-A, για παράδειγμα.

super usb charger

Οι σύνδεσμοι Mini και Micro θεωρούνται μικρότερες μορφές του τύπου B, παρόλο που το “type-B” συνήθως δεν εμπεριέχεται στο όνομά τους.

Σε γενικές γραμμές, τα καλώδια που θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο και επομένως πρέπει να αντικαταστήσετε είναι τα micro-USB, USB-C και Lightning.

Πρότυπα ταχύτητας USB

Οι τύποι σύνδεσης USB είναι μόνο η μισή ιστορία, καθώς το USB έχει επίσης περάσει από πολλά πρότυπα διαφορετικών ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων. Η υποδοχή του καλωδίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο πρότυπο.

Οι κύριες εκδόσεις της ταχύτητας του USB είναι:

  • Το USB 1.x ήταν το αρχικό πρότυπο και είναι αρχαίο πια για τα σύγχρονα μηχανήματα. Είναι πολύ απίθανο να βρείτε συσκευές που χρησιμοποιούν αυτό το πρότυπο στις μέρες μας.
  • Το USB 2.0 εισήγαγε πολλά σύγχρονα πρότυπα USB, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για καλώδια Mini και Micro, USB OTG (δείτε παρακάτω) και πολλά άλλα. Είναι η πιο αργή ταχύτητα USB που χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα. Θα το βρείτε να χρησιμοποιείται σε φθηνές μονάδες flash, συσκευές όπως ποντίκια και πληκτρολόγια και παρόμοια. Οι περισσότεροι υπολογιστές εξακολουθούν να περιλαμβάνουν μερικές θύρες USB 2.0.
  • Το USB 3.x είναι το τρέχον πρότυπο για τις ταχύτητες USB. Είναι πολύ πιο γρήγορο από το USB 2.0 και επομένως συνιστάται για συσκευές όπως εξωτερικοί σκληροί δίσκοι. Μπορείτε συνήθως να προσδιορίσετε μια θύρα ή υποδοχή USB 3.x με το μπλε χρώμα της.
    Ορισμένες θύρες USB 3.0 έχουν επίσης ένα σύμβολο SS (που σημαίνει Super Speed ). Οι περισσότεροι νέοι υπολογιστές διαθέτουν τουλάχιστον μία θύρα USB 3 και οι μονάδες flash υψηλής ποιότητας χρησιμοποιούν αυτό το πρότυπο.
  • Το USB 4.0 είναι το νεότερο πρότυπο, αλλά κατά τη στιγμή που γράφουμε αυτό το άρθρο δεν είναι γενικά . Θα γίνει ο κανόνας τα επόμενα χρόνια, όπως ακριβώς χρειάστηκε λίγος χρόνος για να πιάσει το USB 3.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή USB 2.0 σε μια θύρα USB 3 ή μια συσκευή USB 3 σε μια θύρα USB 2.0, αλλά καμία από τις ρυθμίσεις δεν παρέχει το επιπλέον πλεονέκτημα ταχύτητας.

Το USB 3 έχει επίσης περάσει από αρκετές «γενιές» που προκαλούν σύγχυση στο να μπορέσετε να το παρακολουθήσετε.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ποιοι τύποι σύνδεσης είναι συμβατοί με ποια πρότυπα. Παρατηρήστε ότι οι συσκευές micro-USB που υποστηρίζουν USB 3.x έχουν διαφορετικό βύσμα. Θα το βλέπετε συχνά σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.

usb standard compatibility

Τι είναι το USB Type-C;

Το USB Type-C είναι το πιο πρόσφατο πρότυπο καλωδίου και έχει πολλά οφέλη. Είναι μικρότερο από το USB-A, μπορεί να κουμπώσει σε οποιαδήποτε φορά και είναι και γρήγορο. Το USB-C μπορεί να λάβει και να παρέχει πολύ περισσότερη ισχύ από τις προηγούμενες εκδόσεις USB. Στην πραγματικότητα, τα MacBook της Apple έχουν πλέον μόνο θύρες USB-C.

Εκτός από τη μεταφορά δεδομένων, το USB-C μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει συσκευές, να είναι έξοδος οθόνης και πολλά άλλα.

Σε αντίθεση με το USB-A, τα καλώδια με υποδοχές USB-C και στις δύο άκρες επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση των δυνάμεών του. Ωστόσο, τα καλώδια USB-C σε USB-A είναι πολύ κοινά, επιτρέποντας τη συμβατότητα με παλαιότερες συσκευές.

Εάν αγοράσετε ένα νέο τηλέφωνο ή tablet Android, πιθανότατα χρησιμοποιεί USB-C αντί για το micro-USB. Ορισμένοι φορητοί υπολογιστές και tablet διαθέτουν θύρα USB-C. Το Nintendo Switch το χρησιμοποιεί και για τροφοδοσία. Επειδή το USB-C δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη παντού, ίσως χρειαστεί να αγοράσετε μερικούς προσαρμογείς USB-C σε USB-A για να διευκολύνετε τη μετάβαση.

Τι είναι το USB On-The-Go;

usb otg setup

Το USB On-The-Go (OTG) είναι ένα πρότυπο διαθέσιμο σε πολλά τηλέφωνα Android που επιτρέπει στις φορητές συσκευές να λειτουργούν ως κεντρικοί υπολογιστές USB.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε εξωτερική μονάδα δίσκου, ένα smartphone και ένα φορητό υπολογιστή. Τι κάνετε εάν θέλετε να μετακινήσετε αρχεία από την εξωτερική μονάδα δίσκου στο smartphone; Ο κανονικός, αλλά κουραστικός τρόπος είναι να μετακινήσετε αρχεία από την εξωτερική μονάδα δίσκου στο φορητό υπολογιστή και μετά από το φορητό υπολογιστή στο smartphone.

Με το USB OTG, το smartphone μπορεί πραγματικά να φιλοξενήσει την εξωτερική μονάδα δίσκου, παρακάμπτοντας έτσι εντελώς την ανάγκη για φορητό υπολογιστή. Και αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους χρήσης του USB OTG.

Για να χρησιμοποιήσετε USB OTG, θα χρειαστείτε έναν κατάλληλο προσαρμογέα (όπως αυτός που αναφέρθηκε παραπάνω), ώστε να μπορείτε να συνδέσετε ένα καλώδιο USB-A στο τηλέφωνό σας. Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν όλες οι συσκευές OTG. Εάν δεν είστε σίγουροι, ελέγξτε το εγχειρίδιο του τηλεφώνου σας ή κατεβάστε μια εφαρμογή, όπως το USB OTG Checker.

Συμβουλές κατά την αγορά καλωδίων USB

Εάν έχετε παλαιότερο τηλέφωνο ή tablet Android, πιθανότατα χρησιμοποιεί καλώδιο micro-USB. Ωστόσο, ακόμη και όσοι βρίσκονται βαθιά στο οικοσύστημα της Apple ή διαθέτουν θύρες USB-C στα τηλέφωνά τους, θα χρειαστεί μερικές φορές να χρησιμοποιούν micro-USB. Εξακολουθεί να εμφανίζεται σε ορισμένες μπαταρίες, ηχεία Bluetooth και παρόμοια.

Όποιος αγοράζει πολλά gadget θα δημιουργήσει μια συλλογή καλωδίων micro-USB με την πάροδο του χρόνου, καθώς είναι συσκευασμένα σχεδόν με κάθε συσκευή. Δεδομένου ότι είναι γενικά εναλλάξιμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά καλώδια για τις διάφορες συσκευές σας.

Όταν έρθει η ώρα να αγοράσετε ένα νέο καλώδιο, είναι δελεαστικό να επιλέξετε τη φθηνότερη επιλογή. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, αυτή είναι μια κακή ιδέα. Τα κακώς κατασκευασμένα καλώδια μπορούν να σας προκαλέσουν κάθε είδους . Αυτά κυμαίνονται από ενοχλήσεις όπως αργή φόρτιση και αναξιόπιστη απόδοση, έως μεγάλα προβλήματα όπως το σπάσιμο ή ακόμη και ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με το USB-C. Στις πρώτες μέρες του USB-C, πολλά καλώδια δεν είχαν κατασκευαστεί σωστά και θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις συσκευές. Τα σύγχρονα καλώδια δεν θα πρέπει να έχουν αυτό το πρόβλημα, αλλά είναι ακόμα συνετό να βεβαιωθείτε ότι ο φορτιστής σας είναι ασφαλής, αγοράζοντας καλής ποιότητας καλώδιο.

Αν και δεν χρειάζεται να αγοράσετε καλώδιο από τον κατασκευαστή του τηλεφώνου σας, θα πρέπει να εμείνετε σε αναγνωρισμένες μάρκες. Είναι μια μικρή διαφορά στην τιμή, αλλά αξίζει τον κόπο.

Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι το μήκος του καλωδίου. Τα κοντά καλώδια είναι εξαιρετικά για φορητότητα, αλλά αυτό μπορεί να σας αναγκάσει να καθίσετε στο πάτωμα δίπλα σε μια πρίζα καθώς το τηλέφωνό σας φορτίζει. Από την άλλη πλευρά, ένα καλώδιο που είναι πολύ μακρύ μπορεί να είναι άβολο για μεταφορά, να μπερδεύεται πιο εύκολα και να αποτελεί δυνητικά κίνδυνο να σκοντάψετε.

Το ένα μέτρο είναι ένα καλό ελάχιστο μήκος για ένα καλώδιο φόρτισης. Αυτό σας επιτρέπει να κρατάτε το τηλέφωνό σας στα χέρια σας ενώ είναι συνδεδεμένο με μια μπαταρία στην τσάντα ή στην τσέπη σας. Συνήθως είναι αρκετά μεγάλα για να φτάσουν από μια πρίζα σε ένα γραφείο. Εάν χρειάζεται κάτι πιο μακρύ για οποιοδήποτε λόγο, ένα καλώδιο των δύο μέτρων είναι το επόμενο σύνηθες μήκος.

Οι χρήστες iPhone θα πρέπει πάντα να αναζητούν προϊόντα με πιστοποίηση MFi.

Τώρα τα καλώδια USB επιτέλους έχουν νόημα
Καλύψαμε τους τύπους υποδοχών USB, τα πρότυπα μεταφοράς USB, τον τρόπο αγοράς ενός καλωδίου ποιότητας και πολλά άλλα. Ελπίσουμε να σας διαφωτίσαμε στο θέμα USB και τον τρόπο χρήσης του σε όλες τις συσκευές σας.

Φυσικά, το USB είναι μόνο η αρχή. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι καλωδίων που πρέπει να γνωρίζετε όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).