VeraCrypt : Πως να κρυπτογραφήσετε ένα εξωτερικό SSD ή ένα USB Stick

Θέλετε να κρυπτογραφήσετε ένα εξωτερικό δίσκο ή ένα USB Stick; Δοκιμάστε το δωρεάν και ανοικτού κώδικα πρόγραμμα VeraCrypt, που τρέχει σε όλα τα λειτουργικά.

veracrypt

Οι μονάδες flash USB είναι εξαιρετικά δημοφιλείς λόγω του μεγέθους, της οικονομικής τους τιμής και καθώς είναι φορητές, ελαφριές και έχουν μεγάλους όγκους αποθήκευσης, είναι χρήσιμες για τη μεταφορά δεδομένων.

Αντίστοιχα, οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και ιδιαίτερα αυτοί των 2,5″ αποθηκεύουν ένα τεράστιο όγκο δεδομένων και συνάμα είναι αρκετά μικροί για να μπορείτε να τους κουβαλάτε μαζί σας.

Αλλά ακριβώς του μικρού όγκου των δίσκων των 2,5″ ή των μονάδων flash usb, μπορούν εύκολα να χαθούν ή να κλαπούν. Για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας σε τέτοια αποθηκευτικά χρειάζεστε ένα λογισμικό κρυπτογράφησης.

Το θέμα είναι ότι αν κρυπτογραφήσετε ένα δίσκο σε ένα με λειτουργικό Windows για παράδειγμα, και θέλετε μετά να τον διαβάσετε με ένα μηχάνημα linux ή Mac, δεν θα μπορέσετε αν δεν εγκαταστήσετε πρώτα τη αντίστοιχη εφαρμογή κρυπτογράφησης και στο δεύτερο μηχάνημα.

Και αν χρησιμοποιήσατε το Bitlocker των Windows, για να το διαβάσετε σε ένα linux μηχάνημα θα πρέπει να εγκαταστήσετε μία εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή, εντελώς ξεχωριστή από το Biclocker, αφού αυτό δεν υποστηρίζει τα linux.

Όμως υπάρχει ένα λογισμικό κρυπτογράφησης, ανοικτού κώδικα, που μπορείτε να τρέχει σε όλα τα λειτουργικά. Είναι το VeraCrypt.

Τι είναι το VeraCrypt

Το Veracrypt είναι ο απόγονος του TrueCrypt, το οποίο ξαφνικά κηρύχθηκε μη ασφαλές, προς σοκ πολλών χρηστών (φημολογήθηκε ότι το FBI είχε καταφέρει να το σπάσει τελικά).

Το VeraCrypt είναι μία , ανοικτού κώδικα, που βασίζεται στον πηγαίο κώδικα του παλιού TrueCrypt και έχει μια ποικιλία διορθώσεων σφαλμάτων ώστε να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος.

Για να διασφαλιστεί η ποιότητα κρυπτογράφησης, μια ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών ελέγχει περιοδικά τον αλγόριθμό της για να διασφαλίσει ότι η ποιότητα ασφάλειας παραμένει πάνω από τα πρότυπα.

Χαρακτηριστικά του VeraCrypt

Υποστηρίζει σύγχρονους υπολογιστές με διαμερίσματα συστήματος EFI, μια διαμόρφωση που χρησιμοποιούν πολλοί υπολογιστές Windows 10 και 11. Μπορείτε να επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε με αλγόριθμους AES-256, Twofish και Serpent.

Στην βασική του λειτουργία το VeraCrypt χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένους τόμους (volumes), οι οποίοι είναι απλώς φάκελοι με άθραυστους ς πρόσβασης. Αυτοί οι φάκελοι είναι προσβάσιμοι μόνο αν τους τοποθετήσετε ως “εικονικό κρυπτογραφημένο δίσκο”, ο οποίος προσαρτάται σαν πραγματικός δίσκος.

Μπορείτε να κρυπτογραφήσετε από ένα αρχείο μέχρι ένα (partition) του σκληρού σας δίσκου ή μια ολόκληρη συσκευή αποθήκευσης, όπως έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή ένα USB stick.

Το VeraCrypt είναι συμβατό με Linux, macOS, Windows, Raspberry Pi και FreeBSD 12/13. Στα Windows έρχεται και σαν portable έκδοση. Υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα.

Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά

Αυτό που ξεχωρίζει στο veraCrypt είναι ότι σας επιτρέπει να δημιουργείτε κρυφά κρυπτογραφημένα δεδομένα. Μπορεί δηλαδή και κρυπτογραφεί τόμους εντός τόμων. Τοποθετείτε το ευαίσθητο υλικό σε έναν τόμο VeraCrypt, κρυπτογραφημένο και τοποθετημένο μέσα σε έναν άλλο κρυπτογραφημένο τόμο VeraCrypt.

Έτσι τα ευαίσθητα πράγματα είναι κρυμμένα από το οπτικό πεδίο οποιουδήποτε χρήστη, επομένως, ακόμα και αν παραδώσετε τον κωδικό πρόσβασης στον εξωτερικό τόμο, κανείς δεν θα δει αυτόν που πραγματικά προσπαθείτε να κρύψετε.

Χρήση

Η χρήση του VeraCrypt ομολογουμένως δεν είναι και από τις πιο εύκολες. Σίγουρα μην περιμένετε απλά να μαρκάρετε ένα αρχείο και να του βάλετε ένα κωδικό. Απαιτείται να δημιουργήσετε στην αρχή ένα τόμο με συγκεκριμένη χωρητικότητα (με την έννοια του φακέλου) και εκεί μέσα να δηλώσετε είτε ένα αρχείο είτε ένα ολόκληρο δίσκο.

Μόλις το εγκαταστήσετε και το εκκινήσετε, ρυθμίστε το στην Ελληνική γλώσσα (settings > language) και μετά πατήστε το “Δημιουργία Τόμου” στην αρχική οθόνη για να ξεκινήσει ένα οδηγός που θα σας βοηθήσει στα βήματά σας.

veracrypt

Αφήστε το “Create an encrypt container” ως έχει, κλικ στο “Επόμενο” και επιλέξτε μεταξύ “Απλός τόμος” και “Κρυφός τόμος”.

Ο Απλός τόμος είναι ξεκάθαρη λειτουργία, όμως ο κρυφός τόμος δημιουργεί ένα λειτουργικό σύστημα σε έναν κρυφό τόμο VeraCrypt. Θα έχετε και ένα «πραγματικό» κρυφό τόμο, και ένα κρυφό τόμο «δόλωμα». Όταν εκκινείτε τον υπολογιστή σας, μπορείτε να εισαγάγετε τον πραγματικό κωδικό πρόσβασης για την εκκίνηση του πραγματικού κρυφού τόμου ή τον κωδικό πρόσβασης στο κρυφό τόμο “δόλωμα” (decoy).

Εάν κάποιος σας αναγκάζει να παρέχετε πρόσβαση στην κρυπτογραφημένη μονάδα δίσκου σας, για παράδειγμα λόγω εκβιασμού, μπορείτε να του δώσετε τον κωδικό πρόσβασης για το λειτουργικό σύστημα decoy και δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να δει ότι υπάρχει και κρυφός πραγματικός τόμος.

Όσον αφορά την κρυπτογράφηση, η χρήση της «Κανονικής» κρυπτογράφησης διατηρεί τα αρχεία σας εξίσου ασφαλή. Διαλέξτε τι θέλετε να κρυπτογραφήσετε και προχωρήστε μέχρι να ολοκληρωθεί ο οδηγός.

Καλή Επιτυχία!

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).