Βγήκε το Linux 6.0 και ο Linus ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές στην επόμενη έκδοση

Το Linux 6.0 μόλις κυκλοφόρησε με υποστήριξη σε περισσότερα τσιπ των Intel, AMD και Qualcomm, αλλά όλος ο τεχνικός κόσμος περιμένει την επερχόμενη έκδοση που αναμένεται να εκπλήξει.

Linux Μάιος 2020 γιατί μεγάλωσε η υιοθέτηση;

Κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του πυρήνα Linux περιέχοντας τη συνηθισμένη γκάμα ενημερώσεων υλικού. Η τελευταία έκδοση δεν έχει σημαντικές αλλαγές, αλλά ο Linus κάνει αναφορά για την την επερχόμενη έκδοση που θα έχει προσθήκες κώδικα γραμμένου σε γλώσσα Rust.

Ενώ ο αριθμός έκδοσης 6.0 αφού αλλάζει ο πρώτος αριθμός συνήθως προμηνύει μια σημαντική αλλαγή (τουλάχιστον αυτό ισχύει σε άλλα λογισμικά), ο Linus Torvalds είπε ότι αφορά κυρίως την υποστήριξη πρόσφατων τεχνολογιών υλικού.

Η επόμενη έκδοση, η 6.1, θα έχει αυτό που ο Torvalds αποκαλεί “απίστευτα νέα πράγματα”, και κυρίως κάποιο νέο κώδικα γραμμένο σε Rust.

Μέχρι τώρα, ο κώδικας του πυρήνα είναι γραμμένος σε C. Η C επιλέχθηκε από την αρχή ως γλώσσα προορισμού επειδή ήταν υψηλού επιπέδου. Όμως η απαίτηση των προγραμματιστών να διαχειρίζονται χειροκίνητα τη μνήμη έχει οδηγήσει σε ορισμένα τεράστια σφάλματα, συμπεριλαμβανομένου της εκμετάλλευσης Heartbleed που επηρέασε το OpenSSH το 2014.

Η Rust είναι μια γλώσσα υψηλής απόδοσης που έχει σχεδιαστεί για προγραμματισμό συστημάτων αλλά χειρίζεται αυτόματα τη μνήμη. Για αυτόν τον λόγο, έχει δημιουργήσει θόρυβο στην κοινότητα προγραμματιστών. Η συμπερίληψη του Rust θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει την ανάπτυξη του πυρήνα του Linux μειώνοντας τον χρόνο που δαπανάται για τον εντοπισμό σφαλμάτων, αν και η συντριπτική πλειονότητα του πυρήνα πιθανότατα θα παραμείνει στη C επειδή μεγάλο μέρος του κώδικα έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς.

Τι νέο υπάρχει στην έκδοση 6.0;
Παρά το γεγονός ότι ο Torvalds υποβαθμίζει τη σημασία του κύριου αριθμού έκδοσης, υπάρχουν ορισμένες ουσιαστικές αλλαγές για την υποστήριξη υλικού. Η νέα έκδοση βελτιώνει την υποστήριξη των επεξεργαστών Intel Xeon Ice Lake και AMD Ryzen Ice Ripper και EPYC, σύμφωνα με τη Phoronix.

Ο πυρήνας υποστηρίζει επίσης τώρα έναν αριθμό νέων επεξεργαστών και από τις εταιρείες, καθώς και τον Qualcomm 8cx Gen 3.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
linux,kernel

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).