Βγήκε το Linux 6.0 και ο Linus ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές στην επόμενη έκδοση

Το 6.0 μόλις κυκλοφόρησε με υποστήριξη σε περισσότερα τσιπ των Intel, AMD και Qualcomm, αλλά όλος ο τεχνικός κόσμος περιμένει την επερχόμενη έκδοση που αναμένεται να εκπλήξει.

Linux Μάιος 2020 γιατί μεγάλωσε η υιοθέτηση;

Κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του πυρήνα Linux περιέχοντας τη συνηθισμένη γκάμα ενημερώσεων υλικού. Η τελευταία έκδοση δεν έχει σημαντικές αλλαγές, αλλά ο Linus Torvalds κάνει αναφορά για την την επερχόμενη έκδοση που θα έχει προσθήκες κώδικα γραμμένου σε γλώσσα Rust.

Ενώ ο αριθμός έκδοσης 6.0 αφού αλλάζει ο πρώτος αριθμός συνήθως προμηνύει μια σημαντική αλλαγή (τουλάχιστον αυτό ισχύει σε άλλα λογισμικά), ο Linus Torvalds είπε ότι αφορά κυρίως την υποστήριξη πρόσφατων τεχνολογιών υλικού.

Η επόμενη έκδοση, η 6.1, θα έχει αυτό που ο Torvalds αποκαλεί “απίστευτα νέα πράγματα”, και κυρίως κάποιο νέο κώδικα γραμμένο σε Rust.

Μέχρι τώρα, ο κώδικας του πυρήνα είναι γραμμένος σε C. Η C επιλέχθηκε από την αρχή ως γλώσσα προορισμού επειδή ήταν υψηλού επιπέδου. Όμως η απαίτηση των προγραμματιστών να διαχειρίζονται χειροκίνητα τη μνήμη έχει οδηγήσει σε ορισμένα τεράστια σφάλματα, συμπεριλαμβανομένου της εκμετάλλευσης Heartbleed που επηρέασε το OpenSSH το 2014.

  Tails Project: Tails 5.7 ανωνυμία στο διαδίκτυο

Η Rust είναι μια γλώσσα υψηλής απόδοσης που έχει σχεδιαστεί για προγραμματισμό συστημάτων αλλά χειρίζεται αυτόματα τη μνήμη. Για αυτόν τον λόγο, έχει δημιουργήσει θόρυβο στην κοινότητα προγραμματιστών. Η συμπερίληψη του Rust θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει την ανάπτυξη του πυρήνα του Linux μειώνοντας τον χρόνο που δαπανάται για τον εντοπισμό σφαλμάτων, αν και η συντριπτική πλειονότητα του πυρήνα πιθανότατα θα παραμείνει στη C επειδή μεγάλο μέρος του κώδικα έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς.

Τι νέο υπάρχει στην έκδοση 6.0;
Παρά το γεγονός ότι ο Torvalds υποβαθμίζει τη σημασία του κύριου αριθμού έκδοσης, υπάρχουν ορισμένες ουσιαστικές αλλαγές για την υποστήριξη υλικού. Η νέα έκδοση βελτιώνει την υποστήριξη των επεξεργαστών Intel Xeon Ice Lake και AMD Ryzen Ice Ripper και EPYC, σύμφωνα με τη Phoronix.

Ο πυρήνας υποστηρίζει επίσης τώρα έναν αριθμό νέων επεξεργαστών και από τις δύο εταιρείες, καθώς και τον Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3.

linux,kernel

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


36  +    =  44