Ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς από την σημερινή διαδικτυακή κοινότητα είναι το τι γίνεται με τους online λογαριασμούς κάποιου που έχει πεθάνει. Θα μπορούν οι αγαπημένοι ή οι συγγενείς τους να έχουν πρόσβαση στη ψηφιακή ζωή τους, από email, Instagram, Facebook, μέχρι και τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς, αφού πεθάνουν; Τα παραπάνω ερωτήματα δημιουργούν την ανάγκη να υπάρχει ένα νομοσχέδιο που θα το επιτρέψει ή που θα το αποτρέψει.
Είναι ένα από τα πιο σημαντικά νομικά διλήμματα των τελευταίων ετών, και μέχρι σήμερα μόνο λίγα κράτη έχουν σαφείς νόμους σχετικά με το εάν, για παράδειγμα, ο γονέας θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο Facebook του παιδιού του, αν το παιδί πεθάνει, ή αν μια γυναίκα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε οικονομικές πληροφορίες ή στο κλειδωμένο email του αποθανόντος συζύγου της. Αυτή την εβδομάδα στην ετήσια συνεδρίασή της, η Uniform Law Commission από το Chicago (μια ομάδα νομικών που διορίστηκαν για να γράφουν μια σαφής νέα νομοθεσία) θα οριστικοποιήσει ένα νόμο που θα δώσει στους αγαπημένους πρόσβαση σε όλες τους ψηφιακούς λογαριασμούς ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή. Εκτός και αν οι ίδιοι δεν το επιθυμούσαν.
Όπως αναφέρει το Associated Press σήμερα, το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μια ειδική νομική διαδικασία για να αποκτήσουν πρόσβαση, η οποία μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολη σήμερα:
Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι μπορούν να αποφασίσουν για το να μοιραστούν τους κωδικούς πρόσβασης τους με ένα αξιόπιστο μέλος της οικογένειας, ή ακόμα να αναφέρουν τους κωδικούς πρόσβασης στην διαθήκη τους. Αλλά υπάρχουν προβλήματα. Εκτός του ότι θα εκθέσουν τους κωδικούς πρόσβασης όταν τους γράψουν σε μια διαθήκη, οι αντιπειρατικοί νόμοι και οι “όροι χρήσης της υπηρεσίας” κάποιας εταιρείας απαγορεύουν σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση ένα λογαριασμό που δεν είναι δικός τους. Αυτό σημαίνει ότι συγγενείς και αγαπημένοι μπορούν να γίνουν τεχνικά εγκληματίες, αν συνδεθούν στο λογαριασμό ενός δικού τους ατόμου που πέθανε.
Αυτό ισχύει ακόμα και αν έχουν τον τον κωδικό πρόσβασης. Βάζοντας τα με γίγαντες όπως την Google θα κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη. Και για μια οικογένεια που θρηνεί, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατη.
Το νομοσχέδιο θα δίνει πρόσβαση, αλλά όχι έλεγχο, στους αγαπημένους και στους συγγενείς εκτός και αν υπάρχει όρος στη διαθήκη που το απαγορεύει. Το ερώτημα όμως είναι θα πρέπει όλοι από αύριο να κάνουμε διαθήκη, για να διασφαλιστεί ότι οι γονείς μας, τα παιδιά ή οι σύζυγοι μας δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους λογαριασμούς email;