Το ξέραμε όλοι. Αν δεν το γνωρίζετε τότε είστε ένας από την πλειοψηφία που δεν διαβάζει τα EULA των εταιρειών.
Ένας πρώην υπάλληλος της Microsoft συνελήφθη πρόσφατα επειδή μέσω των email του διακινούσε προϊόντα της εταιρείας πριν την επίσημη κυκλοφορία τους. Την παρασκευή δημοσιεύσαμε ότι εκπρόσωπος της εταιρείας παραδέχτηκε ότι η Microsoft σκανάρει τα μηνύματα των χρηστών της.
Όμως δεν είναι μόνο η Microsoft. Μας είναι ήδη γνωστές οι τακτικές της Google, που διαβάζει τα μεταδεδομένα των e-mails για να σερβίρει σχετικές διαφημίσεις στους χρήστες της. Η Apple λοιπόν δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω.
Όμως το ξέραμε όλοι. Αν δεν το γνωρίζετε τότε είστε ένας από την πλειοψηφία που δεν διαβάζει τα EULA των εταιρειών.
Η Άδεια Χρήσης Τελικού Χρήστη ή αλλιώς EULA που ο καθένας από μας αποδέχεται χωρίς να τη διαβάσει, αναφέρει ρητώς ότι η Apple ( και άλλες πολλές εταιρείες ) διατηρεί το δικαίωμα να ψάξει τα emails σας και να τα παραδώσει στις αρχές αν είναι απαραίτητο.
Ο Alex Hern (της Guardian) ανακάλυψε, ότι έχετε δώσει ουσιαστικά αυτό το δικαίωμα στην Apple με το που κάνετε κλικ στο κουμπί Συμφωνώ, ή Αποδέχομαι του EULA. Το ίδιο ισχύει και για την υπηρεσία iCloud της εταιρείας, αν διαβάσετε προσεκτικά τους Όρους και τις Προϋποθέσεις.
Οι όροι είναι αρκετές σελίδες, αλλά θα δώσουμε ένα βασικό σημείο που ξεχωρίζει:
“Αναγνωρίζετε και συμφωνείτε ότι η Apple μπορεί, χωρίς καμία ευθύνη απέναντί σας, να έχει πρόσβαση, να χρησιμοποιεί, να διατηρήσει ή/και να αποκαλύψει τις πληροφορίες του λογαριασμού σας και το περιεχόμενο του στις Αρχές επιβολής του νόμου, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ή/και σε τρίτους, που η Apple θεωρεί ότι είναι εύλογα απαραίτητο ή ενδείκνυται. Eάν απαιτείται από το νόμο να το πράξει ή καλή τη πίστει, μπορεί να δώσει πρόσβαση, να χρησιμοποιήσει, να αποκαλύψει, να συντηρήσει για την : ( α) συμμόρφωση με νομικές διαδικασίες ή αίτημα. ( β ) τήρηση της παρούσας συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας κάθε πιθανής παραβίασης αυτών. ( γ ) τον εντοπισμό, την πρόληψη ή άλλως την αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας, απάτης ή τεχνικών θεμάτων.”
Το παραπάνω κείμενο με μια καλή ανάγνωση θα το βρείτε σε όλες τις μεγάλες εταιρείες που αποθηκεύουν δεδομένα, βλέπε Google και Microsoft.
Tο iCloud της Apple δεν αποθηκεύει μόνο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά φωτογραφίες και βίντεο, και φυσικά οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν θεωρητικά να καταλήξουν σε υπολογιστές του FBI, εάν οι ομοσπονδιακοί το ζητήσουν από την εταιρεία.
Για να καταστήσουμε κάτι σαφές, όλα τα παραπάνω είναι δικαίωμα των μεγάλων εταιρειών, καθώς έχουν την ευθύνη να μην διευκολύνουν τις παράνομες δραστηριότητές. Και όλοι εμείς που χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες τους έχουμε συμφωνήσει, αλλιώς δεν θα τις χρησιμοποιούσαμε. Αν δεν αισθάνεστε καλά με την σκέψη ότι κάποιος μπορεί να διαβάσει τα μηνήματα σας, θα πρέπει να διαγράψετε ότι υπάρχει στο inbox σας και αν διαρρεύσει θα σας κάνει να ντρέπεστε.